Hlavní navigace

Recenze: CorelDraw Graphic Suite 2020

22. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Corel
Dnešní softwarový trh se příliš velkým množstvím novinek chlubit nemůže, proto příjemně překvapí, že kanadská firma Corel pravidelně přichází s novou verzí svého populárního programu Corel Draw. Letos jsme se dočkali již dvacáté verze.

Jako vždy se jedná o pořádný a dostatečně komplexní balík programů. Program je určen především profesionálním grafikům, amatér si sice vyhraje, ale většinu funkcí nebude potřebovat. Zajímavostí je v každém případě použití AI, která se snaží odhadnout co potřebujeme a jakého výsledku chceme dosáhnout. V podstatě se navazuje na nástroj LiveSketch, který se poprvé objevil před třemi roky a umožňoval propojit AI s vektorovým kreslením. Dnes je to propojeno s celou řadou dalších aplikací jako je odebírání artefaktů JPEG, zvýšení rozlišení nebo převod rastrů na vektorovou grafiku.

Doplňková nabídka je jako vždy více než solidní. Vedle základního balíku tvoří zbytek programy Font Manager, což je samostatná aplikace pro správu písem, CONNECT, což je browser pro přístup k digitálnímu obsahu jak na počítači, tak i na Corel Content Exchange, PowerTRACE, který umožňuje rychlý a přesný převod rastrů na upravitelnou vektorovou grafiku (ten se dočkal výraznějších úprav), Capture (stará známá aplikace pro zachycování toho, co je právě na obrazovce), fotoeditor Photo-Paint, a AfterShot 3 HDR. Photo-Paint, jehož samostatná verze se dočkává pravidelných úprav, je vylepšena i tady, ale novinka je prakticky jediná – objevily se nedestruktivních efekty pomocí nového panelu Efekty. Zajímavá je aplikace CorelDRAW.app, díky které se můžeme přihlásit i na cestách, nebo se s její pomocí přihlásí i spolupracovníci. Sestava se tedy oproti minulé verzi nijak výrazně nezměnila a některé aplikace (AfterShot budiž příkladem) zůstaly dokonce stejné již několik let, za což bych Corelu dal černou tečku.

Jmenovat jednotlivé interaktivní nástroje umožňujících rychlou a hlavně jednoduchou přípravu speciálních efektů nemá smysl. Jejich počet se sice nijak závratně nezměnil, ale i tak jich dostaneme do ruky více než dost. není žádnou novinkou, ale jsou zase o něco vyladěnější. Novinky jsou zaměřeny především na zjednodušení práce a na nový způsob organizace práce. Konečně můžeme vyhledávat specifické objekty uložené v aplikaci Object Docker. Effect tab umožňuje pracovat jak s bitmapovou tak i vektorovou grafikou tak, že jednotlivé kroky zůstanou zachovány. Můžeme se tedy vrátit o několik kroků dozadu, udělat patřičné úpravy, ale nemusíme se bát, že budeme předělávat i následující kroky.

Od minulé verze platí, že nový Corel Draw existuje jak pro Windows, tak pro Apple. Program se chová jako plnohodnotná aplikace pro Mac, včetně využití nového macOS, takže si užijeme i Sidecar nebo Dark Mode. Podpora Touch Bar u Macbook Pro existovala již v minulé verzi. Díky aplikaci Sidecar můžeme použít iPad jako druhý monitor.

Asi největší novinkou bude přístup ke cloudové spolupráci. Samozřejmě je těch novinek víc, např. ukotvitelná panel Komentáře/Inspektor Komentáře (to podle toho, pro který OS jsme si CorelDraw koupili), nové nástroje pro přidávání poznámek, sdílení souborů návrhu pro spolupráci při kontrole a schvalování. Připomenout můžeme také podporu variabilních písem, podporu přizpůsobitelných víceúrovňových seznamů s odrážkami a čísly v odstavcovém textu.

Verdikt

Takže koupit nebo nekoupit? Nová verze udělala sice udělala další krok kupředu, ale žádný zázrak očekávat nemůžeme. Pochopitelně pokud je pro nás možnost cloudové spolupráce důležitou, není co řešit. Možností jak koupit je několik – buď si koupíme celý program za 500 dolarů, nebo za 250 dolarů roční předplatné, jehož cena se od minulé verze zvýšila. Nižší předplatné zní sice lákavě, ale je to lákání sirén, protože po roce nemáme nic. Česká verze potěší české uživatele.

 

Pro: Robustní funkce, rychlost, verze i pro Mac

Proti: Některé doplňkové aplikace se nedočkaly výraznějších změn.

Celkem: 95 procent

Výrobce: Corel

CS24

Cena: 500 USD (asi 12 400 Kč) Pozn. red.: Po přepočtu na koruny je cena na webu Corelu bohužel o něco vyšší, konkrétně 16 240 Kč i po (producentem uváděné) slevě v časově omezené nabídce (k 22. květnu 2020).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.