Hlavní navigace

Recenze: BullGuard Premium Protection 13

19. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © farsh - Fotolia.com
Stále poněkud méně známá společnost BullGuard, která pochází z Dánska, obohatila trh nejnovější verzí svého bezpečnostního balíku Premium Protection 13.

Jako je dnes již v kraji zvykem, i v tomto případě dostaneme souhrn všech možných programů pro zabezpečení počítače. Základní součástí jsou již klasické aplikace Antivirus, Antispyware, Firewall a Spamfilter. Výrobci nám k tomu ve snaze odlišit se (nebo alespoň ukázat, že mají všechno to, co do podobných balíků nacpala konkurence), přidají kde co. V tomto balíku najdeme ještě rodičovskou kontrolu, ochranu sociálních médií, skener ohlašující zastaralé softwary a nástroje utilitky Pc Tuneap, s jejichž pomocí si můžeme vyladit výkon počítače. Zmíněná ochrana sociálních médií je poněkud zvláštní – místo očekávané perlustrace neznámých stránek na Facebooku si můžeme hlídat tři facebookové účty. Na druhé straně to můžeme udělat tajně a kontrolovat nejaktivnější “friends” našich dětí, které k tomu sice na počátku musí dát souhlas, ale to lze silou rodičovské vůle prolomit.

BullGuard

Uživatelské rozhraní se dočkalo mírných kosmetických změn, které ani neurazily, ani nenadchly, nicméně příjemná přehlednost zůstala zachována. Otevírací menu nabídne 4 ikonky – Status jednoduše ukáže, že je vše OK, Scan nabídne několik možných skenů, Backup nás dovede k nástrojům pro zálohování a Premium nám otevře účet na firemním serveru (podobně jako u Nortonu). Pokud máme pocit, že je nabídka mizivá a že se nedostaneme pod kapotu, stačí otevřít okno Dashboard, které slouží jako přístup k dalším funkcím.

Na antivirus  jsme si nemohli stěžovat ani u starších verzí, letos se dokonce dostává na přední místa nezávislých testů. Program podporuje Outlook, Outlook Express, Thunderbird, Eudora, The Bat, Thunderbird a všechny ostatní klienty, které používají protokoly POP3 nebo IMAP. Kvalitní heuristická analýza je dnes naprostou samozřejmostí, stejně jako kontrola aplikací P2P.

Novinkou je účinná ochrana soukromí. Pokud programu svěříme osobní údaje jako je jméno, adresa, telefon nebo číslo pasu, automaticky prohledává internet a pomocí textovky varuje, když tyto údaje někde najde. Prozatím si ale tento nástroj užijí jen majitelé v Británii a Spojených státech. Důvodem je propojení s firmou Experian, která kontroluje kvalitu našeho osobního kreditu. Nicméně se nemohu zbavit dojmu, že alespoň některé z vyžadovaných údajů jsou přesně ty, se kterými bychom měli na internetu šetřit.

BullGuard

Součástí je také dnes téměř samozřejmá možnost onlinového zálohování. Tady,Bullguard, který na rozdíl od ostatních firem nikdy nebyl stižen lakotou, nabízí velmi příjemných 25 GB. Doporučení k zálohování se objevuje pokaždé, když se program startuje. Samotný proces je jednoduchý, Bullguard nabízí nastavené části pevného disku, takže stačí klikat. A ještě k tomu je tato utilita přímou součástí balíku, takže žádné hledání či dodatečný download.

Malwarová obrana je velmi dobrá při blokování útoků, solidní při odstraňování problémů. Ochrana proti phishingu, v minulosti pouze průměrná, se dočkala dalších vylepšení. Uspokojí i Antispam, především svojí minimální falešnou pozitivitou. Firewallová ochrana je na slušné úrovni a v základním nastavení blokuje co má.

Možnost vytunění počítače patří mezi novinky, které se v poslední době dostaly do většiny bezpečnostních balíků, i když ty si kupujeme z poněkud jiného důvodu. Můžeme po sobě mazat stopy, měnit Registry nebo kontrolovat zbytečné aplikace, které se spouští při zapínání počítače. Navíc se můžeme rozhodnout, které nástroje budeme potřebovat a zabránit tak tomu, aby se zbytek zbytečně otevíral.

Verdikt

Celkově můžeme konstatovat, že se jedná o bezpečnostní balík vyplněný velice solidní nabídkou aplikací. Některé novinky jsou příjemné (i když zatím lokálně omezené). Cena 99 dolarů za tři licence sice není žádná láce, ale celkem odpovídá situaci na trhu. Zmizely i dříve nepříjemně vysoké nároky na CPU, takže program dnes klape jako dobře naladěné švýcarské hodinky a my můžeme v klidu pracovat. To ale neznamená, že by BullGuard skenoval jako šnek, v rychlosti ho překoná jen Kaspersky.V každém případě platí, že BullGuard udělal velký krok správným směrem.

Pro: 25 GB online zálohování
Proti:  Není ochrana mobilních periférií

Celkem: 75 procent

CS24

Výrobce: Bullguard

Cena: 99 dolarů/ 3 licence (asi 2 tisíce korun)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.