Hlavní navigace

Recenze: Manhattan Stealth Touch - dotyk bez klikání

18. 5. 2012

Sdílet

 Autor: Manhattan
Nový „beztlačítkový“ myší trend oslovil i společnost Manhattan, která na trh přivedla symetrického dotykového hlodavce s příznačným názvem Stealth Touch. Jak zástupce Manhattanu obstál v redakčních testech a do kterých pastí se nechal chytit?

Myš Manhattan Stealth Touch má jednolitý symetrický tvar, který docela příjemně padne do ruky. Symetrická je ve všech směrech, a je tak vhodná pro leváky a i praváky. Jelikož však nemá žádná tlačítka, rozlišení přední dotykové části zajišťuje po zapnutí pulzující modré logo Manhattan, jež je nenápadně umístěno v levé části čela.

Manhattan Stealth Touch MouseUSB nano receiver lze uschovat do těla vedle dvířek od prostoru pro dvě mikrotužkové baterie. Bezdrátová komunikace probíhá na frekvenci 2,4 GHz s dosahem až deset metrů, čehož lze využít spíše u prezentací. Modrý laserový snímací senzor disponuje poměrně vysokým rozlišením 1 200 dpi. Funguje přesně na většině rovných povrchů, se sklem si však neporadí.

Instalace je velmi snadná, jelikož Stealth Touch nevyžaduje zavedení speciálního ovladače. Po připojení receiveru operační systém myš rozpozná a během několika vteřin ji jako plug-and-play zařízení nainstaluje. Kompatibilní je s Windows i Mac OS. Logickým důsledkem neexistujícího doplňujícího softwaru je nemožnost nadefinovat vlastní ovládací gesta, na která je myš bohužel chudá. Výrobce uvádí, že v dalších verzích myši přidá i nová gesta. Nyní se však zaměřil primárně na použitelnost bez ovladačů, které uživatelé dotázaní ve skupinových rozhovorech převážně odmítají z důvodu nutnosti častých updatů.

Konstrukce myši bez jakýchkoliv mechanických součástí je současně výhodou i nevýhodou. Nemusíte se obávat, že by se časem nějaká část opotřebovala a myš logicky nevydává známý zvuk klikání. Manhattan udává pro Stealth Touch doživotní záruku. Nepokrývá však opotřebení lehce pogumovaného povrchu myši označovaného jako „soft touch“. Na testovaném vzorku již byly znatelné mírné vrypy v oblasti levého tlačítka. Na matném povrchu prsty navíc zanechávají mastné otisky. Na funkčnost myši to ale nemá vliv.

Intuitivnější použití mohou očekávat spíše uživatele notebooků, kteří jsou zvyklí pracovat s touchpadem. Klikání je totiž při absenci mechanických tlačítek řešeno pouze dotykem a pro funkce typu „drag and drop“ je tedy nutné udělat rychlý dvojklik v levé oblasti. Dotyková plocha je zcela jednolitá, což vyžaduje návyk pro rozlišení levého/prostředního/pravého tlačítka a scrollování.

Manhattan Stealth Touch Mouse

Při klikání a scrollování (s každým krokem) myš vydává sotva slyšitelný zvuk „klepnutí“. Multidotykového ovládání se myšce bohužel nedostalo, a scrollování se tak provádí posunem prstu uprostřed dotykové plochy ve stejném směru, jako jste zvyklí u tradičního kolečka. Musíme říct, že je to hodně o zvyku, i po pár hodinách nám scrollování dělalo problém a navíc se nám nedařilo posouvat po stránce v rovnoměrných krocích, jež jsou běžně vymezeny krokováním kolečka. Na používání prostředního tlačítka myši můžete v podstatě zapomenout, strefit se do správného dotykového místa uprostřed je téměř nemožné.

Zvláštním efektem je nepatrně opožděná reakce na kliknutí. Zpoždění poznáte i tím, že zvuk kliknutí myš vydá zhruba 0,2 sekundy po dotyku. Při běžné kancelářské práci vás může prodleva otravovat například v tabulkovém procesoru, kde čekáte na výsledek kliknutí, abyste zjistili, zda jste klikli na správnou buňku. Problém nás při testování překvapil, jelikož touchpad na notebooku, s nímž byla myš recenzována, se s podobným zpožděním nepotýká. Výrobce na dotaz odpovědvěl, že prvouživatelům nějakou dobu trvá, než si na nový způsob ovládání zvyknou a později tuto vlastnost jako problém nevnímají.

Příjemnou funkcí Stealth Touch je přesouvání snímku v prezentačním módu PowerPointu, který myše detekuje automaticky. Posunem prstu vpravo a vlevo v oblasti tlačítek prezentace přejde na následující nebo předchozí snímek. Gesto se při prezentování aktivuje navíc, takže lze myš stále při prezentaci používat například pro kreslení a poznámky, nelze jej však využívat při běžné navigaci v průzkumníku nebo prohlížeči.

 

Verdikt

Ergonomie myši se výrobci vydařila, snaha o co nejkompaktnější design však zastínila reálnou použitelnost, a ztěžuje tak funkci prostředního tlačítka a scrollování. Investice ve výši necelých 1 600 korun se tak vyplatí spíše uživatelům, kteří ocení tichou „bezklikací“ konstrukci, doživotní záruku a nebude je limitovat zpoždění reakce na klik a omezené využití dotykových gest.

 

Hodnocení: 64 %

Pro: ergonomie, design, automatické přepnutí do prezentačního módu

Proti: omezené možnosti dotykového ovládání, obtížné použití prostředního tlačítka/scrollování

CS24

 

Výrobce: Manhattan
Cena: 62,95 eur vč. DPH (cca 1 575 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?