Hlavní navigace

Recenze: HDR PhotoStudio

Sdílet

HDR (High Dynamic Range) se v poslední době stalo jedním z nejvyužívanějších triků softwarového editování. Programů, které to spolehlivě dokážou, však není na trhu příliš mnoho.

Jak bývá u plnokrevného HDR programu zvykem, i zde začneme práci spojením série stejných fotografií. Pro ty línější z nás, kteří fotí z ruky a zanedbávají stativ, zde nechybí možnost zarovnání fotografií - ta ale není z nejkvalitnějších a v některých místech je vzniklá "duchařina" patrnější nežli by bylo bezpodmínečně nutné. Adobe má ve svých editorech tuto aplikaci zvládnutou výrazně lépe.

 

HDR PhotoStudio

 

Základní pracovní plocha vypadá celkem konvenčně, i když vzhled ikon na levé straně monitoru poněkud připomíná snahu vynalézt nové kolo. Na spodní straně plochy si můžeme upravovat velikost rozpracované fotografie. Druhou možností je korekce jasu obrázku - ale jelikož se tato změna neprojeví na finální verzi, není nám její použití příliš jasné.

Další práce je potom již poměrně klasická – podle potřeby si upravujeme jednotlivé parametry fotografie jako je jas, saturace či stíny. Samotná práce nijak nepřekvapuje, jednotlivé nástroje jsou patřičně robustní a jejich ovládání nevyžaduje žádnou nápovědu. Jediná část, kterou jsme opravdu postrádali, je neexistující možnost současně porovnávat původní a vznikající verzi fotografie. U razantních zásahů to není nutné, ale ve chvíli, kdy jednotlivé efekty pouze dolaďujeme, je porovnávání dle našeho názoru nezbytné.

 

HDR PhotoStudio

 

Po dokončení práce nastane čas na uložení nové fotografie. United Color si k tomu vymysleli vlastní formát BEF, který je pro uložená HDR data něčím podobným, co je formát RAW pro fotografy. Výhodou přitom je to, že se v novém formátu soubory nijak "nenafouknou". Pokud nám však BEF nevyhovuje, můžeme využít ukládání i do všech klasických formátů.

Verdikt:

soutez_casestudy

Máme-li shrnout práci s tímto programem, nutno pochválit nejen robustní aplikace, ale také šikovnou kompresi a rychlé renderování HDR. Díky vlastnímu formátu BEF lze uložit veškeré údaje beze strát a ještě v uspokojivé velikosti. Když k tomu přidáme značnou rychlost a plnou podporu 64bitové architektury, je jasné, že získáme solidní nástroj pro tvorbu HDR fotografií. Cena přes 3000 Kč je však poměrně vysoká.

Klady: Rychlé renderování a optimální komprese HDR.

Zápory: Nemůžeme prohlížet původní a novou verzi fotografie    

Hodnocení: 70%

Cena: 150 USD (3200 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.