Hlavní navigace

Recenze: Ashampoo Uninstaller 8

31. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Ashampoo
Německá softwarová firma Ashampoo dala na trh v pořadí již osmou verzi svého programu Uninstaller. Jak sám název naznačuje, program se nám postará o eliminaci nepotřebných programů.

To samozřejmě Windows zvládnout také, ale výchozí utilitka není z nejpřívětivějších. Uninstaller toho zvládne mnohem víc, odstraní i prudící lišty, které nám na browsery více či méně tajně cpou nejrůznější softwary. K tomu zvládne i pluginy.

Dostaneme tak do ruky uživatelsky přívětivý nástroj, který vrací kontrolu nad tím, co na počítači má být, zase do našich rukou. K odstraňování programů je využito hned čtyř odlišných technik, takže se podaří odstranit i ty nejtvrdošíjnější softwary skutečně bezezbytku. Program navíc vytváří soubor, který ukládá každou modifikaci Registry, která při odinstalování nastane. I pokud se rozhodneme k odstranění programu pomocí Windows, Uninstaller, který je stále ve střehu, provede vlastní skenování počítače, aby se ujistil, že na něm nic nevhodného nezbylo. O programech i plugins se dozvíme lecos (upozornění, že některé aplikace jsou skutečně hodně velké, je asi poněkud zbytečné), včetně toho, jestli nejsou považované za nebezpečné.

Program ale obsahuje i další utiliky – File Wiper pernamentně a hlavně neobnovitelně maže soubory, o kterých už nechceme nic vědět. V podstatě se jedná o opakované přepisování oblasti pevného disku, takže si na tom vyláme zuby i jakýkoliv softwarový program určený pro hledání vymazaných souborů. Vedle toho pod adresářem Tools jsou skryté i další nástroje – od samotného mazání souborů až po zrychlení startování počítače, optimalizaci Registry nebo mazání stop po internetovém brouzdání.

Verdikt

V každém případě se jedná o solidní kombinace nástrojů, které se nám určitě budou hodit.

 

Pro: Jednoduchost, spolehlivost

Proti: Nic

Celkem: 85 procent

CS24

Výrobce: Ashampoo

Cena: 20 USD (450 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.