Hlavní navigace

Recenze: Acronis True Image Home 2010

18. 12. 2009

Sdílet

Když se zeptáme, co je na vašem počítači nejcennější, jistě mnoha z vás se vydere na jazyk odpověď – uživatelská data.

Acronis True Image Home 2010


Když se zeptáme, co je na vašem počítači nejcennější, jistě mnoha z vás se vydere na jazyk odpověď – uživatelská data. Ten, kdo odpověděl jinak, má štěstí, že se ještě nesetkal se situací, kdy o svá drahocenná data přišel. A proč mluvíme o datech? Jednoduše proto, protože společnost Acronis vydala před nedávnem novou verzi svého software určeného pro zálohu dat.

Acronis True Image Home 2010, jak se plným jménem nazývá nová verze software, byla vydána chvíli po oficiálním uvedení operačního systému Microsoft Windows 7 na trh. Právě plná podpora tohoto OS je stěžejní novinkou této verze. Ale začněme pěkně od začátku a představme True Image Home postupně.

 

Acronis True Image Home 2010

Acronis True Image Home 2010 je program, zajišťující uživatelsky snadnou a přívětivou správu a údržbu dat. Do tohoto označení spadá jak záloha kompletních disků, jednotlivých operačních systémů nebo samotných partition, tak i záloha jednotlivých složek s dokumenty a fotografiemi. Samozřejmostí je pak i uživatelská obnova vybraných dat. Pro připomenutí přikládáme odkazy na recenze předchozích verzí software, kde jsou vysvětleny jednotlivé základní funkce:

http://pcworld.cz/software/Acronis-True-Image-Home-2009-7599
http://pcworld.cz/software/test-acronis-true-image-11-home-4048

Že společnost Acronis zvládla základní funkci – zálohu celého disku včetně systému a dat – jsme si mohli ověřit již v předchozích verzích, vývoj se však nezastavil, a tak aby společnost mohla držet krok s dobou a hlavně konkurencí, musí přidávat stále nové a nové funkce. Ostatně aby také ne, vždyť možnost jednoduché zálohy celého systému je ve Windows 7 velmi dobře řešena a pokud by True Image Home obsahoval jen tuto funkci, nemělo by smysl si takový software pořizovat.

Naštěstí se tak nestalo a vývojáři připojili nové  nebo vylepšené funkce tak, aby byla nová verze opět na špičce mezi zálohovacím software. K instalaci a testování tohoto software jsme využili přechod mezi OS Microsoft Windows Vista a Microsoft Windows 7, mohli jsme si tak naplno vyzkoušet nabízené funkce. Ještě na Windows Vista jsme se rozhodli zazálohovat celý systém, dále pak jednotlivé dokumenty a nakonec i nastavení emailových účtů a nastavení aplikací. Po provedení zálohy jsme nainstalovali systém Windows Vista znovu a pokusili se obnovit data z jednotlivých typů záloh, což se na 100procent povedlo.

Zvláště u Microsoft Outlook 2007 se sedmi užívanými účty, několika desítkami přednastavených pravidel a několika PST soubory o celkové velikosti přesahující 8 GB dat byla možnost jednoduchého obnovení velmi, ale opravdu velmi vítaná. Ušetřený čas se pohybuje jen pro tento příklad v řádech hodin, minimálně však několika desítek minut při intenzivní práci. Stejně spokojeni jsme byli i s funkcí zálohy nastavení jednotlivých aplikací, mezi než se řadí mimo jiné ICQ 6.5, prohlížeče internetu, Mozilla Thunderbird a v neposlední řadě pak i Windows Media Player. Příjemná a praktická funkce pro ty, které potkává přeinstalování počítače častěji než je zdrávo.

