Hlavní navigace

Recenze: Jobs - promarněná šance na filmovém plátně

15. 8. 2013

Sdílet

 Autor: distributor
Vyplatí se zajít do kina na životopisný snímek o vizionáři Stevu Jobsovi a historii společnosti Apple?

Pro mnohé příznivce společnosti Apple a všechny nadšence se zájmem o počítače dnes nastává důležitý okamžik. Do kin přichází životopisný snímek mapující život Steva Jobse a začátky Apple Computers od 80. let minulého století až prakticky do současnosti, resp. chvíle, než se Apple a jeho produkty staly celosvětovým fenoménem.

Steve Jobs a Steve Wozniak ve filmu Jobs

Snímek Jobs byl od samotného začátku veřejností hodně očekáván, ostatně stačí pohled nejen na vizuál Ashtona Kutchera jako představitele Steva Jobse, a je vám jasné, že s výběrem osobností si dal někdo skutečně práci. Nicméně s postupným odsouváním data na „okurkovou sezónu“ se vynořila řada spekulací a obav.

Bohužel ty se naplnily. U věrohodného ztvárnění osob film Jobs totiž de facto končí. Postavy jsou prakticky bez charakteru a ačkoli se Kutcher snaží a gesty věrohodně napodobuje Steva, chybí mu charisma a svým výkonem vás nepřesvědčí ani k tomu, abyste si od něj koupili rohlík.

Z poměrně dobře našlápnuté první půlhodiny se stane následně dějově útržkovitý průřez minulostí, ve kterém chybí spousta důležitých momentů a jejich vysvětlení. Divák historie znalý si souvislosti doplní, ale pro nezaujatého diváka půjde o nepochopitelný sled událostí.

Škoda nevyužitého potenciálu

Svým způsobem Jobs připomíná budovatelský film z rané éry socialismu postavený kolem kultu nakousnutého jablka, kdy vidíte jak Apple Computers vyroste prakticky z garáže až do jedné z nejhodnotnějších společností dnešní doby. Ovšem řada klíčových milníků je zjednodušena nebo zcela vypuštěna. Navíc z filmu ani za mák nepochytíte náznak toho, čím byl Steve výjimečný, jakým způsobem dokázal ostatní vést a přesvědčit. Naopak je Steve převážně vyobrazen jako oběť korporátních tahanic.

Pokud patříte mezi počítačové nadšence, obzvláště ty s cejchem nakousnutného jablka, a viděli jste Piráty ze Silicon Valley i Sociální síť, nejnovější retrospektivní přírůstek si beztak nenecháte ujít. Jen od něj neočekávejte kvalit zmíněných snímků, respektive neočekávejte od něj vůbec nic a absolvujte téměř dvouhodinovou sondu do historie společnosti Apple s nevkusným hudebním podtextem.

soutez_casestudy


Autor se již od útlého dětství věnuje IT, vytváří češtiny do programů a bez psaní nemůže žít. Ve volných chvílích nedá dopustit na kvalitní film, seriál nebo počítačovou hru a své dojmy publikuje na Buchtič blog.

Byl pro vás článek přínosný?