Hlavní navigace

Recenze: MSI P7NGM-Digital

16. 1. 2009

Sdílet

Na trh se dostala dlouho očekávaná čipová sada NVIDIA MCP7A s velmi výkonnou integrovanou grafickou kartou GeForce 9300, to vše určené pro platformu Intel. Jak si povede tento čipset v podání desky MSI P7NGM-Digital?

msi deska miniI když se to jistě nebude příznivcům společnosti NVIDIA zamlouvat, mezi nejzajímavější představené produkty za posledního půl roku jednoznačně patří zcela nová čipová sada nForce 730i spolu s integrovaným grafickým jádrem GeForce 9300. Jedná se totiž o nejlépe vybavený integrovaný čipset dnešní doby. Svou výbavou a hlavně výkonem totiž nejenže zcela zastiňuje všechny dosavadní čipové sady samotné společnosti Intel, ale převyšuje i možnosti dosavadního kralujícího AMD 790GX, určeného pro konkurenční platformu AMD.

Čipová sada NVIDIA nForce 730i doprovázená integrovanou grafickou kartou GeForce 9300 je určená pro platformu Intel, na níž podporuje všechny dostupné mikroprocesory Intel pracující v patici LGA775 s pracovní frekvencí FSB do 1 333 MHz. Osadit tedy lze jak starý Celeron D, tak i nejmodernější 45 nm procesory v čele s Core 2 Quad QX9650. Jedna z mála dostupných základních desek u nás, disponující tímto čipsetem, je model P7NGM-Digital výrobce MSI. A právě tento model jsme se rozhodli otestovat a prověřit nejen schopnosti základní desky, ale především se blíže seznámit s funkcemi a s prací samotného čipsetu.

Motherboard disponuje čtyřmi paměťovými sloty pro operační paměti DDR2, podporované rychlosti jsou 667 a 800 MHz, maximální kapacita je 8 GB. Pokud využijete integrovanou grafickou kartu, nepočítejte s tím, že byste rovnou nastavili rychlost 1 066 MHz a více u operačních pamětí – systém odmítne nastartovat. Pokud však použijete přídavnou grafickou kartu, při přetaktování se snadno dostanete přes tuto hranici.

Další schopnosti čipové sady jsou prezentovány jedním PCI Express 1.1 x16 slotem, jedním PCI x1 a dvěma PCI sloty, na desce je šest Serial ATA 300 GB/s konektorů a čtyři USB porty na přední straně.

Nejzajímavější funkcí je však integrovaný grafický čip NVIDIA GeForce 9300, disponující všemi třemi nejrozšířenějšími konektory současnosti – VGA, DVI i HDMI. Všechny tři jsou umístěné na přední straně. Integrovaná grafická karta disponuje 16ti unifikovanými jednotkami a pracovní frekvencí 450 MHz pro jádro a 1 200 MHz pro jednotky – tato hardwarová konfigurace spolu s plnou podporou technologií DirectX 10.0, Shader Model 4.0 a Hybrid SLi dává dohromady nejvýkonnější integrované grafické jádro současnosti. Respektive, model s GeForce 9400 je ještě výkonnější, liší se pouze vyššími pracovními frekvencemi (580 MHz pro jádro a 1 500 MHz pro jednotky), nicméně v porovnání s konkurenčními čipsety poskytuje GeForce 9300 výkon minimálně o 15 procent vyšší.

msi deskaSamotná deska odpovídá formátu microATX, její rozměry jsou 24,4 x 24,4 cm, ale i přesto společnost MSI vybavila tuto desku vším potřebným. Použity jsou kvalitní, pevné kondenzátory na celém motherboardu ,  k dispozici je čtyřfázové napájení procesoru a pasivní chlazení čipsetu (který je v tomto případě tvořen pouze jedním čipem). Mezi další čipy, osazené na desce, patří Realtek ALC888 dodávající osmikanálový zvukový výstup, Realtek RTL8111C zajišťující 10/100/1000 Mbit/s připojení k síti přes PCI Express rozhraní a JMicron JMB381 zajišťující dva výstupy FireWire IEEE 1392a. Předposledním čipem je Fintek F71882, jehož pomocí lze k základní desce připojit disketovou mechaniku a až dvě zařízení PATA, a posledním čipem je I/O řadič Fintek F71882 zajišťující vstupně /výstupní  operace veskrze PS/2 konektory a taktéž jeden seriový a jeden paralelní port.

Layout desky je ovlivněn velkou výbavou, a proto zde najdeme jak povedené části (a to zejména na pravé straně v oblasti procesoru a operačních pamětí, kde je prostoru relativně dostatek), tak i méně povedené části, která je především v oblasti PCI Express slotu, velmi přehuštěná. To se projeví zejména při osazení dvouslotové grafické karty, kdy nelze zapojit více jak dvě SATA zařízení. Další nepříjemností je integrace pouze jednoho konektoru pro přídavné napájení ventilátorů – takto vybavená deska by si zasloužila minimálně dva takovéto konektory.

MSI P7NMG-digitalPřed zahájením testů jsme aktualizovali BIOS na verzi 1.1, což byl v době testů nejnovější BIOS. Změna tohoto BIOSu měla na svědomí především vylepšení stability desky při plném zatížení s využitím integrovaného grafického adaptéru a zlepšení funkcí pro přetaktování. Obecně lze říci, že i přes pokročilý BIOS a několik týdnů staré ovladače nedokázaly provozovat zcela bezchybně desku při práci s využitím integrované grafické karty, nicméně problémy to byly malé, které nikdy nevedly k pádu systému, pouze k jeho chvilkovému „zadýchání“. Při testech s přídavnou grafickou kartou jsme tyto problémy nezaznamenali, a tak padlo podezření na původce problémů na řadič paměti, který je při využití integrovaného grafického jádra maximálně zatížený.

