Hlavní navigace

Recenze: Lexmark X560n

Sdílet

Model X560n je postaven na barevné laserové tiskárně s rychlostí 30 černobílých nebo 20 barevných stran formátu A4 za minutu.

Lexmark X560n

Lexmark X560n je určen pro tisk, skenování, kopírování a zvládne i faxový provoz. Model X560n je postaven na barevné laserové tiskárně s rychlostí opakování 30 černobílých nebo 20 barevných stran formátu A4 za minutu, nabízí hardwarové rozlišení 600 × 600 dpi s vylepšeným vyhlazováním a tisk tak odpovídá vyšší třídě, označované jako 2400 Image Quality.

lexmark x560nTiskárna je vybavena procesorem s pracovní frekvencí 400 MHz, standardně obsahuje paměť s kapacitou 384 MB RAM a zákazník se může rozhodnout pro rozšíření na celkovou kapacitu 1 408 MB RAM. Pro uložení tiskových médií jsou k dispozici dva podavače. Prvním je zásuvka pro 250 listů A4 ve spodní části tiskárny, druhý víceúčelový podavač na 150 listů A4 objevíte po vyklopení přední strany tiskárny. I zde je možné požadovat rozšíření o druhou spodní zásuvku, která zvýší celkový vstup papíru na 950 listů. Výstupní zásobník na horní straně tiskárny nelze rozšiřovat, jeho kapacita 350 výtisků je však velmi dobrá. Mezi komunikační rozhraní Lexmarku X560n patří Centronics IEEE-1284B, USB 2.0 a ethernetové připojení.

Nad tělem tiskárny je pomocí dvou ramen upevněn skener, v jehož víku je zabudován také víceúčelový automatický podavač předloh. Skener pracuje v hardwarovém rozlišení 600 × 600 dpi a je dostatečně rychlý na to, aby společně s tiskárnou, nad níž je zabudován, zvládl kopírování odpovídající rychlosti tisku, tedy 30 monochromatických nebo 20 barevných stran za minutu. Při kopírování může uživatel požadovat zmenšení a zvětšení dokumentu v rozmezí 25–400 %, po jednom průchodu skeneru lze zpracovat až 99 kopií ze sejmutého originálu.

Řídící panel Lexmarku X560n usnadňuje konfiguraci zařízení při prvním nastavení, slouží pro ovládání zařízení při kopírování nebo skenování do e-mailu, na FTP nebo do předvoleného adresáře. Ve střední části panelu je podsvícený monochromatický grafický displej, v jehož blízkosti uživatel najde všechna potřebná ovládací tlačítka. Levá strana nabízí 10 tlačítek rychlé volby faxového provozu, blíže ke středu jsou ovladače faxu, kopírování, odeslání elektronickou poštou a skenování a pod nimi důležitý volič černobílého a barevného zpracování. Pod displejem jsou umístěna směrová a potvrzovací tlačítka, s nimiž je možné procházet menu a volit různá nastavení tisku, skenování a kopírování. Na pravé straně displeje výrobce umístil číselník pro manuální zadání faxového čísla, tlačítko pro vyvolání telefonního seznamu a ovladač manuálního vytáčení. Zcela vpravo pak zbylo místo pro velké tlačítko spuštění kopírování, menší volič k zastavení tisku či kopírování a ovladač k vyčištění tiskové fronty. 

Programové vybavení dodávané společně s multifunkčním produktem obsahuje ovladače tisku PCL 6 a Postscript, TWAIN rozhraní k ovládání skeneru a utilitu ke spuštění kopírování z pracovní plochy počítač. Software je určen pro operační systémy Windows od verze 2000, Mac OS X a Linux. U testovaného zařízení jsme bohužel nenarazili na českou jazykovou verzi, podle výrobce by měla být k dispozici do konce tohoto roku. Laserové multifunkční zařízení je určeno pro kancelářský provoz a vyhoví tak korporátním zákazníkům. Ve srovnání s produkty určenými pro domácnost můžeme označit grafický vzhled programů za střízlivě spartánský, přesto však nabízející všechny potřebné funkce.

