Hlavní navigace

Recenze Asus Eee Pad Transformer prime TF201: Výkon nade vše - 2. část

5. 1. 2012

Sdílet

 Autor: PC World
Naši zahraniční kolegové měli možnost otestovat již poměrně dlouhou dobu očekávaný tablet Asus Eee Pad Transformer Prime TF201 se čtyřjádrovýjm procesorem Nvidia Tegra 3. Jste li velmi nedočkaví dozvědět se jak si vedl, čtěte dále.

Toto je pokračování recenze tabletu Asus Transformer Prime TF201. První část recenze naleznete zde.

 

Displej

Asus Transformer Prime je prvním tabletem se SuperIPS+ displejem o rozlišení 1280 x 800 pixelů, který jsme měli možnost testovat. Po zapnutí režimu SuperIPS+ zvýší tablet úroveň jasů na hodnotu 600 nitů, takže je mnohem použitelnější na přímém denním světle (standardní hodnota je 380 nitů). Vevnitř rozdíl téměř nepoznáte, ale venku, na přímém slunečním světle je to znát. Přesto bychom tablet pro čtení venku raději nedoporučovali. Široký pozorovací úhel zachovává kvalitu a podání barev a dělá tak z tabletu vhodné zařízení pro společné sledování prezentací, či fotografií v menších skupinkách . Obrázky  a fotky vypadaly o něco lépe než na původním tabletu Transformer. Možná se nám to jen zdálo, ale měli jsme pocit, že námi testovaný model měl o něco teplejší podání barev, než jeho předchůdce, což občas způsobovalo žlutavé podání bílé barvy. Podle Asusu se s největší pravděpodobností jedná o chybu testovaného modelu. Občas měl námi testovaný model problém vykreslit správně obrázky ve vysokém rozlišení. Obrázky tak působily malinko rozmazaně, naštěstí bylo možné ručně tablet přinut vyrenderovat je správně a to poklepáním či zoomaváním. Podobný problém jsme zaznamenali takéu jiných tabletů, u tohoto byl tento malý nedostatek méně patrný než u ostatních. Ani Nvidia ani Asus nebyli schopni se k tomuto problému vyjádřit, ale jemožné, že to má co dočinění s verzí operačního systému Android 3.2.1.

Jakkoli jsme byli s diplejem celkově spokojeni, stále je zde prostor pro zlepšení jak hardwaru tak softwaru. Mezera mezi samotným displejem a ochranným sklem Gorilla Glass je stále pomerně velká, i když ne tak velká, jako u původního Transformeru. Speciální vrstva, kterou je displej pokryt také nijak zvlášť nezabraňuje otiskům prstů, aby byly vidět. Vykreslování textu v aplikacích elektronických čtečet je také stále dosti mizerné. Vykreslování textu je na tabletech s Androidem a iPadu stále problémem, kdo by si to byl býval myslel. Zobrazovaná kvalita textu závisí ve velké míře na softwaru a použítem fontu, tedy na tom, jak hladce jej software dokáže vykreslit. Počet pixelů na jeden palec u Transformeru Prime již také překonaly dva tablety. Jedním z nich je T-Mobile Springboard a druhým nedávno ohlášená Toshiba Thrive 7.

Kamera na zadní straně tabletu je 8Mpx, přední pak 1.2megapixelová. Ta zadní je navíc obohacena o blesk a clonu F/2.4, která by vám měla teoreticky usnadnit pořizování snímků  a natáčení za zhoršených světelných podmínek. Ještě než zahodíte své kompakty byste měli vědět, že fotografie pořízené tabletem Transformer Prime vypadají dobře tak půl napůl. Některé snímky totiž i za jasného počasí trpí šumem a ztrátou ostrosti a detailů při plném rozlišení.

 

asus transformer prime

 

Softwarové zásahy

Kromě očividného zlepšení výkonu při hraní her, nebyly výhody čtyřjádového procesoru Tegra 3 na první pohled příliš patrné. Trochu plynulejší bylo swipování po dotykové obrazovce, nicméně, že by se nějakým dramatickým způsobem zlepšil multitasking či celkové ovládání nám nepřišlo. Je jasné, že většina běžnách každodenních úkonů ani žádnou sílu čtyř jader navíc nepořebovala, mnohem pravděpodobnější ovšem je, že ani jeden z použitých softwarů nebyl plně pre tento typ procesoru optimalizován – na rozdál od předem nainstalovaných her. Bude jistě zajímavé sledovat výkon Transformeru Prime tak, jak se s časem bude vyvíjet a co se stane, až bude k dispozici update systému Android na verzi 4.0.1 Ice Cream Sandwich, která by měla být dostupná někdy v příštích měsících.

Asus přidal několik velmi užitečných funkcí do použitého interface systému Android Honeycomb. Trojice tlačítek – zpět, domů a aplikace, se dočkala temnějšího a lépe čitelného faceliftu. Nedávno spuštěné aplikace byly obohaceny o křížek „x“ takže je teď mnohem snažší je zavřít. Nejvíce Asus upravil možnosti vyskakovacího menu. Přibyly možnosti ovládní jasu, SuperIPS+, uzamčení rotace, Wi-Fi, Bluetooth, ztlumení zvuku, synchronizace (pro možnost zesynchronizování tabletu s aplikací Asus PC) a také zabudované GPS.

Novinkou je trojrozměrná aplikace Google Video, pro jednoduchý nákup, sledování, půjčování videí z Google Markte a také pro přístup k vašim vlastním videím. Asus k základním aplikacím přidal také další užitečné aplikace: Netflix, Polaris Office, aplikace pro přístup je službe Asus cloud a DLNA či SuperNote pro zapisování poznámek prstem. Příznivci elektronických knih jistě ocení službu MyLibrary, která vyhledává a indexuje elektronické knihy, včetně těch umístěných líkálně i v uzavřených formátech, např. z Amazon Kidle Store. Asus prodává knihy skrze svou vlastní službu, pro nákup periodik můžete využít předinstalované aplikace Press Reader či Zinio.

 

CS24

Závěrem

Asus Transformer Prime oslní jak desginem, tak vynikajícím výkonem. Dokovací stanice z něj činí vynikající výkonný přenosný nástroj na cesty. Konečné hodnocení tabletu vyřkneme až po skončení všech testů, nicméně již nyní můžeme říci, že se Asus Transformer Prime její jako jeden z nejlepších tabletů, které jsou dnes na trhu dostupné. Výsledky všech testů zveřejníme po jejich skončení. Tablet by měl být dostpuný u většiny prodejců v polovině ledna. Ohledně verze s 3G se zatím nic moc neví.

Byl pro vás článek přínosný?