Hlavní navigace

Recenze: HyperSnap 6.8

Sdílet

Známe to asi všichni – čas od času potřebujeme uložit aktuální situaci na monitoru a běžné nástroje integrované v operačním systému k tomu nestačí. Může to být chybová hláška nebo třeba obrázek, který by mohl záhy zmizet.

Známe to asi všichni – čas od času potřebujeme uložit aktuální situaci na monitoru a běžné nástroje integrované v operačním systému k tomu nestačí. Může to být chybová hláška nebo třeba obrázek, který by mohl záhy zmizet. Nabídka programů je poměrně omezená: tradičně byla využívána rudimentární utilitka Capture, kterou obsahoval a obsahuje každý balík od Corelu. V době, kdy byl rozšířen WordPerfect, to nebyl problém. Capture sice moc možností nenabízel, ale zachycoval pohodlně a spolehlivě. Rozšíření programů od Corelu však postupně klesá a tak se musíme porozhlédnout jinde.

HyperSnap je v každém případě pokročilým programem s bohatou nabídkou jednotlivých funkcí. Třešničkou na dortě je možnost program přenášet program na externích médiích. Jak v rozsahu funkcí, tak i jejich samotné robustnosti asi nemá konkurenci. Pro někoho může být klíčová i podpora Windows 7.

Vedle klasických možností výběru zachycovaného obsahu jako je Celá plocha, Okno nebo Oblast jsou zde i další, včetně možnosti zachycovat pouze text. Tvůrci zde invencí rozhodně nešetřili, možností je totiž celkem šestnáct. Bohatá je i nabídka funkcí sloužících k sekundárnímu editování zachyceného materiálu, od barevné hloubky přes croping až po barevné zvýrazňování zvolených částí. Zapomenout nelze ani na podporované formáty, i těch je víc, než budeme potřebovat.

Ovládání je na první pohled nepříjemně nejasné – ikonky jsou graficky nepohodlné a po prvním otevření se objeví volné okno s řadou ikonek nahoře a vlevo. Prakticky u žádné nemáme ponětí, co vůbec znamená, takže vlastně nevíme, jak dál. Po určitém laškování nám nakonec dojde, že většina funkcí má klávesové zkratky. Ve chvíli, kdy si ty nejdůležitější zapamatujeme, je vyhráno. I tak ale musíme přiznat, že třeba ovládání konkurenčního SnagIt, kdy se otevře malé ovládací okno (případně pouhá ikonka na dolní liště) a z hlavního okna pracujeme až se zachyceným souborem, je výrazně pochopitelnější.

Verdikt

soutez_casestudy

Program má zajímavou práci s jazykovými mutacemi – do verze 5.6 najdeme i plnou češtinu, verze 6.0 se už může chlubit jen částečným překladem. Co dodat závěrem? Program je to skutečně robustní a mezi ostatními programy tohoto typu toho nabídne určitě nejvíc. Snad jen to ovládání by mohlo být přívětivější.

Klady:  Nejbohatší nabídka funkcí, čeština (částečná)

Zápory:  Nejasné ovládání

Hodnocení: 70%

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.