Hlavní navigace

Recenze: CorelDraw Graphic Suite 2018

Sdílet

 Autor: Corel
Software CorelDraw nepochybně patří mezi nejdůležitější část nabídky, kterou má kanadská firma Corel k dispozici. A protože si jej Corel také patřičně váží, každý rok pouští na trh novou verzi.

Samozřejmě se stále jedná o ucelený balík programů tak, jak jsme zvyklí y minulosti. Většina zákazníků si program kupujeme kvůli vlajkové lodi, což je samotný CorelDraw, doplňková nabídka je ale opět skutečně bohatá. Zbytek balíku tvoří Font Manager 2018, CONNECT, což je browser pro přístup k digitálnímu obsahu jak na počítači, tak i na Corel Content Exchange, PowerTRACE 2018, BenVISTA PhotoZoom Pro 4 (pro tvětšování fotografií), Capture 2018 (stará známá aplikace pro zachycování toho, co je právě na obrazovce), fotoeditor Photo-Paint 2018, a AfterShot 3 HDR. Mezi podpůrné aplikace potom patří Microsoft Visual Basic for Applications 7.1, Barcode Wizard, WhatTheFont a GPL Ghostsctrip (import souborů EPS a PS).  Sestava se tedy oproti minulé verzi poněkud změnila.

Řada interaktivních nástrojů, umožňujících rychlou a hlavně jednoduchou přípravu speciálních efekt není žádnou novinkou, ale jsou zase o něco vyladěnější.  Hlavním hitem bude nový nástroj Symmetry, který se poprvé objevuje v programu určenému pro vektorovou grafiku. Jeho vysvětlení nejjednodušší – nástroj automaticky opakuje designové vzorky jako je kaleidoskop. Zvolíme počet os a opakování a co se namaluje na jedné ose, bude automaticky na ostatních osách. Ono to šlo udělat i dřív, ale co by dříve trvalo hodinu, bude teď trvat minutu.

Zajímavé novinky jsou nástroje Block Shadow přidávají stín k objektům a textu, Pointillizer pro přípravu vektorové mozaiky z libovolného počtu vybraných vektorových nebo bitmapových objektů. Mezi další změny či novinky patří lepší práce s objekty, skutečnost, že prakticky všechny efekty a funkce řídíme přes posuvná tlačítka, a lepří preview vektorových objektů. Další drobnou novinkou je lepší propojení programu CorelDraw a fotoeditačního Photo-Paint, takže konečně můžeme editovat stejný bitmapový objekt v obou programech. Photo-Paint se dočkal i dalších vylepšení a nástrojů jako je zoomování, tvorba koláží nebo práce s perspektivou.

Samozřejmostí je i rozsáhlá knihovna 10 000 digitálních objektů, 2 000 fotografií, 1 000 fontů, 350 templátů a hodiny nápovědy ve formě videa. Ale tohle je u CorelDraw už dlouhá léta samozřejmostí a od minulé verze se to nijak nezměnilo.

Verdikt

Koupit nebo nekoupit?  Nová verze udělala víc než jen krok kupředu, tato verze představuje největší změny za posledních pár let.Možností jak koupit je několik – buď si koupíme celý program za 500 dolarů (v českých podmínkách spíše 1,5krát tolik, pozn. red.), nebo za 198 dolarů roční předplatné. To zní sice lákavě, ale po roce nemáme nic. A když si uvědomíme, že upgrade starší verze stojí také 199 dolarů, tak proč platit předplatné? I při 500 dolarech je ale cena v porovnání s Adobe stále slušnou cenu, takže máme pořád více než reálnou alternativu konkurenci od Adobe. A česká verze potěší českou kotlinu.    

 

Pro: Robustní funkce a příjemné ovládání

Proti: Nic

Celkem: 95 procent

CS24

Výrobce: Corel

Cena: od 15 500 Kč (Zdroj: Heureka.cz, 8. 5. 2018)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.