Hlavní navigace

Recenze: iPod touch páté generace je rychlejší a hezčí než jeho předchůdci

22. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Techhive.com/Apple
Už pár měsíců je na světě nový iPod Touch, který je v mnoha ohledech výjimečný. Ač nás to často svádí označovat jej jako iPhone bez telefonní funkce – zejména kvůli podobné výšce, hmotnosti, tloušťce a Lightning konektoru – jde o zařízení určené jinému publiku.

Publiku, které bývá o něco mladší než to od iPhonu a které touží po „cool“ přehrávači médií a mobilním herním prostředku, jenž dokáže stát na svých nohách, spíše než být ohoblovaným dvojčetem iPhonu. Z toho důvodu by bylo mnohem více vypovídající porovnání s iPodem touch čtvrté generace (4G).

Zde však není žádné porovnání možné. Poslední verze – ve svém novém 32 a 64 GB provedení – je minimálně tisíckrát lepší.

Jak vypadá zvenku

Abychom mohli lépe definovat, co vlastně myslíme tím „tisíckrát“, začněme popisem vnějšku. Stejně jako iPhone 5 je i poslední iPod touch vyšší než předchozí model – měří 123 milimetrů (4G iPod má pouhých 112 milimetrů). Když jej zvednete, je překvapivě lehký (přestože je vyšší než předchozí model, je o téměř14 gramů lehčí. Ač se to zdá jako málo, rozdíl opravdu pocítíte.)

iPod Touch 5g 

Poslední iPod touch měl výrazně zkosené hrany. S těmito hranami nám připadalo poněkud neohrabané nahmatávání tlačítka pro zapnutí a vypnutí a tlačítka pro změnu hlasitosti. Tato tlačítka nám pořád připadala příliš moc vzadu na těle zařízení, takže nás to nutilo pozvedávat levou stranu iPodu jenom kvůli přizpůsobení úrovně hlasitosti. Hrany nového iPodu touch se směrem dozadu sice stále zakulacují, ale už ne v takovém prudkém úhlu. V případě tohoto zařízení jsou dle našeho názoru tlačítka umístěna perfektně. Vždy se na ně trefíme, a to aniž bychom museli iPod převracet nebo se na něj dokonce podívat. Podobně je zde jednodušší přístup ke konektoru pro sluchátka, a to díky méně šikmé spodní hraně. Se 4G iPodem touch jsme měli pocit, jako bychom vsunovali jack sluchátek spíše diagonálně než přímo dovnitř.

A potom tu je i Lightning konektor (součástí balení je redukce Lightning – USB). Pokud se snažíte zapojit původní dokovací konektor ve špatně osvětlené místnosti, máte padesátiprocentní šanci, že se jej budete snažit zapojit napoprvé obráceně. S konektorem Lightning se vám to nestane, neboť funguje nezávisle na tom, na kterou stranu je obrácený, což je určitě vítaná změna.

Nový iPod touch vypadá odlišně i v jiném ohledu. Jedná se totiž o první barevnou řadu zařízení. Dotykový iPod je tedy nyní dostupný v šedé, stříbrné, růžové, žluté, modré a speciálním červeném odstínu, kterému Apple říká „Product Red“. Každá z barev je kombinována s bílou přední částí, kromě šedého modelu, který je nakombinován s černou tak, jak jsme zvyklí z předchozích modelů. Barvy pokrývají záda přístroje a přesouvají se skrze boky. Barvy jsou spíše pastelové než lesklé, ovšem stále dávají těmto iPodům čerstvý, hravější vzhled než jaký měli jejich poněkud antisepticky vyhlížející předchůdci.

Na výšce záleží

Výška iPodu činí rozdíly v různých ohledech. Extra prostor na obrazovce (podobně jako u iPhonu 5) umožňuje přidat na domácí obrazovku řadu ikon navíc, což může znamenat překlikávání méně obrazovkami při hledání konkrétní aplikace.

iPod Touch 5g

Aplikace, které byly přizpůsobeny, aby mohly využít většího prostoru na obrazovce, vypadají dobře. Například u aplikace s fotografiemi můžete vidět šest řad náhledových snímků namísto dosavadních čtyř a půl. Běžte do menu nastavení a uvidíte 10 záznamů na jedné obrazovce namísto osmi, na něž jste možná byli zvyklí dříve.