 

Acronis True Image Home 2010

Obnovení celé partition proběhlo dle očekávání naprosto v pořádku, proto jsme se rozhodli opustit Windows Vista, nainstalovat si Windows 7 a prozkoumat funkce programu Acronis True Image 2010 právě pod tímto OS. Již při instalaci OS jsme si nechali na systémovém disku volné místo pro tzv. Acronis Secure Zone, což je vyhrazené místo na disku, kam má přístup pouze Acronis. Přístup do tohoto prostoru se dá zaheslovat, tudíž nikdo by se neměl dostat do tohoto prostoru určenému pro archivační soubory. Acronis Secure Zone se nevytváří automaticky, je ho nutné manuálně vytvořit.

Chráněná zóna využije při vytvoření část volného prostoru (nealokovaného místa) pevného disku, přičemž lze nastavit velikost a skrytého oddílu a jeho zabezpečení heslem. Jak již bylo řečeno, ASZ je skrytý prostor, nelze se na něj dostat běžně pouhým vybráním adekvátního písmenka přiřazeného k partition. Přistupovat k němu může výhradně program Acronis, což je na jednu stranu výhoda v tom, že si nemůžete snadno smazat vytvořené zálohy, na druhou stranu však i omezení pro případ, že byste si přáli přesunou onu zálohu někam na externí disk. Pokud tedy chcete mít naprostou jistotu pro nutnost obnovení systému, je nutné provést zálohu i na externí médium.

 

Acronis True Image Home 2010

Abyste mohli využít obnovu systému v případě jeho pádu, je třeba vytvořit buď záchranné bootovací médium nebo aktivovat Acronis Boot Sequence Manager. První možnost umožní uživateli vytvoření bootovatelné médium (FDD, flash disk, externí pevný disk a nebo optické médium CD/DVD), ze kterého lze v případě nefunkčnosti systému použít obnovu. Druhá možnost integruje tuto funkci přímo do boot sektoru pevného disku a před naběhnutím OS Windows pak nabízí spustit Acronis True Image Home 2010. Zvlášť posledně jmenované je uživatelsky příjemné, není třeba nijak manipulovat s nastavením bootovacích preferencí v BIOSu, což by mohlo dělat méně zkušeným uživatelům problémy.

Další zajímavou a pokročilou funkcí je Try & Decide. Umožňuje totiž bez jakéhokoliv rizika instalovat neověřený software, navštěvovat nebezpečné internetové stránky a obecně provádět nestandardní operace. Tato funkce defakto nahrazuje použití virtuálního OS. Po provedení nebezpečných operací se můžete v případě zapnuté funkce Try & Decide rozhodnout, zda změny přijmete či nikoliv. V souvislosti s tím platí ale drobné omezení, a to takové, že pokud vytvoříte jakýkoliv dokument nebo přijmete emailovou poštu pomocí protokolu POP, bez potvrzení všechny tyto změny budou nenávratně zrušeny. Nutno podotknout, že se jedná o zajímavou funkcí, která však uživatele neochrání například před zcizením elektronické identity nebo ztrátou citlivých dat, souborů a hesel z počítače. Tato funkce pouze chrání systém před nepříznivými vlivy spuštěných programů na chod samotného OS.

 

Acronis True Image Home 2010

Pokud se dostaneme k možnostem samotného zálohování, kromě již zmíněné zálohy celého disku, jednotlivých partition nebo uživatelských nastavení nabízí Acronis True Image Home 2010 možnost Online zálohy na vzdálené úložiště dat. K použití této funkce je třeba registrace a navíc je nutné, aby uživatel byl z příslušného regionu. V době testu bohužel Česká republika byla mezi těmi, kde tato funkce není k dispozici. Obecně tedy lze říci, že program se po přihlášení připojí k vzdálenému serveru a na něj uloží pomocí připojení k internetu Vaše vybraná data do celkové kapacity 5 GB. Protože jsme tuto službu nemohli vyzkoušet, nemůžeme posoudit rychlost, dostupnost ani zabezpečení tohoto řešení. Je to určitě zajímavá funkce, nicméně vyvstává otázka bezpečnosti takto uložených dat a faktu, že je takto dobrovolně ukládáte kamsi na internet.

