Hlavní navigace

Recenze: AirBrush 2

22. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Akvis
Čiperná firma Akvis, do jejíž stáje patří celá řada zajímavých fotoeditačních programů, přichází s druhou verzí svého softwaru AirBrush. Jedná se o program, který převádí fotografii do airbrushové podoby.

V reálné situaci (pro mladší čtenáře v době dřevní) se k dosažení efektu „airbrushing“ používal sprej. Jelikož se přitom tvůrce nedotýká plátna, jsou použité tahy jemné a okraje často lehce rozmazané. Pokud se to povede, může být výsledek mimořádně zajímavý a bude někde na rozhraní malby a fotografie, kombinující realizmus s fotografickými detaily.

Program AirBrush nám to dělat totéž na monitoru. Nečekaně prázdná pracovní plocha nabídne na pravé straně několik nástrojů, které nám umožní korigovat sílu jednotlivých efektů. Navíc je zde, byť poměrně skrytá, velice bohatá nabídka předem připravených šablon (celkem jich je 40), které můžeme k úpravám použít. Vlastní nastavení si můžeme uložit, takže počet šablon může utěšení vzrůstat. Uložené šablony navíc můžeme sdílet s dalšími majiteli tohoto programu. Pokud se nám nechce upravovat obrázky po jednom, najdeme i možnost hromadných úprav.

AirBrush 2

AirBrush existuje jako plug-in pro řadu fotoeditačních programů, od Adobe až po Corel, nezapomnělo se ani na samostanou verzi. Navíc tento software existuje jak v 32 a 64 bitové verzi, ale také ve verzi pro Mac. 49 dolarů ale není žádná láce.

Ovládání je všechno, jen ne intuitivní. Šablony jsou sice zajímavé a účinné, musíme je ale používat po jedné. Pokud se nám jedna nelíbí, obrázek musíme z adresáře otevřít znovu a aplikovat jiný typ šablony, jinak se nám efekt ani nezobrazí (v oblíbeném okně BEFORE/AFTER), ani ho neuložíme.

 

Verdikt

Jedná se o zajímavou, účinnou, nicméně poněkud drahou utilitku. Pokud ovšem zrovna po této technice toužíme, lepší alternativu asi nenajdeme.

Pro: Zajímavé efekty snadno a rychle

Proti: Ovládání není příliš intuitivní

Celkem: 70 procent

soutez_casestudy

Výrobce: Akvis

Cena: 49 USD (asi 1 000,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.