Spusťte aplikaci s videi a podívejte se na širokoúhlý film na tomto a předchozím iPodu touch. Zjistíte, že když se díváte na video v „neširokoúhlém“ režimu, vidíte z obrazu na novém modelu mnohem více. Z každé strany je ubráno méně materiálu a vrch a spodek videa je rozšířen tak, aby zaplňoval celý displej. Přepěte zpět do širokoúhlého módu a zjistíte, že oba modely sice zobrazují celou šířku filmu, ale černé čáry naspodu a nahoře videa jsou u iPodu touch nové generace užší, neboť jeho tvůrci již mysleli i na širokoúhlé formáty videa.

Zároveň nám připadá s novým modelem jednodušší pořizování fotografií na šířku, například při focení krajiny. Se starším iPodem byly naše ruce držící přístroj příliš blízko u sebe a zároveň se při držení iPodu s tlačítky hlasitosti orientovanými nahoru často dostával do záběru prst fotografa. Tyto problémy jsme s novým iPodem nezaznamenali. Pro ruce je zde větší prostor a díky kombinaci rozměrů a hmotnosti zařízení je jeho držení v pozici fotoaparátu mnohem jednodušší.

Zlepšení výkonu

Apple iPod touch páté generace využívá ke svému provozu stejný dvoujádrový procesor A5, který je součástí loňského iPhonu. iPod touch 4G využívá staršího a pomalejšího procesoru A4. Zatímco tedy v praxi nezaznamenáte žádný propastný rozdíl mezi výkonem nového iPodu a iPhonu 4S, porovnání nového iPodu touch s verzí 4G už je dost jiné. Jde to vidět již na rychlosti spouštění systému. Zatímco novinka se spouští z úplného vypnutí do provozního stavu za 21,1 sekundy, její předchůdce zvládá stejnou operaci za 32,5 sekundy. Rychleji se startují i jednotlivé aplikace, třeba takový GarageBand. Byl vylepšen také grafický výkon ve hrách. A není to jen záležitost „stopek a tabulek“. Jde o rozdíl, který pocítíte. Kde se starý iPod seká, nový pokračuje dále.

Displej nového iPodu je ve svém nejvyšším nastavení taktéž výrazně jasnější. Umístěte jej opět vedle jeho předchůdce, na obou maximalizujte nastavení jasu, a opět si všimnete toho rozdílu. Novému iPodu chybí funkce automatického nastavení jasu, ale nemyslíme si, že se jedná o nějakou významnou ztrátu.

Co dalšího iPod nabízí

Apple iPod touch páté generace těží z některých funkcí zděděných z iPhonů 4S a 5. Podívejte se na aplikaci fotoaparátu, a zjistíte, že funkce HDR a Panorama jsou shodné s těmi, jež naleznete na iPhonu. Na nejnovějším iPodu najdete také Siri, a ta funguje úplně stejně jako ta na iPhonu – samozřejmě za předpokladu, že jste připojeni k Wi-Fi. (iPodu touch zcela chybí celulární konektivita, tedy 3G nebo 4G technologie, což Siri při venkovním použití trochu více znevýhodňuje.) Poslední iPod touch také disponuje LED bleskem, který je umístěn hned vedle zadního fotoaparátu.

iPod Touch 5g

Novinka je prodávána s jedněmi z řady nových slucházek Apple EarPods. Těm trochu překvapivě chybí dálkové ovládání se třemi tlačítky, které bývá umístěné na šňůře sluchátek v dosahu rukou uživatele. Není to tak, že by sluchátka s tímto ovládáním zněla nějak lépe. Ovšem touch je jedním z těch iPodů, které přímo volají po dálkovém ovládání, protože většina uživatelů jej bude nosit v kapse nebo kabelce, z nichž pak povede právě kabel sluchátek. A vzhledem k tomu, že je součástí „balení“ i Siri, budeme mít nyní mnohem větší tendenci mluvit s naším iPodem než kdy dříve. Předchozí iPod touch také neobsahoval nic jiného než holá sluchátka a tento asi bude pokračovat v jeho šlépějích. Myslíme si, že se v tomto případě jedná od Applu o špatný tah.

