Hlavní navigace

Recenze: Avast Internet Security

6. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Avast
Bezpečnostní programy firmy Avast nejsou žádnou novinkou, navíc skuteční pamětníci si mohou pamatovat původní program firmy Alwil.

Instalace je i nadále jednoduchá a svižná. Příjemná je i kompatibilita, druhý bezpečnostní balík vládnoucí počítači nepředstavoval žádný problém. Pracovní rozhraní je solidní a na první pohled stejné. Jednotlivé kroky pochopí i naprostý amatér, ale profesionál nezapláče.

Balík je to v každém případě solidní, opírá se o již delší dobu velice kvalitní antivirový program, který v nezávislých testech spolehlivě odstraňuje prakticky všechno, co na něj můžeme nastražit.Nová verze má výrazně vylepšenou ochranu proti phishingu založenou na umělé inteligenci. Tím více chrání soukromí a zvádne i bránit pruzení notifikacemi při nastavení režimu zobrazení na celou obrazovku. To tu bylo již dříve, pouze se název změnil z původního Herní režim na Nerušit.

Dobře funguje i WiFi Inspektor, který automaticky odhaluje slabiny domácí sítě a případné dobráky, kteří se na ní chtějí přiživit. Aplikace CyberCapture automaticky odesílá podezřelé soubory do cloudu k analýze. Pokud zjistí, že obsahují hrozbu, vydává aktualizaci zabezpečení pro všechny uživatele Avastu. Ransomwarový a Behaviorální štít odhalují podezřelé chování již v zárodku.

Stejně jako v minulé verzi i dnes najdeme aplikaci Browser Cleanup, která nás zbaví záplavy nejrůznějších lištiček či adds-on, které se plíživým způsobem uhnízdily na počítači. Potom ovšem překvapí, že se Avast snaží nainstalovat nástrojovou lištu Google a vnucuje prohlížeč Google Chrome. Navíc pokud to neuděláme, některé bezpečnostní funkce nebudou fungovat.

I nadále zůstala podpora dnes již archaických operačních systémů, protože najít dnes program, který si neodplivne nad Windows XP, je věc skutenčně neslývaná. Neuráží ani cena 1 190 korun za licenci pro jeden počítač.

Verdikt

Celkově můžeme konstatovat, že Avast Internet Security kráčí správným směrem. Složení bezpečnostního balíku se od konkurence nijak výrazně neliší a snad jen nepříliš oblíbenou aplikaci rodičovská kontrola zde nenajdeme.

 

Pro: Rychlost, skenování routerů

Proti: Nepříjemně protlačovaný Google Chrome.

Celkem: 85 procent

soutez_casestudy

Výrobce: Avast

Cena: 1 190 Kč (licence pro 1 PC na 1 rok)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.