Hlavní navigace

Recenze: Magix Movie Edit Pro 2013 Plus

Sdílet

 Autor: Magix
Trh s videoeditačními programy se v poslední době poněkud zpomalil. Tento trend se snaží překonat firma Magix, která v tomto roce přichází již s druhou verzí svého programu Movie Edit.

Od samého počátku je jasné, že firma, která letos slaví 20 let existence, zvolila cestu nacpat do programu co možná nejvíce funkcí. Jen na samotné vyjmenování bychom potřebovali víc prostoru, než je možné, takže jen namátkou jmenuji editaci v 2D a 3D, podporu několika kamer, bohatou nabídku templátů a přechodů, plnou podporu Stereo 3D a HD, 99 stop. Celkový počet novinek přesahuje padesát. Samotná práce, která je již tradičně příjemná, získala lepší časovou linku. Pokud ovšem tento způsob práce někomu nevyhovuje, je zde i možnost využít Storyline nebo jít scénu po scéně. Kdo si chce s videem více pohrát, uvítá novou Chroma Key engine. Poněkud překvapí vložení aplikace zachycující to, co máme na obrazovce, s něčím podobným se videoeditační balíky většinou nezdržují.

Přehledná pracovní plocha

Objevila se i propracovaná integrace s dalšími programy mateřské firmy, jako je třeba Music Maker. Při vývoji programu si tvůrci pohráli i s rychlostí, díky tomu se dočkáme zrychlení až o 90 procent. Jen import AVCHD se zrychlil o 40 procent, rendering minimálně o 50 procent. Příjemnou změnou je to, že běžný fading není součástí přechodů, neboť jej nastavíme mnohem pohodlněji přímo z časové linky. Další méně běžnou funkcí jsou rotace a změny velikosti objektů, ať již ve fotografii, nebo v klipu.

Podporované formáty zahrnují AVI, DV-AVI, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, MTS, M2TS, MXV, MJPEG, QuickTime, WMV(HD), VOB, MKV a AVCHD. A když máme dílko hotové, můžeme ho exportovat téměř kamkoliv, od vypálení na DVD či Blu-ray přes HD AVI až po animovaný GIF.

Přechodů je více než dost

Program existuje ve třech verzích, Movie Edit Pro 2013 (60 dolarů), Movie Edit Pro Plus 2013 (100 dolarů) a Movie Edit Pro 2013 Premium (130 dolarů), což je stejné jako u minulé verze. Asi nepřekvapí, že i tentokrát bude platit, že co si zaplatíme, to také dostaneme. Dvě dražší verze se zase tak giganticky nemění, ta nejdražší je vylepšena aplikacemi NewBlueFX Video Essentials, proDAD Adorage 13 a digieffects Phenomena. Tyto aplikace koupené od externích firem zvyšují hodnotu balíku o dobrých 300 dolarů. Se stejnou politikou jsme se setkali i u verze minulé, ale doplňky byly jiné.

Verdikt

U podobných programů se vždy vyplatí posuzovat společně cenu s ovládáním, nabídkou aplikací a výslednou kvalitou díla. V tomto případě se pak verze 2013 rozhodně dostává na špičku své cenové kategorie.

 

soutez_casestudy

Celkem: 85 %
Pro: Opět značně vylepšeno
Proti: Nic

Výrobce: Magix
Cena: od 60 dolarů (cca 1 200,- Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.