Hlavní navigace

Recenze: Eltrinex CarHD – posviťte si na neukázněné řidiče

25. 3. 2013

Sdílet

 Autor: eltrinex.cz
Plánujete pořízení kamery do svého vozidla a nemůžete si vybrat? V dlouhodobém testu jsme pověřili Eltrinex CarHD. Jak obstála a jakou nabízí kvalitu videa?

Neukázněnost řidičů v posledních letech roste a dnes a denně býváme na silnicích svědky nebezpečných manévrů, které jen tak tak díky ohleduplnosti druhých neskončí špatně. Pokud chcete být v klidu a máte pro strach uděláno, určitě byste si do svého vozidla měli pořídit kameru, která vám dá klid v duši a v nejhorším případě může posloužit jako důkazní materiál.

Protože sám najezdím vozidlem měsíčně bezmála tisíc kilometrů, rozhodl jsem se vzít do dlouhodobého redakčního testu oblíbenou kameru Eltrinex CarHD. Kromě standardních parametrů jako je rozlišení videa a další, které lze vyčíst z technické dokumentace vás patrně bude zajímat, jak odolává typickým českým tankodromům.

Obraz, který na dokumentaci nezbedných řidičů postačí

Kamera je schopná záznamu videa v 720p, případně 1080 (ovšem interpolovaně na 1440x900py, čímž tedy přicházíte o podstatný kus obrazu). Rychlost záznamu je plynulá a nedochází ke zpoždění nebo prodlevám. Za danou cenu nelze očekávat kvalitu jako v holywoodském filmu, kdy je obraz ještě prohnán přes počítač, nicméně jako dokumentační materiál bohatě postačí a na YouTube se vaše úlovky budou vyjímat. Eltrinex testovaný model vybavil také dvěma přisvětlovacími diodami, díky čemuž můžete nahrávat jízdu také v noci. V městském provozu při osvětlení pouličními lampami není vesměs problém, situace se horší v čisté tmě, kde osvětlují vozovku pouze světlomety vašeho vozidla.

Poněkud mě překvapila velikost výsledných videí, kdy tří minutové video zabere více jak 150 MB a dodávaná 4GB karta vám vystačí na záznam o délce lehce převyšující hodinu. Rozumnou volbou bude následně investice do microSD karty o vyšší kapacitě, ideálně 32GB. Ta vás nevyjde ani na pětistovku a získáte tak více než 8 hodinový archiv jedinečných zážitků na silnici.

Montáž

Součástí balení nechybí bytelný držák s přísavkou pro umístění kamery na čelní sklo. Ten si zaslouží pochvalu za zpracování a široké možnosti vertikálního i horizontálního polohování a aretaci provádíte pomocí dotažení kolečka.

Zarážející je skutečnost, kdy v režimu fotoaparátu je možné obraz otočit o 180°, zatímco u videa nikoli, resp. v nastavení tato možnost je, ale při její změně se nic nestane. Tím jste částečně limitováni při montáži. To už hovoříme o podivných umístěních na čelním skle, které by vás standardně patrně nenapadly. Potěší vás rozhodně délka napájecího kabelu, která čítá úctyhodné 2 metry. Díky tomu jej můžete vest pod tapecírunkem a skrýt jej za palubkou. Nebude vám trčet v kabině a limitovat vás v řízení a obsluze vozidla.

Co ukázal dlouhodobý test

Kamera Eltrinex CarHD se mnou na cestách najezdila více jak 5000 kilometů na českých silnicích lepší, ale i té nejhorší kvality. Za celou dobu jsem nezaznamenal sebemenší problém a držák ani jednou za půl roku testování nespadl z čelního skla natož nyní vlivem nízkých teplot. Ukázalo se, že nahrávání ve smyčce funguje bezvadně a v této souvislosti doporučuji nastavit dělení na soubory po 5 minutách. Bloky s větším časovým odstupem jsou již hodně velké a při následném přepisování byste mohli přijít o důležitý moment.

Funkci pro pořízení fotografií až o rozlišení 12MPx, oceníte v případě, kdy potřebujete dokumentovat nehodu, ale nevlastníte smartphone s fotoaparátem. Velikost displeje je ideální pro zhlédnutí záznamu v polních podmínkách.

Verdikt

Automobilová kamera Eltrinex CarHD nepodává vůbec špatné výsledky, nicméně osobně bych si za danou cenu představoval o trochu lepší kvalitu obrazu. Přesto jsme se rozhodli udělit zařízení naše hodnocení TOP PRODUKT. Kvalitní zpracování, možnost prohlížení záznamu, funkce pro sejmutí fotografie, výdrž běhu na vestavěnou baterii v případě nouze jsou rozhodně funkce, které se mohou na cestách hodit. Nutno podotknout, že na danou kategorii podává nadprůměrné výsledky a pokud připočteme bohaté příslušenství, mohu Eltrinex CarHD směle každému doporučit.

Za zapůjčení děkujeme obchodu Empei

Hodnocení: 90 %
Cena: od 2 589,- Kč (zdroj: Heureka, 7. 3. 2013)

TOP PRODUKT

Technické specifikace

Velikost displeje: 2“ (4:3)

Úhel záběru: 140°

Rozlišení videa: 1080p (interpolace) / 720p / 480p

Formát videa: AVI

Rozlišení fotografií: 12M/8M/5M/3M

Formát fotografie: JPG

Podpora paměťových karet: Micro SD

Baterie: 500 mAh (výdrž: 1,5 hodiny)

Rozměry: 100 x 50 x 20 mm

Hmotnost: 88 g

Příslušenství: držák na sklo, 4GB microSD karta, napájecí kabel 12V

CS24


Autor se již od útlého dětství věnuje IT, vytváří češtiny do programů a bez psaní nemůže žít. Ve volných chvílích nedá dopustit na kvalitní film, seriál nebo počítačovou hru a své dojmy publikuje na Buchtič blog.

Byl pro vás článek přínosný?