Něco málo o fotoaparátech

Zde se můžeme opět vrátit k chválám. Ipod 5G totiž obsahuje dva lepší fotoaparáty než jeho předchůdce. Nový iPod zde vyhrává na plné čáře. Například původní iPod disponoval primárním fotoaparátem o rozlišení pouhého 0,7 megapixelu, který byl schopen zaznamenávat 720p HD video a snímky o rozlišení jen 960 x 720 pixelů. Na tvář uživatele mířící kamera pak nabízela opravdu chudé rozlišení – 0,3 megapixelu při velikosti snímků 640 x 480. Naopak nový iPod touch ukrývá výkonný pětimegapixelový fotoaparát zaznamenávající 1080p Full HD video a fotografie o rozlišení 2 592 x 1 936 pixelů. Přední kamera pak zvládá HD 720p video a snímky o velikosti 1 280 x 960 pixelů.

Vylepšení se ale zdaleka netýkají jen rozlišení. Fotoaparát novějšího modelu totiž odhaluje více detailů, je lepší v horším světle a jeho barevná přesnost je velkým krokem vpřed. Fotoaparát staršího iPodu měl tendenci „promáčet“ obrázky modrým zabarvením a pokud měl málo světla, vytvářel velmi zrnité obrázky. Nový iPod zvládá teplejší tóny kůže fotografované osoby v interiéru, u staršího zařízení měly tyto tóny tendenci přecházet do růžové.

Blesk v horším světle příliš nepomáhá. Fotografie s ním jsou sice dobré k potenciálnímu ztrapnění ostatních na Facebooku, ale jinak má (stejně jako blesk u iPhone) tendenci k přesvícení objektů s tmavým pozadím. Blesk je tudíž lepší využívat pouze k přisvícení zezadu osvícených objektů, které jsou umístěny v rozumně osvětleném prostředí.

Co je nového a co chybí

Zcela novým prvkem nového iPodu touch je poutko na zápěstí a prostor pro jeho zapojení. Otočte iPod zády nahoru a naleznete v levém dolním rohu stříbrný disk o něco menší než hlavička připínáčku. Zmáčkněte jej a kousek povyskočí. V této pozici můžete připojit barevně sjednocené poutko na zápěstí, které vám umožní uchytit zařízení k vašemu zápěstí (jak jinak), ale i ke kabelce či pásku. Poutko vypadá dostatečně bytelně. Můžete se přirozeně rozhodnout, zda jej budete používat či nikoliv.

Ti, kteří touží po legendárním „iPhonu bez telefonu“ jsou v případě páté generace iPodu touch nejblíže, kde zatím byli, ale kromě schopnosti telefonních hovorů jsou tu ještě jiné rozdíly. Novému iPodu chybí GPS modul, takže bez datového připojení jsou vám mapy k ničemu. A protože nemůžete komunikovat přes celulární síť, jsou video hovory samozřejmě omezeny jen na Wi-Fi.

Již jsme zmínili, že Siri je mrtvá, pokud nejste připojeni k Wi-Fi síti. To s sebou podle všeho přináší problém, který předchozí iPod touch neměl – hlasové ovládání hudby. Na iPodu touch 4. generace jste mohli zmáčknout a podržet tlačítko „Home“ pro spuštění hlasového ovládání. Pomocí tohoto ovládání jste iPodu mohli říct, jakou hudbu má hrát, což bylo velice užitečné například při řízení. Pokud máte zapnutou Siri, hlasové ovládání nefunguje, pokud nejste online prostřednictvím Wi-Fi. Jestliže jste tedy za volantem a chcete říct svému iPodu, co má hrát, není to prakticky proveditelné. Můžete to však obejít. Běžte do Nastavení > Obecné > Siri a Siri deaktivujte. Pak můžete používat hlasové ovládání úplně stejně jako na předchozí verzi iPodu, a to i když nejste online.

CS24

Nová je i cena. Dřívější generace iPodu se prodávaly za 199 USD (16 GB verzi), respektive za 249 USD (v 32 GB verzi). Nový iPod touch je k dispozici za 299 USD v 32 GB verzi a 399 USD v 64 GB verzi. Tato cena se nám zdá dosti vysoká. Už česká doporučená cena 7 256,- Kč za 32 GB verzi iPodu byla docela nadstandardní. Uvidíme, kolik rodičů se dětem v ČR podaří přesvědčit.

Verdikt

Ignorujeme-li cenu, tak pokud máte rádi aplikace, hry a média dostupná pro iOS, je tohle iPod, který oceníte. Se svými vylepšenými fotoaparáty, posunutým výkonem, jasným a prostorným displejem, podporou Siri a barevnější a zkrátka hezčí formou je iPod páté generace vítězem své kategorie.

Byl pro vás článek přínosný?