Hlavní navigace

Recenze: Bokeh 2 - zaříkávadla pro rozmazání

20. 10. 2011

Sdílet

 Autor: Alien Skin
Program, který se pyšní pro většinu lidí záhadným názven Bokeh, pochází z dílny americké firmy Alien Skin. Profíci budou vědět, že termín „bokeh“ se používá pro blur, tedy pro rozmazanou část fotografie. A tím se i prozrazuje vše, co nám jednoúčelová utilitka může nabídnout.

Program existuje ve formě doplňku pro Protoshop či Lightroom. Instalace je téměř blesková, při prvním otevření doplníme licenční číslo a můžeme pracovat. Software nám umožňuje doplnit fotografii efektem rozmazanosti o různé síle. Záleží pouze na nás, jestli přidáme jen drobné rozmazání, těžko rozeznatelný rozmazaný okraj nebo nasadíme razantní efekt, který nechá zaostřen jen jeden objekt. Jelikož si můžeme vybrat jak tvar, který udrží objekt v zaostřeném stavu, tak sílu efektu, můžeme dospět i k dramatickému účinku.

V druhé verzi Bokeh nabízí rovněž možnost spirálního efektu a zoom. Mezi další novinky patří simulace účinků optických čoček, možnost zvolit rozostření v několika oblastech nebo doplnění zrna (pokud použijeme fotografii s větším zrnem, tak v rozostřených oblastech zmizí). Nechybí ani možnost desaturace u vignetování, podpora 64bitového Photoshopu a vyšší rychlost.

Samotné ovládání není zrovna intuitivní a k programu navíc neexistuje nápověda, takže kdo není ostřílený profesionál, bude delší dobu tápat. Pravdou je, že zatímco běžný amatér tento program použije jednou za uherský rok k přípravě zaostřeného srdíčka k Valentýnu, profík si s ním vyhraje až až a ještě ušetří za nejrůznější filtry nebo třeba Holga fotoaparát. Navíc profíci s tisíci snímky mají větší šanci na to, že u některého, jak na potvoru důležitého snímku, zaváhali a použili clonu f/8 místo třeba f/2.8.

 

Verdikt:

Bokeh rozhodně není pro každého. U programu, jehož cena činí 199 dolarů, bude každopádně lepší pouvažovat nad tím, jestli jej opravdu potřebujeme. Naštěstí existuje možnost plně funkční demokopie, kterou si můžeme dva týdny zkoušet, a teprve potom se rozhodnout, jestli vztáhnout ruku na nebohé prasátko.

 

Hodnocení: 65 %
Klady: Slíbené efekty jsou účinné a kvalitní
Zápory: Na jednoúčelovou utilitku vysoká cena

CS24

 

Cena: 199 dolarů (cca 3 600 Kč v přepočtu)
Výrobce: Alien Skin

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.