Hlavní navigace

Recenze: AMD Phenom X4 9150e

22. 10. 2008

Sdílet

Příznivci čtyřjádrových mikroprocesorů společnosti AMD pojmenovaných Phenom X4 netrpělivě očekávají příchod nových 45nm modelů, od kterých si slibují nárůst výkonu a především snížení spotřeby.

soutez_casestudy

Protože však jejich uvedení je odloženo až na přelom roku, rozhodla se společnost AMD vyjít vstříc alespoň těm uživatelům, kteří požadují čtyři výpočetní jádra a přesto trvají na co nejnižší spotřebě. Koncem prázdnin totiž byly uvedeny na trh dva nové modely mikroprocesorů AMD Phenom X4 se sníženou spotřebou a maximálním TDP na 65 W, do redakce se nám dostal mikroprocesor s označením X4 9150e, který jsme podrobili důkladným testům.


Tento model využívá mikroarchitekturu AMD K10, postaven je na jádře Agena v aktuální revizi B3 a disponuje čtyřmi jádry. Jeho pracovní frekvence je 1 800 MHz a maximální TDP je stanoveno na 65 W. Tyto dva údaje jsou jedinými rozdíly oproti vyšším modelům Phenomů X4, nutno však podotknout, že rozdíly zásadními. Citelným rozdílem je pak nízká pracovní frekvence, která má za následek nižší výkon v jedno- a dvouvláknových aplikacích, pokud však využijete čtyři a více vláken, budete spokojeni, výkon byl v mnoha testech vyšší než u tříjádrového modelu Phenom X3 8750. Při porovnání s konkurencí to již tak slavné není, například s nedávno testovaným Pentium Dual-Core E5200 vede vítězný boj pouze v SYSmark 2007, kde dosáhl 127 bodů oproti 121, ve všech ostatních si vede lépe E5200.

Verdikt

AMD Phenom X4 9150e je zajímavým kouskem pro skalní příznivce společnosti AMD, neboť jim nabízí možnost nízké spotřeby a zároveň využití čtyř jader, nicméně v reálných testech dosahuje tento procesor nízkých výsledků a předčí ho mnohá konkurenční dvoujádra. Na druhou stranu, nízká hodnota TDP a frekvence zaručují tomuto modelu skvělou pozici při přetaktování, kde si uživatel může pomoci velmi výrazně a při troše štěstí při výběru se může dostat až za hranici 2 500 MHz, což z čtyřjádra dělá vcelku výkonný mikroprocesor.

Cena vč. DPH: 3 120 Kč

Poskytl: AGEN computer s.r.o.

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?