Hlavní navigace

Recenze: Acer Aspire Revo R3600 - multimédia na dosah

5. 1. 2010

Sdílet

Malý, přenosný a levný počítač postavený na platformě nVidia Ion schopný přehrávat video ve Full HD rozlišení? Vyzkoušeli jsme, co opravdu dokáže.

Recenze: Acer Aspire Revo R3600

 

Chcete-li dnes pořídit přenosný počítač za příznivou cenu, nezpochybnitelnou jedničkou na trhu jsou netbooky. Bohužel, jakmile se dostanete za hranici surfování po internetu a provádění nenáročných kancelářských operací, vyplynou na povrch všechny jejich nedostatky. Hraní her a přehrávání HD videí klade na integrovaný grafický čip tak velký nápor, že nemá nejmenší šanci obstát. Vzniklou mezeru na trhu zařízení nižší cenové hladiny se snaží vyplnit společnost Acer prostřednictvím multimediálního nettopu Acer Aspire Revo, který je postaven na platformě nVidia Ion.

Acer Aspire Revo je na poměry desktopových počítačů opravdu drobný - a díky kosočtvercovému tvaru i obtížně přehlédnutelný zároveň. Lze jej pohodlně přenášet, položit nebo postavit na stůl či připevnit do držáku VESA na zadní straně monitoru nebo televizoru, což se hodí, pokud chcete Revo využívat jako domácí multimediální centrum. Tlačítko sloužící pro zapnutí je navíc právě pro tyto účely situováno do rohu, takže jej bez problémů naleznete i za televizorem.

Po stranách se nachází široká škála konektorů čítající celkem šest USB portů (z nichž čtyři jsou vyvedeny na zadní straně), HDMI i VGA port sloužící pro připojení LCD televizoru nebo monitoru, eSATA port pro připojení externího disku, Gigabit Ethernet či audio výstup a vstup pro mikrofon. Počítač je dále vybaven čtečkou paměťových karet i vestavěnou Wi-Fi kartou podporující 802.11b/g/Draft-N. Snad jedinou možností spojení, kterou můžete a budete postrádat, je Bluetooth. Kromě zmíněných konektorů najdete po straně ještě malý ventilátor - ten je bohužel poněkud hlučnějšího rázu, než bychom očekávali.

Nettop Acer Aspire Revo

Nettop je dodáván s operačním systémem Windows Vista Home Premium a kromě klasického příslušenství spolu s ním obdržíte i bezdrátovou klávesnici a myš. Uvnitř se skrývá 1,6GHz procesor Intel Atom 230, který má sice velmi nízkou spotřebu, ale svým výkonem nás přesvědčil, že edice Windows 7 Starter, určená výhradně pro netbooky, by byla při volbě operačního systému vhodnějším řešením. Pro pohodlné užívání dodávaného systému je totiž procesor poněkud slabý a dává to na sobě znát ihned po zapnutí při bootování.

Ani po úplném naběhnutí se situace výrazně nelepší a i když patří tento počítač spíše mezi desktopy, výkonem procesoru je srovnatelný spíše s netbooky. Dále je nettop vybaven pamětí DDR 2 o velikosti 2GB (možno rozšířit až na 4 GB) a prostor vašim datům poskytuje 160GB pevný S-ATA disk. Jelikož počítač disponuje čtečkou paměťových karet a lze k němu připojit externí harddisk, je tato velikost plně dostačující.

Nettop Acer Aspire Revo umístěný za monitoremPodíváme-li se však na výkon grafické jednotky, není přirovnání k výkonu netbooku naštěstí na místě ani zdaleka. Čipová sada nVidia Ion, která v sobě integruje grafický čip nVidia GeForce 9400 podporující DirectX 10, zde svou práci zvládá na jedničku a přehrát video ve formátu 1080p tak není takřka žádný problém. Je však důležité upozornit, že si je pro správný a hladký chod třeba trošku vyhrát s nastavením a nastavit akceleraci přes EVR (DXVA 2.0 - DirectX Video Acceleration), která je dostupná pouze u Windows Vista a 7.

Toho snadno docílíte například v přehrávači Media Player Classic nebo Power DVD. Pokud použijete pro přehrávání VLC nebo QuickTime, budete o tuto možnost ochuzeni a dostupné možnosti tohoto nettopu využijete jen velmi omezeně. Akcelerace flash videa ve formátu HD je již však nedostatečná, na plynulé sledování HD videí na YouTube tak můžete zapomenout.

S hraním her je to opět lepší než na netbooku, ale nečekejte, že si zahrajete nejnovější pecky. Se hrami vydanými cca do roku 2007 byste však až na ojedinělé případy problémy mít neměli. Dychtiví hráči herních trháků si tedy na své rozhodně nepřijdou, méně náročnější uživatelé však mohou být do jisté míry spokojeni. Poslední věcí, kterou jistě stojí za to zmínit, je překvapivě nízká spotřeba. Ta při nečinnosti dosahuje hodnoty 20W, při zátěži se vyšplhá na 29W.

 

Výkon:

WorldBench 6 31
PC Mark 05 1999
3D Mark 06 1418
PC Mark Vantage 1254
Cinebench 829

 

Verdikt:

soutez_casestudy

Acer Aspire Revo se díky čipové sadě nVidia Ion zajišťující hardwarovou akceleraci HD videa a kompaktním vlastnostem skvěle hodí jako malé a přenosné multimediální centrum do vaší ložnice nebo obývacího pokoje, kde oceníte i možnost připevnění do držáku VESA. Kromě plynulého přehrávání filmů ve vysokém rozlišení, které je však poněkud citlivé na softwarové přehrávače a jejich nastavení, či jiného multimediálního obsahu, poslouží pro občasné hraní her i nenáročnou práci v kanceláři nebo z pohodlí domova. Nejnovější hry si s ním však opravdu neužijete a ocenili bychom i tišší chod větráku. Velkou a důležitou přednost tohoto produktu však představuje nízká cena.

Hodnocení: 70%

Zapůjčil: Acer

Cena vč. DPH: 8 000 Kč

Parametry:

Rozměry: 192x192x30 mm
Hmotnost: 844 g
Čipset: nVidia Ion
Procesor: Intel Atom 230, 1,6GHz, bus 533MHz, L2 cache 512MB, 45nm, 4W
Paměť: GB (2x1GB) DDR2 RAM, 800 MHz
Grafická karta: nVidia GeForce 9400M
Pevný disk: 160GB S-ATA, 2,5", 5.400 rpm
Rozhraní: 6x USB 2.0 portů; čtečka paměťových karet; 802.11b/g/draft-n; výstup na sluchátka a mikrofon; Ethernet (RJ-45); D-Sub (VGA - výstup na monitor); HDMI port; eSATA port; konektor pro adaptér
Dodávaný operační systém: Microsoft Windows Vista Home Premium 32-bit SP1

Byl pro vás článek přínosný?