Hlavní navigace

Recenze: ACDSee Photo Studio Ultimate 10

17. 1. 2017

Sdílet

 Autor: ACD Systems
Firma ACDSee pravidelně doplňuje svoji stáj fotoeditačních programů o nové verze. Tentokrát přichází s programem Photo Studio Ultimate 10, které je o další stupínek nad levnou verzí ACDSee 20 a značkovou verzí ACDSee Pro 10. Má to smysl?

Firma v letošním roce změnila strategii a usoudila, že recenze ji nezajímají, proto se rozhodla programy pro recenze nepůjčovat. I dočasná verze ale nutí k otravné registraci, která sice není složitá, ale neomylně zaručí, že budeme dostávat reklamní emaily ještě hodně dlouho. I cenová politika je zvláštní – buď si zaplatíme 149 dolarů naostro a máme celý program, nebo si ho pořídíme za 69 dolarů ročně a ještě dostaneme 10 GB místa na ukládání. To nejsou nějak přehnané ceny, ale na druhou stranu plný Photoshop dostaneme za 9,99 měsíčně, a to je přece jenom jiná liga.

ACDSee

Mně samotnému se tento program líbí, ale jelikož mám obě další verze, tak je pro mne v podstatě zbytečný. Novinky zde rozhodně jsou, ale nějaká záplava to není. Rozhraní je tradiční, takže budeme hned jako doma, navíc si pracovní plochu můžeme podle libosti upravovat.

Jako u ostatních programů zde najdeme 5 hlavních modulů – Manage, Photos, View, Develop a Edit. Rozhraní není zcela konsitentní a hlavně se funkce často zdvojují, protože Photos nabízí podobné a často stejné funkce jako Manage a View. Stejně tak Develop a Edit mají některé nástroje stejné.

Mezi novinky je nutno zmínit technologii Smart Brush, přidání ACDSee Dashboard a vylepšení možnosti potlačování digitálního šumu. Inovované jsou také funkce Light EQ a Color EQ. Hlavním rozdílem oproti ostatním levnějším programům jsou zde hlavně vrstvy.

Verdikt

V žádném případě se nejedná o špatný software, spíše mám pocit, že se s jeho pomocí již dříve ne zrovna velké rozdíly mezi dalšími produkty firmy ACDSee dále zmenšily. Svoji práci tento program nepochybně udělá, nastavit a upravit si můžeme prakticky všechno, ale jako u dalších programů stejné firmy, základních modulů je zbytečně mnoho a často se duplikují. Hodně toho, proč se nám libí Photoshop, najdeme i zde. Nicméně PaintShop Pro od Corelu to má také a ještě mu nechybí aplikace Face Recognition, na kterou u ACDSee pozapomněli.  A Corel si účtuje výrazně méně.

 

Pro:  Dostatek efektů, dobrý management

Proti: Rozhraní není konsistentní, vysoká cena

Celkem: 80 procent

CS24

Výrobce: ACD Systems

Cena: 149 USD (asi 3 800 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.