Hlavní navigace

Recenze: Adobe Photoshop Lightroom 2.0

14. 8. 2008

Sdílet

Ačkoliv na první pohled vypadá pracovní prostředí v Adobe Photoshop Lightroom 2.0 stejně jako v předchozí verzi, vývojáři zapracovali na zlepšení práce s programem, jež potěší profesionály i grafické nadšence.

soutez_casestudy

Správce fotografií a působivý fotoeditační nástroj v jednom balení.


Photoshop Lightroom od společnosti Adobe, jenž je v prodeji za cca 7500 Kč s DPH, obsahuje velkou spoustu nových užitečných funkcí, a to při zachování základního stavebního kamene, kterým je jednoduchost. Tento fakt snižuje potřebu použít k úpravě fotografií top grafický produkt – Photoshop, který se nyní hodí hlavně pro profesionální grafickou práci.

Ačkoliv na první pohled vypadá pracovní prostředí v Adobe Photoshop Lightroom 2.0 stejně jako v předchozí verzi, vývojáři zapracovali na zlepšení práce s programem, jež potěší profesionály i grafické nadšence. Jeden příklad za všechny: vyhledávání je nyní rychlejší a jednodušší.

Síla tohoto nového programu spočívá stejně dobře v editačních a zlepšujících funkcích, jako v organizaci vaší stále narůstající sbírky fotografií. Změny se v Lightroom 2.0 dočkala funkce Library Filter, jež se přesunula do horní části obrazovky a umožňuje nyní hledání nejen podle klíčového slova, ale také podle META dat obsažených ve snímku. Díky tomu můžeme prohledávat galerii podle času, kdy byl snímek vyfotografován, expoziční doby, použitého fotoaparátu, atd.



Funkce také navíc disponuje našeptávačem, jenž si pamatuje vaše poslední hledání a obsahuje i informace získané díky přidávání fotografií do databáze. Vy tak můžete jakékoliv z těchto nabízených slov vložit do vyhledávání, jenom tím, že na něj kliknete. Další výhoda Lightroom 2.0: nyní můžete hodnotit a třídit fotografie a nezáleží na tom, zda jste v okně Knihovna, v okně tisku nebo zrovna prohlížíte prezentaci obrázků. Tato funkce velmi zrychluje zdlouhavý proces zařazování a třídění fotografií.

Pokud používáte dvoumonitorové zobrazení, Adobe Photoshop Lightroom 2.0 tento výstup plně podporuje a umožňuje vám rozdělit svojí práci na dvě obrazovky, tak jako v programu Photoshop. Navíc máte možnost v tomto grafickém editoru skrýt informace na primárním nebo sekundárním monitoru, což je velice praktické, zejména při finálním prohlížení fotografií.

Funkce slideshow, tisknutí a webový export se také dočkaly mnoha vylepšení. V modulu tisku můžete nyní systémem drag and drop umísťovat vaše snímky k tisku, definovat, kolik jich chcete vytisknout a jestli chcete použít filtry, jako je například vyostření a podobně. Lightroom 2.0 vám poté vytiskne celou upravenou sadu vašich fotografií. Výstupní modul pro web nabízí podobné volby zlepšujících úprav. Funkce slideshow přináší v nové verzi možnost barevné úpravy pozadí.



Opět se dočkáme také editačních funkcí, díky nimž je přenositelnost obrázkům mezi produkty společnosti Adobe a Photoshopem velmi dobrá. Pokud používáte program Photoshop CS3, nemusíte exportovat svoje obrázky do formátu TIFF nebo PSD, Photoshop je otevře bez nutnosti změny souboru, takže můžete fotografie editovat, případně vytvářet panoramata a poté je vrátit zpět do aplikace Lightroom 2.0 beze změny původního obrázku.

Další novinkou, již nabízí Adobe Photoshop Lightroom 2.0, je možnost vytváření rychlých uživatelských maker. Tyto makra mohou obsahovat nejrůznější vylepšující úpravy a máte možnost je aplikovat na jednotlivé snímky, případně na několik fotografií najednou, napříč celou galerií. Následkem toho můžete s jistotou provádět úpravy, jež chcete použít na soubor obrázků jako je například ořezání, filtrování nebo barevné úpravy a použít je na označené části obrázků ještě před finální úpravou v programu Adobe Photoshop.

Zde je jeden skvělý příklad: protože mnoho fotografů používá úpravu rozostření objektivu, Adobe Photoshop Lightroom 2.0 obsahuje speciální funkci určenou přímo pro tento případ. Nová funkce programu „Post-crop“, jež bude pracovat na obrázku, který je již ořezaný a bude používat jeho nové rozměry a ignorovat původní proporce. Touto cestou dosáhnete perfektního, souměrného efektu. V nastavení rozostření máte možnost určit, zda program bude pracovat se světlými nebo tmavými hranami, nastavení kontrastu a jasu lze také vytáhnout až k dramatickým extrémům, což může vytvářet zajímavé efekty.



Skvělý nástroj pro vytváření přechodových filtrů vám dává možnost bezvadně upravit přeexponovanou oblohu, nebo matné popředí v krajinářských snímcích. Všechno, co musíte udělat, je označit linii horizontu a nastavením posuvných šoupátek upravit expozici fotografie. Adobe Photoshop Lightroom 2.0 přidává do panelu nástrojů i možnost pracovat s maskou. Stejným způsobem jako ve Photoshopu můžete měnit velikost, tvrdost a hustotu zvoleného štětce tak, abyste mohli s pomocí masky editovat opravdu jenom ty části obrázku, jež to vyžadují.

Verdikt

S menšími vylepšeními zůstává Adobe Photoshop Lightroom 2.0 nejlepším programem pro zpracování a správu obrázků. Nově přidané užitečné nástroje pro editaci vašich fotografií dělají z tohoto programu nutnost i pro ty z vás, jež mají doma původní verzi.

- - Ondřej Pilát, Kathleen Cullen

Byl pro vás článek přínosný?