Hlavní navigace

Recenze: ArcSoft PhotoStudio Darkroom 2

Sdílet

Trh s fotoeditačími programy je dnes doslova přeplněn. Povětšinou platí rozlišení na programy pro amatéry, pokročilé a profesionály, což lze mnohdy odhadnout již při pohledu na cenu.

Trh s fotoeditačími programy je dnes doslova přeplněn. Povětšinou platí rozlišení na programy pro amatéry, pokročilé a profesionály, což lze mnohdy odhadnout již při pohledu na pořizovací cenu. Společnost ArcSoft se s tímto progamem snaží obrátit zaběhlou situaci o 180 procent. Měli jsme to štěstí, že jsme si mohli vyzkoušet verzi 2.0, která se na trhu objeví každým dnem.

Hlavní výhodou digitálních zrcadlovek jsou samozřejmě parametry optické čočky, dále pak možnost využívat formát RAW. Darkroom se pak zaměřuje primárně na ty, kteří chtějí maximálně využít výhody tohoto bezztrátového formátu, ale nechtějí příliš utrácet za špičkový program.

Instalace je velice jednoduchá a program zabere na pevném disku na dnešní dobu neuvěřitelně málo prostoru, pouhých 36 MB. PhotoStudio Darkroom 2 přitom rozezná snad všechny současné verze RAW, na jednodušší kompresované formáty se ale samozřejmě nezapomnělo.

Pracovní plocha působí velmi nekomplikovaným dojmem. Začít zde můžeme například s vyhledávačem fotografického materiálu uloženého na pevném disku počítače, který má ovšem naprosto stejný zlozvyk jako všechny ostatní – začíná s primárním hledáním v adresáři Moje Dokumenty, kam si ovšem obrázky ukládá jen mizivé procento lidí. Ne že bychom se na vlastní adresáře neprokousali, ale jsou to zbytečné kroky navíc, uvítali bychom inteligentnější přístup. Nutno konstatovat, že vedle dnes již klasických možností jako přidávat tagy nebo označovat kvalitu fotografií počtem hvězdiček nám tato aplikace příliš nedovolí.

arcsoft darkroom


Následuje klasický fotoeditor, kvůli němuž jsme si program s největší pravděpodobností kupovali. Na pravé straně se objeví rozsáhlá nabídka úprav. Jedná se o klasiku – barevná rovnováha, saturace, expozice, korekce optiky. Všechny kroky jsou jemně manipulovatelné pomocí posuvných úseček. Hračičkům budou možná chybět nejrůznější, byť víceméně dětinské filtry, kterými můžeme udělat z fotografie strýce Ferdinanda akvarel, pokročilejší uživatelé však plakat rozhodně nebudou. Obrázky samozřejmě můžeme porovnávat vedle sebe, kvalita efektů je velice dobrá. Poněkud překvapující je možnost vylepšovat portrét, což je nečekaně dobře fungující efekt, nicméně z nepochopitelných důvodů ukrytá na horní liště.

arcsoft darkroom

Poslední část programu je určena volbě parametrů tisku, kde si obrázek můžeme na stránce nejrůzněji posouvat a doplňovat textem. Celý časopis bychom takto asi dělat nechtěli, ale pro jednu či dvě stránky je tato utilitka více než dostačující. V každém případě se jedná o velice solidní fotoeditor, který bez potíží zvládne formát RAW a ještě je šetrný ke starším počítačům.


Hodnocení: 75%


Klady: Výtečná podpora formátu RAW

Zápory: Program by mohl být rychlejší

Zapůjčila firma: http://www.arcsoft.com

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.