Když budeme hodnotit práci základní desky, potažmo nového čipsetu NVIDIA nForce 730i s využitím integrovaného grafického adaptéru, musíme pochválit výkon celého systému včetně grafického adaptéru, řadiče pamětí i pevných disků. Jak jsme již naznačili, výkon GeForce 9300 je nejvyšší ze všech současných integrovaných grafik, nicméně i tak se jedná o výkon nízký, vhodný pouze pro nenáročné hraní počítačových her do rozlišení 800 x 600. Výkon paměťového řadiče byl v tomto režimu asi o čtyři procenta nižší než u konkurenčního čipsetu Intel G45, zato řadič Serial ATA řadič a stejně tak rychlost přenosu dat přes rozhraní USB byla nadprůměrná. Zdůraznit je potřeba taktéž i spotřebu, která je na stejné úrovni jako konkurenční Intel čipsety. To vše ovšem s mnohem vybavenějším a výkonnějším grafickým čipem.

Výsledky testů:

tabulka

Při osazení přídavnou grafickou kartou jsme se setkali se stabilitou a bezproblémovou funkcí stejně jako u desek s čipsety Intel, zde jsme tedy zaregistrovali velký pokrok oproti minulým verzím čipsetů. Velkou výhodou tohoto čipsetu je také funkce Hybrid SLi, která má v kombinaci s novější grafikou snižovat v klidu spotřebu přídavné grafické karty až na několik wattů oproti několika desítkám wattů v případě, že Hybrid SLi není aktivní.

Celkově se tedy dá říci, že celá deska v čele novou čipovou sadou NVIDIA v nás nechala velmi dobrý dojem, neboť poskytuje dostatečný výkon pro dekódování videa ve vysokém rozlišení, což je asi hlavní devíza a přednost celého čipsetu. Výbornou výbavu v kombinaci s vysokým výkonem však kazí vysoká cena celého řešení. Přecijen, 2 700 Kč včetně DPH je poměrně dost, když za sice méně výkonné, ale levnější řešení Intel G43, zaplatíte témě ř o 1 000 Kč méně. A to už je cena, za kterou lze pořídit přídavnou grafickou kartu s podobným výkonem.

Verdikt:

Nejnovější čipová sada NVIDIA nForce 730i + GeForce 9300 (MCP7A) je tím nejlepším, co NVIDIA v oblasti čipových sad vyrobila. Kdyby se měla porovnat s AMD 790GX, vyhraje, ale to není jeho cíl. Cílem této čipové sady je obsadit velmi tučný trh s mikroprocesory Intel, kde obsazení systémů s integrovanou grafickou kartou zdaleka převyšuje 50 procent z celkového objemu. Hlavní nevýhodou celého řešení NVIDIA je vysoká cena, což je ale fakt, který je zcela subjektivní a uživatel, toužící právě po tomto řešení, prostě tyto prostředky obětuje. Nám ostatním, co si vystačíme s levnějšími řešeními (mimochodem, za cenu 2 700 Kč se dá pořídit základní deska s čipsetem AMD 780GX i s levným dvoujádrovým procesorem) , příchod NVIDIA MCP7A větší možnost odpovědi na straně Intelu, který by již konečně měl představit konkurenceschopný čipset s výkonnou a vybavenou grafickou kartou. GMA X4500 totiž nedosahuje ani polovinu výbavy a výkonu NVIDIA MCP7A, a to by mělo být velkým hnacím motorem vývojářů společnosti Intel, aby co nejrychleji dohnali tento handicap. Protože do té doby bude NVIDIA MCP7A králem mezi čipsety s integrovanou grafikou.

soutez_casestudy

Hodnocení: 73%


Cena vč. DPH: 2 700 Kč
Poskytl: MSI Czech, http://www.msi.eu/cz
Název:    MSI P7NGM-Digital (MS-7530)
Verze BIOS:    1.1
Verze (revize) MB:    1.0
Čipová sada:    NVIDIA nForce 730i + GeForce 9300
Patice:    LGA 775
PCI Express x16/x4/x1/PCI:    1/0/1/2
Paměť/ Max. kapacita:    DDR2/8 GB
Frekvence pamětí:    667, 800 MHz
ECC / buffered / EPP:    Ano/Ne/Ne
FDD/ATA133/SATA 3 Gb/s/eSATA:    1/1/6/0
Přídavný řadič:    JMicron JMB368, Fintek F71882
COM/LPT/USB 2.0/IEEE-1394:    0/0/4/1
Přídavné COM/LPT/USB 2.0/IEEE-1394:    1/1/6/1
Síťová karta:    Realtek RTL8111C
Zvuková karta:    Realtek ALC888
Počet kanálů / konektorů:    7.1/6
Integrovaná VGA:    NVIDIA GeForce 9300
Konektory GPU (interní/externí):    VGA, DVI, HDMI
I/O čip:    Fintek F71882
Firewire čip:    JMicron JMB381
Počet konektorů k chladičům:    1
Kabely - FDD, ATA, SATA, redukce Molex:    1/1/2/1
Přídavný brachet:    Není
Záruka:    36 měsíců

Byl pro vás článek přínosný?