Výsledky testů

První test byl zaměřen na rychlost skenování. Lexmark X560n v něm předvedl celkem průměrný výkon – náhled stránky A4 byl proveden za 9,9 sekundy, skenování ve stupních šedé a nastavení 300 dpi trvalo 16,6 sekundy, volba shodného rozlišení a barevného režimu dobu zpracování prodloužila na 33 sekund. Fotografii 13 × 18 cm dokázal skener převést do počítače za 10,4 sekundy při nejnižší volbě 75 dpi, za 41 sekund při nastavení rozlišení 600 dpi a za 1 minutu a 22 sekund v interpolovaném rozlišení 1 200 dpi. 

U druhého testu jsme prověřovali schopnosti kopírování. Černobílá kopie stránky A4 trvá 10–17 sekund, barevnou kopii zařízení zhotoví za 18,9–30 sekund. Kratší čas platí pro standardní nastavení výrobce a běžné dokumenty, delší čas pro volbu „enhanced“, určenou pro barevně věrné kopie grafických předloh, například fotografií. 

Závěr testů patřil ověření rychlostí tisku. Rychlost monochromatického tisku závisí na typu dokumentu a na nastavení rychlého či kvalitního zpracování. Textové dokumenty a drobnou grafiku dokáže Lexmark X560n zhotovit za 9–11,5 sekundy, na vektorovou nebo rastrovou celostránkovou grafiku potřebuje 15–17 sekund. U barevného tisku jsou časy delší. Standardní tisk trvá 13–14 sekund u textů, 16–17 sekund u grafiky v běžném rozlišení a 26–28 sekund u grafiky s volbou vyššího rozlišení 2400 Image Quality. Kontrolních 27 stran PDF dokumentu jsme tiskli 1 minutu a 32 sekund.

Kvalitě zpracování dokumentů nelze mnoho vytknout. U skenování jsme narazili jen na nevýrazné barevné odchylky, uživatel občas bude muset sáhnout k drobným úpravám kontrastu. Tisk dokumentů si zaslouží pochvalu jak při použití barev, tak za dobře provedený převod do šedé škály. Obdobně bychom mohli hovořit o kopírování. Lexmark X560n nezajistí kopie lepší než originál, ale věrnou monochromatickou či barevnou reprodukci, kterou občas od originálu nerozeznáte.

Verdikt

Lexmark X560n je určen pro práci v náročnějších provozech, za měsíc může nárazově zpracovat až 60 000 výtisků. Standardně je zařízení dodáváno s tonerovými zásobníky s kapacitou 4 000 a 5 000 výtisků, k dispozici jsou i zásobníky s dvojnásobnou kapacitou, s nimiž je provoz levnější. Výborná barevná shoda, přesné zpracování předloh a jen drobné odchylky v případě skenování do počítače patří k lepším stránkám produktu. Při použití velkokapacitních tonerových zásobníků se cena tisku pohybuje mezi 0,72 Kč pro černobílé zpracování dokumentů a 2,86 Kč pro barevný tisk. Provozní náklady s menšími tonery na 4 000 výtisků se pohybují v rozmezí 0,93 Kč černobíle a 4,40 Kč barevně. Doporučená koncová cena zařízení činí 26 168 Kč.

Klady: rychlost tisku, barevná věrnost a zachování detailů

Zápory: při použití malých tonerových zásobníků vysoké náklady

 

Technické parametry:

Lexmark X560n

Multifunkční laserové zařízení pro tisk, skenování, kopírování a faxový provoz

Rychlost tisku: 30 stran A4 černobíle nebo 20 stran A4 barevně za minutu

Procesor: 400 MHz

Paměť : 384–1 408 MB

Podpora OS: Windows, Mac OS, Linux

Rozhraní: paralelní, USB, ethernet

Podavače: 250 + 150 vstup, 350 výstup

Podavač předloh skeneru: 50 listů

Rozměry: 730 × 460 × 525 mm

Hmotnost: 40 kg

Cena včetně DPH: 26 168 Kč

soutez_casestudy

K testu zapůjčila firma: Lexmark

 

Byl pro vás článek přínosný?