Hlavní navigace

Recenze: ACDSee Pro 6

Sdílet

 Autor: ACD Systems
Na šestou verzi oblíbeného programu pro správu fotografií jsme tentokrát nemuseli čekat příliš dlouho. Stojí za to, abychom sáhli do prasátka?

Tento program byl jedním z prvních, který kombinoval archivaci a práci s fotosoubory se schopností zvládnout formát RAW. Nová verze slibuje řadu výrazných změn, takže se na to podívejme.

Na první pohled žádné změny po spuštění programu neuvidíme, což je v mnoha případech dobře, protože odpadá nepříjemné učení nového ovládání. V případě Pro 6 jedeme podle původních kolejí, včetně obvyklé černé barvy. Čeho si pravděpodobně všimneme, je vyšší rychlost, využívající 64 bitové verze Windows. Celý program je jako obvykle rozdělen na čtyři kroky  - Manage, View, Develop a Edit. První část odpovídá původnímu názvu Photo Manager a je určená organizaci, třídění a archivaci fotografií. Nic moc nového zde nenajdeme, za zmínku stojí snad jen lepší hierarchické řazení klíčových slov.

Základní plocha se příliš nezměnila

Druhý krok (View), který tradičně považuji na zbytečnost, protože fotku si stejně pohodlně prohlédnu již z kroku prvního, získal další podporu nejrůznějších formátů. Samozřejmě nejdůležitější součástí každého fotoeditoru je možnost editovat fotografie. K tomu zde máme hned kroky dva – Develop a Edit. Některé funkce se překrývají, některé jsou jen v jednom kroku. Chvilku to potrvá, než zjistíme, v čem je vlastně rozdíl. Tajemství je v tom, že krok Develop skrývá nedestruktivní funkce, zatímco Edit jede natvrdo. Jednotlivé kroky se opět dočkaly dalších vylepšení, ale to není na první pohled nijak patrné. Zajímavější jsou spíše novinky: konečně najdeme solidní zásobu  nejrůznější filtrů a efektů (byť jsou, stejně jako u ostatních fotoeditorů, často pouhou samoúčelnou hrou a použije je maximálně profík). Výrazně se vylepšilo odstraňování digitálního hluku, které dnes pracuje solidně i u velkých souborů RAW, které na digitální šum často trpí. Zaplatíme za to ale nevalnou rychlostí této aplikace. Příjemná je i práce s odstraňováním kácejících se vertikál, což je věc v době širokoúhlých objektivů běžná. Nabídne to sice každý fotoeditor, ale tady je to poprvé příjemné, protože cropping za nás udělá program.

Aplikace Soft snímky příjemně zjemní

Další novinky tvoří aplikace Cross Process, která nabídne poněkud surrealistický vzhled, nedestruktivní odstranění červených očí či štetec (Develop Brush), byť ten najít je věc nelehká a nezmiňuje se o něm ani nápověda. Ještě podařenější jsou novinky Post-Corp Vignette, Clarity a především Soft Focus, který nabídne zasněné fotografie. Ještě lépe funguje aplikace Dodge and Burn, která vlastně také nabízí štětec, byť v poněkud nesmyslné kulaté podobě.

K dipozici máme také 10 GB prostoru na firemním serveru a možnost vypalovat vzniklá dílka na Blu-ray.

Ne vše je ale plně podařené, štětec je důležitým přidáním, ale měl by ovládat více aplikací. Navíc k intuivitě má tato aplikace daleko. Krok Undo se ještě k tomu chová podivně a místo aby zrušil, co jsme štětcem vyrobili, vrátí poslední editaci. K vrácení funkce štětec je zde jiné tlačítko Reset.

Verdikt

Takže koupit nebo nekoupit? Bývalá poměrně nehorázná cena 230 je dávno pryč a po lednové slevě je 69 dolarů téměř zadarmo. V každém případě se jedná o velice výkonný a spolehlivý program, který zvládne vše, co slibuje. Věcí, které budeme postrádat, zase tak moc není, a nové funkce šly v každém případě správným směrem.

 

Celkem: 80 %
Pro: Výkonný program pro veškerou práci s fotografiemi

soutez_casestudy

Proti: Intuitivnost zapláče

Výrobce: ACD Systems
Cena: 69 dolarů (cca 1 400,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.