Poslední možností při výběru zálohy je Online záloha, zajišťující v předem definovaných intervalech zálohu vybraných složek a diskových oddílů. Vše děje na pozadí a tato funkce nijak neobtěžuje uživatele. Možnost obnovení dat je pak otázkou několika málo kliků myší. Stejně jako u všech předchozích možností záloh lze využít plné, přírůstkové a rozdílové zálohy. Při vhodném nastavení lze ušetřit nemalou kapacitu zálohovacího média.

Funkcí určenou čistě pro Windows 7 je pak integrace možnosti zálohy a obnovy XP Mode – virtuálního operačního systému Windows XP. Stejně tak je k dispozici i práce s soubory virtuálních disků .vhd pod Windows 7 Ultimate. Položka Obnova nabízí obnovu dat ze všech výše zmíněných funkcí, stačí si vybrat zálohu a dát ji obnovit.


Acronis True Image Home 2010


Ještě než se dostaneme k poslednímu bodu recenze – ovládání samotného programu, chtěli bychom zmínit ještě jednu vlastnost programu, o které zatím nepadla dostatečná zmínka – a to bezpečnost vytvořených záloh. Zálohy lze opatřit heslem a šifrováním standardem AES, nehrozí tedy zneužití dat při dodržení bezpečného vytváření hesel. Zajímavostí v oblasti bezpečnosti je pak možnost automatického ukládání záloh na více míst najednou. Jako bonusové funkce pak mohou uživatelé využít funkce DriveCleaner sloužící k bezpečnému vymazání dat z pevného disku, Skartovač souborů pro bezpečné smazání souborů a složek a v neposlední řadě pak Smazání stop systému, což je funkce zaručující odstranění všech stop uživatelovi aktivity. Využít tyto funkce nemusíte, ale jsou tu.

Ovladatelnost programu hodnotíme na výbornou, neurazí jak začátečníka, tak i pokročilého uživatele, logika a přehlednost menu je vynikající. Pohyb v menu se nám zdál plynulý, odezvy programu rychlé. Zobrazený kalendář plánovaných a proběhlých akcí je přehledný s výrazně označenými akcemi s dostatečným popisem události, času akce a výsledkem.

Verdikt:

CS24


PC World TOP PRODUKTVýčtem kladných bodů software Acronis True Image Home 2010 bychom mohli popsat ještě mnoho řádků, nicméně to základní jsme již popsali a nyní je na váš, čtenářích, zda se rozhodnete pro nákup tohoto software či nikoliv. K tomuto kroku jistě napomůže i kompletní lokalizace software do rodné mateřštiny a možnost stáhnout a nainstalovat 30ti denní trial verzi produktu, taktéž v českém jazyce. Kdybychom však měli něco vytknout tomuto programu, budou to spíše drobnosti, které mohou nastat pouze zkušeným uživatelům (pád aplikace při pokusu o zálohu Outlook v případě, že ještě tento program nebyl ani jednou spuštěn a tudíž nebyly vytvořeny konfigurační soubory, nefunkčnost programu v případě vypnutí služeb Acronis spouštěných při startu OS nebo prozatím nemožné použití funkce Online zálohy pro uživatele ČR).

Vzhledem k vynikající funkčnosti a rychlé podpoře nového OS si dovolíme tvrdit, že tato verze software uživateli bez problému vydrží po celou dobu morální životnosti OS Microsoft Windows 7. S přihlédnutím k tomuto faktu a ke skutečnosti, že se jedná o funkční a bezproblémový software, udělujeme Acronis True Image Home 2010 ocenění PC World Top Produkt.

Klady:

+ Jednoduchý, funkční a nenáročný program pro zálohu a obnovu dat
+ Možnosti nastavení, česká lokalizace
+ Pokročilé funkce a plná podpora OS Microsoft Windows 7

Zápory:

- Drobné chyby, na které však běžný uživatel nenarazí při běžném používání
- Rozšíření funkčnosti v placeném Plus Pack

Hodnocení: 90 procent

Byl pro vás článek přínosný?