Hlavní navigace

Recenze: FineReader 14.0

18. 4. 2017

Sdílet

 Autor: ABBYY
Dobrých programů není nikdy dost, o oblasti OCR to platí dvojnásobně. Pro někoho může být překvapením, že špičkový software FineReader pochází z Ukrajiny. O bezpapírové společnosti se sice mluví již minimálně patnáct let, ale jak všichni víme, hrozba, že nás papírování zahltí, je každým rokem větší.

Stejně jako konkurenční OmniPage, i FineReader je software určený rozpoznávání dokumentů a jejich převodu do běžných formátů. Uživatelské rozhraní je podobné jako o všech ostatních programů, nicméně v porovnání s konkurencí je jednodušší a přátelštější. Samotný program existuje ve třech verzích – Standard za 5 399 Kč, Corporate za 8 099 Kč (tady se objevují funkce porovnávání dokumentů a automatická konverze) a Enterprise za 13 499 Kč.

Nechybí ani možnost projít text pomocí integrovaného slovníku, potěším že se čeština dostala mezi podporovné jazyky, kterých je víc, než se mi chtělo počítat. Firma Abbyy tvrdí, že jich je 190 a docela jí věřím. Samotné ovládání může být buď manuální, nebo plně automatické, program přitom automaticky rozezná jazyk použitý v textu.

Skenování z PDF do Wordu svižné, ale především v oblasti obrázků a jejich popisů si software někdy vylámal zuby, a to i když se jednalo o identicky připravené a vypadající grafiku.

ABBYY

Oproti minulým verzí došlo k z rychlení, což pozorujeme již u samotného spouštění samotného programu. Prakticky všechny aplikace, které najdeme ve čtrnáctce, existují i ve verzích minulých, ale opět jsou o něco robustnější. Zvláště patrné je to u úprav souborů v PDF, kde si vedle celkem pochopitelné editace textu můžeme i upravovat obrázky, přesouvat pořadí stránek, přidat komentáře, celý dokument ochránit nebo vyplnit formuláře.  Aplikace porovnávání dokumentů umožní, jak ostatně název ukazuje, jejich porovnání, a to v libovolném použitém formátu. Aplikaci ale bohužel najdeme jen v dražších verzích.

Verdikt

Systém OCR zřejmě nebude nikdy na sto procent dokonalý. U čtrnácté verze a více než 20 let zkušeností firmy bychom asi větší přesnost očekávali, nicméně může to být tužba nesplnitelná. Pokud můžeme s občasnými chybami žít, bude se Fine Reader tutově hodit. Když už nic jiného, tak na editaci PDF. V celkem nevelké konkurenci se tento program rozhodně neztratí.

 

Pro: Rychlost

Proti: Chyb je víc než nutno

Celkem: 80 procent

soutez_casestudy

Výrobce: ABBYY

Cena: 5 399 Kč (verze Standard)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.