Hlavní navigace

Recenze: Cypherix 9.2 zabezpečí hesla

30. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © pn_photo - Fotolia.com
Bezpečnostních programů není v dnešní době nikdy dost, na naše hesla (a že jich máme stále víc) číhá kdejaký internetový neřád. Jak nám pomůže Cypherix?

Mít na všechno jediné heslo je nebetyčná pitomost, na druhé straně kdo si má pamatovat třeba dvacet různých hesel, navíc často vznikajících podle odlišných podmínek.

Proto se může hodit nějaký z kódovacích programů, který nám soubor, do kterého jsme si pěkně všechna hesla napsali, zakóduje. Jednou z těchto možností je program Cypherix od stejnojmenné firmy. Program existuje v několika verzích, lišících se vedle ceny zejména velikostí bezpečného trezoru. Názvy jednotlivých verzí jsou poněkud záhadné – Cypherix ME, PE, 9.2 a SE. A aby to bylo ještě o fous více matoucí, tak původní název byl Cryptainer.

Cypherix

V podstatě jednoúčelová utilitka umožní vznik bezpečného trezoru. Jeho velikost a umístění si navolíme sami, samozřejmě v rámci povolené velikosti dané verzí programu. A cokoliv do něj přesuneme pomocí jednoduchého drag-and-drop, je automaticky zakódováno 256/448 bitovým kódováním. Adresář, který může být jak na pevném disku, tak na přenosném médiu, je vidět v Opusu či Exploreru, ale jen tak dlouho, jak je otevřen samotný Cypherix. Že se potom k souboru dostaneme až přes heslo, je samozřejmostí.

Cypherix

Další výhodou je možnost odesílání zakódovaných příloh emailů, obsahujících automaticky dekódující .exe soubory, které nevyžadují na straně příjemce žádný separátní software. Tyto soubory ale musíme do emailu přesouvat poněkud nečekaně, protože třeba klasický Thunderbird „tajný“ adresář otevřít neumí. Dalším problémem mohou být bezpečností softwary, které se tradičně na posílání souborů .exe tváří velice nelibě.

 

Verdikt

Co říci závěrem? Bezpečnosti není nikdy dost a kdyby měl tento program sloužit „pouze“ jako bezpečná obálka souboru se všemi hesly, klid na duši za utracený peníz stojí. Testovali jsme verzi 9.2 za 69,95 dolarů, další dvě verze jsou ale podstatně levnější. Program existuje v osmi jazykových mutacích, což ovšem neznalému jiného jazyka než češtiny mnoho nepomůže.

 

Hodnocení: 85 %
Pro: Jednoduchost
Proti: Program nás neupozorňuje na sílu hesla

CS24

 

Cena: od 600 Kč
Výrobce:
Cypherix

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.