Hlavní navigace

Recenze: A-Data Nobility NH03 - terabytový externista s USB 3.0

22. 12. 2010

Sdílet

Nic nemizí tak rychle jako volné místo na pevném disku. Řešením může být pořízení externího HDD. Dnes se podíváme na jeden zajímavý model s podporou USB 3.0 od společnosti A-Data.

I když pro externí řešení existuje již od roku 2004 specifikace eSATA, uživatelé i výrobci jasně dali přednost rozhraní USB, které na rozdíl od eSATA nabídlo napájecí konektory (a to se nezměnilo ani s příchodem napájeného eSATAp). S rostoucími kapacitami disků se však začala ukazovat nevýhoda USB 2.0 spočívající v nedostačující  přenosové rychlosti. Postupem času tak bylo jasné, že se musí do prodeje dostat nová verze standardu USB, která tento problém vyřeší. I když se z důvodu hospodářské krize a s ní souvisejícímu poklesu prodejů do tohoto jablka výrobcům kousat příliš nechtělo, letos se již konečně (první certifikované modely s USB 3.0 byly představeny v lednu na CESu) na trh dostala zařízení se specifikací USB 3.0. Samotná specifikace však přitom existuje již od prosince 2008.

Testovaný disk A-Data Nobility NH03 kromě "úesbé třínulky" nabídne také možnost šifrování 256bitovým AES (software SecureDriveEx2 je součástí balení), takže spíše než klasický disk pro datový archív (filmotéka, hry apod.) je přijatelný i jako úložiště pro práci. Popřípadě poslouží také jako mezisklad pro data, která synchronizujete se svým notebookem a desktopem, přičemž z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete použít síť. Kromě softwaru pro šifrování je k disku přibalen i program TurboHDD sloužící jako akcelerátor a PC Clone Ex (zálohovací software), který umožňuje zálohování s využitím tlačítka na čelní stěně NH03.

Napájení je řešeno externím zdrojem, který není naštěstí nikterak velký a v době úspor za každou cenu nás mile překvapila přítomnost výměnných konektorů  pro různé elektrické zásuvky. Design není příliš extravagantní, nicméně jsme vzali s povděkem, že nejde o klasickou černou krabici, kterou byste nejraději schovali pod stůl. Prolisy, jež tvoří významnou část designu, slouží k efektivnímu chlazení disku, takže řešení nepotřebuje masivní větráčky, což významně snižuje hladinu hluku. Samotný konektor je umístěn na zadní straně společně s konektorem napájení a kolébkovým vypínačem. Na přední straně najdeme tlačítko pro zálohování doplněné modrou diodou.   Naším testem prošel  1TB model (po formátu Windows dostanete 931GB), což je při dnešních cenách asi nejpřijatelnější kapacita, nicméně v nabídce naleznete i 1,5 a 2TB varianty.

Specifikace USB 3.0 a sdružení uvádí 5 Gbit/s jako teoretickou rychlost fyzické vrstvy, 4Gbit/s jako hrubou a 3,2 Gbit/s (400MB/s) jako běžně dosažitelnou přenosovou rychlost. Externí úložiště však nikdy nedosáhnou teoretických rychlostí již jenom proto, že do všeho se připlete minimálně operační systém, různé řadiče na základní desce a podobně. S využitím TurboHDD uvádí A-Data u NH-03 rychlost 140MB/s.

Podíváme-li se na testovací výsledky (disk je v balení formátován ve FAT32), je realita ještě horší – uživatelsky se dostanete na nějakých 138 MB/s (čtení) respektive 111MB/s (zápis), což vypadá oproti teoretickým  400MB/s  hrozivě. Nyní si však uvědomte, že USB 2.0 má teoretickou rychlost 60 MB/s, prakticky však jde o maximum 33 MB/s, kdy řada zařízení pracuje na rychlosti okolo 20 MB/s a někdy i méně. Osobně v běžném provozu počítáme s dosažením ještě o něco nižších rychlostí, tak jak je tomu v případě externích USB 2.0 disků. Tedy u USB 3.0 je naše pesimistická hodnota 75MB/s při čtení a 45 MB/s při zápisu. Nicméně viděno stejnou optikou, jde stále o 4x nárůst ve prospěch řešení využívající USB 3.0, což při běžném provozu pocítíte skutečně intenzivně.

Verdikt:

2010 PC World TOP PRODUKTA-Data Nobility NH03 představuje velice povedený produkt patřící k první generaci zařízení nabízejících rozhraní USB 3.0. V současné podobě maximálně využívá a dokumentuje výhody USB 3.0  pro práci s velkými objemy dat. V případě 3,5“ disku nejde o typické mobilní zařízení, nicméně NH03 má stále přijatelnou hmotnost pro občasné přenášení z místa na místo. I v této kategorii trhu se rozhodně hodí možnost zašifrovat data, a tak se alespoň částečně chránit pro případ fyzické krádeže.

Ve prospěch A-Data již tradičně hovoří i přijatelná cena jejich produktů, a to beze ztráty výkonu, kterou by to bylo zaplaceno. V současnosti se pak již externí USB 3.0 disky vyrovnají svou cenou kombinovaným řešením USB 2.0 + eSATA. Z výše uvedených důvodů udělujeme ocenění PC World TOP PRODUKT 2010.

Hodnocení: 90%

soutez_casestudy

Cena: cca 2400 Kč

Technické parametry:
Rozhraní: USB: 3.0
Dodávané  kapacity: 1TB, 1.5TB, 2TB
Barva: černá
Rozměry: 150 x 48 x 178 mm
Hmotnost: 1kg
Podporované OS: Windows 2000, XP, Vista, 7, Mac OS X 10.6 a vyšší, Linux Kernel 2.6.31 a vyšší

Byl pro vás článek přínosný?