Hlavní navigace

Recenze: FantaMorph Pro 5

18. 4. 2011

Sdílet

Program FantaMorph od firmy Abrosoft se dočkal již páté verze. Tentokrát se nejednalo o pouhé kosmetické změny, ale o razantní krok správným směrem.

Jak sám název naznačuje, jedná se o software určený pro změny tvaru při animaci. Zkrátka když potřebujeme, aby se nám jedna tvář či tvar změnily na něco zcela jiného. Pro jednoho pouhý nástroj pro hračičky, pro druhého klidně i práce. A pokud ji může udělat jednoduše (relativně vzato), má vyhráno.

Po spuštění programu se objeví plocha se třemi velkými okny - v jednom je základní obrázek, do druhého umístíme finální obrázek a ve spodním okně probíhá samotná animace. Tak úplně bezpracné to ale přece jenom není, u obou obrázků si musíme nastavit místa, která chceme rozhýbat. Navíc jen málokdy budeme mít identické pozadí, takže je třeba postavu či objekt nejdříve vystřihnout. Nástrojů ale máme k dispozici více než dost.

V páté verzi přibyla celá řada funkcí. Bylo vylepšeno renderování, takže je dnes program opravdu „bleskurychlý“ a změny lze sledovat v reálném čase. Dále přibyly nové způsoby práce s tvářemi, podpora dvou monitorů, oddělení jednotlivých sekvencí (každá teď může mít vlastní efekty), vylepšené cropování a nové vrstvy. Zapomenout nemůžeme ani na vkládání textu.

Navíc se stále zvyšuje počet podporovaných formátů, a to jak pro import, tak pro export. Zvolené obrázky můžeme také editovat. O plnohodnotný fotoeditor se samozřejmě nejedná, ale o něj přece ani nešlo. Nastavit můžeme pochopitelně i vznikající animaci - od 2 do 999 obrázků.

Program nabízí tři barevné varianty uživatelského prostředí, komu to nestačí, může si stáhnout další skiny. Příjemná je i podpora celé řady jazyků, čeština mezi ně bohužel nepatří. Dostupný je ve třech verzích: Standard (26 dolarů), Professional (51 dolarů) a Deluxe (85 dolarů).

 

Verdikt:

FantaMorph je sice na první pohled jednoduchým programem, tak úplně výstižný ale není. Výrobce si je toho naštěstí vědom a program doplnil velice solidní nápovědou, která nás v každém kroku vezme za ruku.

Hodnocení: 90%

soutez_casestudy

Klady: „Bleskurychlý“ program pro změny tvaru při animaci

Zápory: Nic podstatného

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.