Hlavní navigace

Recenze: DxO Optics Pro 8.0

16. 8. 2013

Sdílet

 Autor: DxO
Fotoeditační softwary lze třídit do tří skupin – ty levné, určené začátečníkům, a ty velmi drahé, určené ostříleným profesionálům.

A uprostřed existuje skupina, snažící se držet cenu dostupnou amatérům, ale přitom program nadupat tak, že se neušklíbne ani profík. DxO Optics Pro 8 se tomuto rozdělené vzpíná, protože za dostupný peníz nabídne program, nad kterým zajásá i profesionál.

Francouzský výrobce se již plně orientoval trh digitální fotografie a výsledky stojí za to. Základní filozofie zůstala zachována – místo nepřebírné nabídky stovek efektů, filtrů, triků a udělátek najdeme relativně omezený počet nástrojů, které opraví nedostatky a ze solidní fotografie udělají vynikající. Dalo by se říci takový fotoeditační dělník, bez kterého se za chvíli neobejdeme.

DxO Optics Pro 8

V minulosti jsme museli vkládat informace o objektivech a aparátu, dnes si to program prežvejká sám a doporučí, které moduly si máme (zdarma) stáhnout. Pro aktivaci programu se sice musíme u firmy přihlásit, což je vlastně povinná registrace a zároveň i mírný opruz.

V programu najdeme pár klasických fotoeditačních kroků, ale v těch síla není. Ta je v opravách problémů, které na snímku vytvoří buď samotný aparát, nebo jeho optika. Co pohnojíme vlastní rukou, v tom nám program zase tak příliš nepomůže. Tady je jasně vidět čistá orientace na profíky. I když byl Dox Optics původně především vynikajícím konventorem RAW, v posledních verzích se zaměřuje spíše na základní problémy pronásledující digitálních fotografie – šum, dynamický rozsah a zkreslení dané objektivy.

DxO Optics Pro 8

Ovládání se verzi od verze postupně zlepšuje, ale základní princip zůstává stejný. Po výběru obrázku přejdeme do modu Process (což znamená editaci), zvolíme patřičné nástroje na pravé straně monitoru a můžeme editovat. Kvalitní konverze snímků nafocených při vysokém ISO byla již v minulé verzi, dnes si program poradí až s 100 000 ISO. Jako je již dobrým zvykem, opět pokročil také počet podporovaných kombinací fotoaparát/objektiv, takže pochybuji, že by měl někdo v ruce nepodporovaný aparát. V poslední verzi se objevila možnost zvolit rendering vytvářející z jediné fotografie falešný HDR, který nevypadá, aniž bychom nějak šlapali na plyn. To tu nejen růstalo, ale ovládá se pohodlněji. Nástroj funguje pouze pro formát RAW.

Novinkou je nástroj Smart Lighting, který nám umožní pohrát si se stíny. Potěší i Selective Tone, se kterým si vylepšíme nejen jasy, ale také příliš černá místa. Některé z nových nástrojů ale najdeme až když se nám podaří přepnout do modu Advanced. Některé názvy nástrojů trpí příliš květnatým projevem, příkladem může být Protection of Saturated Colors, což je ve skutečnosti zajímavý nástroj umožňující udržet detaily u fotografií, které mají hodně saturované barvy, takže ty zůstanou, aniž by fotografie ztratila důležitá data. Navíc se konečně objevil i mode Print, byť stále poněkud rudimentární. Jako ukázka nových časů je zde dokonce optimalizace pro displej Retina.

Verdikttop produkt

Nejedná se o fotoeditor v pravém smyslu tohoto slova a řadu efektů dokážeme jinde rychleji. Ostatně na nějaké efekty si DxO ani nehraje, je to prostě program kerý dělá tak trošku všechno důležité, a hlavně dělá to zatraceně dobře. Proto bude DxO Optics Pro 8.0 důležitou součástí softwarové výbavy každého profesionála, přičemž na své si přijde i pokročilý fotoamatér. Nejbližší konkurent je Lightroom od Adobe, ten má ale výrazně nepříjemnější ovládání a nezvládne vše tak dobře, jako DxO. A hlavně, DxO Optics neprudí s přípravou vlastních adresářů jako Lightroom. A když k tomu přidáme dnešní politiku Adobe, není o čem mluvit.

 

Oproti minulé verzi se nejedná o nějaké gigantické revoluční změny, nicméně novinky a změny tu jsou, a v každém případě ku prospěchu věci. Práce je rychlejší a příjemnější. DxO Optics Pro 8.0 si od nás vysloužil hodnocení Top produkt.

 

Pro: Optimální vylepšení fotografií

Proti: Nic

Celkem: 90 procent

CS24

Výrobce: DxO

Cena: Od 149 eur (asi 3 725,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.