Hlavní navigace

Recenze: ASRock ION 3D - HTPC pro třetí rozměr

7. 2. 2011

Sdílet

Společnost ASRock nám do testu zapůjčila jeden ze svých HTPC produktů, jež se prodává pod výmluvným názvem ION 3D.

V kompaktním lesklém a designérsky minimalistickém těle o objemu 2,5 litru se skrývá dvoujádrový procesor Intel Atom D525 s pracovní frekvencí 1,8 GHz a 2 GB DDR3 paměti RAM, přičemž vše výše uvedené stojí  na inovované platformě nVidia ION (GT218). ASRock k tomuto HTPC dodává také celou řadu utilit, z nichž nás zřejmě nejvíce zaujal nástroj pro přetaktování – a záhy jsme již oba Atomy po obrazovce honili stabilně rychlostí přes 2,1 GHz. Pevný disk (2,5´´) od společnosti Hitachi nabídne 320 GB prostoru pro data, což s ohledem na velikost a cenu produktu považujeme za uspokojivou hodnotu.

Na čelní straně zařízení se kromě malého loga výrobce nachází Blu-Ray mechanika ve slim provedení, dva konektory USB 3.0 pro rychlejší přenost dat a chybět samozřejmě nemůže ani zvukový vstup a výstup. Počítač lze zapnout či vypnout pomocí tlačítka v pravém dolním rohu, jehož podsvícení je modré a působí decentním dojmem. Totéž již bohužel nelze říct o diodě indikující provoz pevného disku, jejíž červené světlo nás v přítmí nepříjemně bodalo do očí – řešení je naštěstí jednoduché, stačí diodu přelepit a máte klid. Specifickou dovednost jsme u testovaného produktu ocenili ve formě funkce ASRock App Charger, kdy výrobce deklaruje rychlejší nabíjení zařízení připojených přes USB, a to až o 40%. A světe div se, při našem testu jsme skutečně dosáhli zkrácení nabíjecího času u připojeného iPodu, a to zhruba o 30%. Drobnost, ale potěší.

Zadní strana produktu ukrývá konektor pro napájecí trafo, čtveřici konektorů pro zapojení zvuku až ve formátu 7.1, mikrofonový vstup a S/PDIF pro digitální ozvučení. Ve výčtu konektorů následuje gigabitový ethernet (počítač však integruje také WiFi 802.11n), šestice USB 2.0 konektorů, HDMI 1.4a, o jehož funkci se podrobněji zmíníme později, a výstupy na monitor DVI a D-Sub. Zadní strana skrývá rovněž výstup chladícího řešení, které zde s ohledem na minimální produkci tepla zajišťuje dvojice větráčků, jejichž provoz produkuje hluk na příjemné úrovni (cca 28 decibelů), přičemž ani při maximální zátěži jsme se nedostali přes hranici 32 decibelů.

Běh 64bitového systému Windows 7, který jsme na zařízení v rámci redakčního testování nainstalovali (produkt se dodává bez OS), se ukázal být dostatečně plynulým i při současném spuštění více programů, snad jen pevný disk by mohl být o něco svižnější. Nicméně pro běžnou kancelářskou práci nebo občasnou úpravu fotografií ve Photoshopu dvoujádrový Atom s maximálním příkonem 13W překvapivě poslouží bez jakýchkoliv problémů. Na příležitostné hraní her můžete pomýšlet rovněž, měli byste se však omezit spíše na graficky nenáročné tituly.

Co nás však u multimediálního počítače bude zřejmě zajímat více, je jeho schopnost poradit si s přehráváním videa ve vysokém rozlišení. Ukázalo se, že na ION 3D není problém spustit Blu-Ray film v rozlišení 720p nebo 1080p, vzhledem k bídnému rozšíření Blu-Ray titulů na trhu nás však daleko více interesovala akcelerace přehrávání videa ve vysokém rozlišení u MKV souborů. Také zde jsou výsledky velmi slušné, přičemž však pro dosažení optimálních výsledků nabádáme čtenáře k instalaci aktuálních ovladačů grafické karty a softwarového přehrávače s podporou DXVA. Zmínku si z hlediska přehrávání filmů zaslouží také přiložené infračervené dálkové ovládání se 48 tlačítky, s jehož provozem jsme neměli problém ani na vzdálenost cca 5 metrů.

A nyní ještě k hlavnímu marketingovému taháku tohoto produktu, kterým je bez jakýchkoliv debat nVidia 3D Vision. Právě tato technologie v kombinaci s konektorem HDMI 1.4a zajistí lákavou možnost zobrazování 3D obsahu (ať již obrázků nebo videí), k čemuž však pochopitelně budete potřebovat ještě 120 Hz monitor a patřičné brýle. Pořízení těchto produktů však již na současném „3D ready“ trhu nebude žádným problémem.

Verdikt:

ASRock ION 3D se v HTPC kategorii nebojíme označit za veskrze povedený produkt – je dostatečně malý, nabízí decentní design a přitom výkonnostně dostačuje na běžnou práci i přehrávání filmů ve vysokém rozlišení.

Hodnocení: 80%

CS24

Cena: 8900 Kč

Zapůjčil: ASRock

Byl pro vás článek přínosný?