Hlavní navigace

Recenze: Adobe Master Collection CS5

10. 8. 2010

Sdílet

Nemuseli jsme čekat nijak mimořádně dlouho a balík programů skrývající se pod zkratkou CS5 je na světě. Cena je gigantická, stojí za to sáhnout do prasátka a zruinovat rodinnou kasu?

Stejně jako dříve, i dnes existuje balík CS5 v několika verzích, které se liší kombinací použitých programů. Pro většinu uživatelů představuje nejdůležitější součást balíku fotoeditační program Photoshop, který je už dlouhé roky oprávněnou zlatou laťkou, s níž se všechny konkurenční programy srovnávají. Nová verze by měla číslo dvanáct.

Firma Adobe šikovně lákala na některé aplikace dávno předtím, než se CS5 objevil na trhu. Hlavním tahákem balíku je Photostop, takže nepřekvapí, že velkým hitem byla aplikace Aware Fill, což je něco jako nástroj pro odstraňování chyb na steroidech. A právem  - zatímco dříve jsme museli pro odstranění objektu použít Clone Tool, Patch Tool nebo Spot Healing pro ruční odstraňování (které celkem šlo v případě, že se objekty příliš nepřekrývaly), dnes je aplikace automatická. Objekt si ohraničíme lasem, zmáčkneme Delete a software nám díru vyplní.

 

Adobe Master Collection CS5

 

Mezi další novinky či vylepšení patří zcela odlišné využití štětců, které dnes opravdu můžeme používat k malování, od nových tvarů až po míchání barev. Za zmínku stojí rovněž aplikace Puppet Warp, která ovšem ani zdaleka nefunguje tak dobře, jak se teoretizovalo. V podstatě se jedná o přidání kontrolních „ovládacích“ bodů do fotografie. Čistě teoreticky bychom tím mohli posunou mávající ruku tety Kláry třeba na rameno vedle stojícího strýce, ve skutečnosti zvládneme spíše vylepšit perspektivu nebo narovnat pokřivenou postavu.

Poněkud se vylepšilo tónování HDR, ale kvality samostatných HDR programů Adobe stále nedosahuje. K vylepšení HDR nám ale postačí jedna fotografie. O značný krok kupředu naopak pokročilo jak maskování, tak i 3D. Filtr korekcí objektivů má velkou databázi objektivů a, jak ostatně název napovídá, napravuje jejich chyby.

K perfektnímu dojmu z nového Photoshopu chybí snad jen to, aby ikonky jednotlivých částí aplikace po přejetí kurzorem prozradily, o jakou úpravu se jedná. Uživatelé starších verzí sice budou vědět, o co jde, nováček ale zapláče. To ale z neznámého důvodů platí pouze pro Photoshop, u ostatních částí balíku jsme tento problém nezaznamenali.

Celý balík ale nestojí jen na Photoshopu. Illustrator se sice nějakých mimořádných vylepšení nedočkal (ostatně CS4 jich měla ještě méně), ale i přesto je v oblasti vektorové grafiky stále nejlepší. Mezi nejdůležitější zlepšení bude patřit mnohem razantnější podpora využívání artboards, kterých si dnes můžeme současně otevřít plnou stovku a ještě s nimi manipulovat podobně jako ve Photoshopu pracujeme s vrstvami. Určitě potěší nástroj Shape Builder, s jehož pomocí můžeme propojovat několik objektů do jednoho tvaru.

Samozřejmou součástí je i Flash Builder, jehož hlavní předností mělo být protlačení tohoto formátu na periférie Applu, k čemuž však kvůli urputnosti Applu nedošlo. A tak potěší snad jen výrazně lépe fungující editor kódu, který byl až dosud spíše nechtěným dítětem. Pro toho, kdo pracuje s Flashem pravidelně, budou novinky nepochybně mimořádně atraktivní.

 

Adobe Master Collection CS5

 

Archivační utilita Bridge je lepší než kdy jindy, vedle záplavy informací o každém souboru potěší hlavně její rychlost. Přímo z Photoshopu můžeme spustit menšího bratříčka Mini Bridge.

Poloprofesionály (aniž bychom se chtěli poučených amatérů jakkoliv dotknout) samozřejmě nadchne i nová verze videoeditačního programu Premiere Pro, jež se dočkala nového renderovací engine Mercury, který je doslova a do písmene bleskový. Čím více jader bude mít váš procesor, tím rychlejší renderování bude. Potřebovat ale budete také pořádně nadupanou GPU, podle Adobe je totiž Mercury vyvinuta speciálně pro technologii CUDA firmy NVIDIA.

Dalším výrazným krokem vpřed, který ovšem bude významný jen pro menšinu uživatelů, je práce s metadaty. Onlinový server Adobe Story by měl připravovat metadata pro projekty připravené v Premiere. Stejná metadata budou využívána i v Adobe Media Encoder CS5 a Encore CS5, takže videozáznamy exportované v Encore bude možno vyhledávat podle klíčových slov. Mezi méně významné novinky patří automatické vyhledávání scén na HDV páskách, přidání aplikace Ultra nebo vyhledávání a odstraňování mezer mezi klipy.

Také After Effects se zaměřuje především na HD a ultra-HD. Nový engine zde nenajdeme, ale program se stal 64 bitovou aplikací. Mezi novinky patří zejméně Roto Brush, který umožňuje vytržení objektu z pozadí a vložení do jiného klipu. Samozřejmě filmování před zeleným plátnem je spolehlivější, ale zde můžeme pracovat již s hotovým záznamem. Mezi další vylepšení patří podpora řady videokamer nejvyšší třídy, podpora kodecu AVC-Intra 50 a 100, nebo výrazné posílení práce s vrstvami. Plug-in Color Finesse se dočkal třetí verze a díky přidání řady nástrojů jsou výsledné korekce barevné kvality mnohem výraznější.

 

Adobe Master Collection CS5

 

Program InDesign se z celého balíku dočkal nejvíce změn. Práce se zjednodušila a výrazně zrychlila. O řadě funkcí jako je třeba Gridify si při prvním použití pomyslíme na to, proč je programy neměly již dříve. Nástroj Gap nabízí detailní kontrolu nad volným prostorem, a pokud spustíme novinku Auto Fit, objekty blízko prázdnému místu se automaticky zmenší či zvětší podle toho, jak budeme s prázdným prostorem manipulovat. Zjednodušil se také způsob doplnění textu k obrázkům, aplikace Live Caption automaticky přenáší informace z metadat.

Verdikt

CS24

Popsat natolik komplexní balík programů, z nichž každý je natolik robustní, že by na něj byl každý výrobce po zásluze pyšní, je nad možnosti krátké recenze. V každém případě platí, že na současném trhu není (a pravděpodobně dlouho nebude) žádný softwarový balík, který by byl natolik komplexní jako CS5. Nová verze staví na osvědčených programech z minulosti a přidává celou paletu nových funkcí, nástrojů a aplikací. Některé si pravděpodobně vychutnáme spíše v příští verzi, protože jsou dnes buď v nedotažené fázi vývoje nebo jejich čas ještě neuzrál natolik, abychom je plně potřebovali. Koupit nebo nekoupit? Cena celého balíku totiž připomíná státní ozpočet rozvojových zemí. Nutno ale přiznat, že ani jednotlivě nejsou tyto aplikace nijak levné. Adobe prostě nabízí špičkový balík za špičkovou cenu. Udělujeme hodnocení PC World TOP PRODUKT 2010.

Klady: Již dříve vynikající balík je ještě lepší

Zápory: Některé programy vyžadují 64bitový OS

Cena: cca 55 000 Kč

Hodnocení:
95%

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.