Hlavní navigace

Recenze: Corel PaintShop Pro X8

31. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Corel
S pravidelností monzunových dešťů představuje Corel další verzi svého známého fotoeditačního programu PaintShop. Stojí nová verze za to, abychom rozbili prasátko?

Samotný program přichází v několika příchutích, jednak je k dispozici verze 32bitová i verze 64bitová, jednak máme standardní verzi a verzi Ultimate. Dražší verze samozřejmě nabízí víc, tentokrát je to především doplnění o prémiové aplikace Perfectly Clear 2 SE, Perfect Effects 9.5 a AfterShot 2.

Corel

Zůstala také trojice základních nástrojů – Manage, Adjust a Edit. Manage funguje podobně jako obdobná funkce u programu Lightroom, což může být pro někoho dobré, pro jiného špatné. Adjust - tohoto mezičlánku, který edituje-needituje se bohužel nezbavíme, protože přirostl k srdci snad všem výrobcům komplexnějších fotoeditorů. Editor je vlastně to, proč si většina lidé kupuje fotoeditační softwary. Dostaneme pracovní plochu naplněnou aplikacemi, efekty a nástroji, včetně možností instalace plug-ins určených pro programy Adobe. Některé nástroje jsou zajímavé – aplikace HDR zvládne i jedinou fotografii, kterou v případě formátu RAW uměle rozdělí na tři snímky a zase je složí do jedné fotografie pro zpracování

Corel

Mezi hlavní novinky osmnácté verze patří především nástroj Magic Move (možnost zvolit libovolný objekt ve fotografii a přesunout ho na jiné místo, software automaticky doplní prázdná místa), nový výběr stylů, korekce problémů daných použitou optikou, Text Wrapping (což je možnost vkládat text do libovolných vektorových tvarů), podpora monitorů s rozlišením 4K a možnost vyzkoušení použití výřezů v textu i obrazu a při použití gradientů. Vedle toho došlo i k vylepšení či posílení některých osvědčených funkcí: hromadné úpravy, lepší nástroje pro výběr a mírně zvýšená rychlost. S chválením rychlosti ale musíme opatrně, i když lze přiznat, že nechvalně známá rychlost splašeného hlemýždě je minulostí, i tak je Paintshop Pro asi nejpomalejší z porovnatelných fotoeditorů.

Corel

Samotné rozhraní je přívětivé a odpovídá podobným programům. Na velkém monitoru ale nepříjemně překvapí miniaturní verze použitých ikon, jejich zvětšení nezvládli ani technici Corelu.

Verdikt

Rozdílů je v nové verzi dost. Painsthop je spolehlivá alternativa Photoshopu, neboť nabízí dobrých 90 procent aplikací za šestinu ceny. I když si Photoshop dnes musíme pořizovat na měsíční splátky, za rok zaplatíme prakticky totéž jako za PaintShop a ještě nám program zůstane na počítači. Prostě co si zaplatíme, to máme. A v tomto případě skutečně platí, že za málo peněz dostaneme slušný příděl muziky.

Pro: Bohatá nabídka aplikací

Proti: Miniaturní ikonky

Celkem: 80 procent

CS24

Výrobce: Corel

Cena: 63,99 USD (1 600 Kč), verze standard

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.