Hlavní navigace

Recenze: Nero 2017 Platinum

27. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Nero
Když kdysi hořel Řím, císař Nero se potěšeně díval. Téměř o 2 000 let později představila firma Ahead Software program umožňující vypalování softwaru a na počest císaře jej nazvala Nero. Postupem času se firma přejmenovala na Nero AG a samotný program metamorfoval do multimediálního balíku.

Pravdou je, že pálení na cédéčka nebo dévédéčka už dnes neletí, takže srdce balíku celkem pochopitelně zastraralo. Ono je to prakticky jedno, aplikace je již několik let stejná a v balíku je spíše z nostalgie. Stejně tak odpadlo v minulosti tak oblíbené přidávání aplikací, Nero je komplexním multimediálním balíkem, jehož programy zvládnou prakticky všechno, co si můžeme přát, již delší dobu.

Nero již tradičně existuje ve verzi Classic a Platinum.  Při instalaci si můžeme vybrat, jestli chceme instalovat všechno nebo jen základní aplikace. Díky celkové robustnosti není instalace zrovna nejsvižnější.

V nové verzi nás opět přivítá okno sloužící jako centrální přístup k jednotlivým aplikacím. To celkem nepřekvapuje, mne ale nepotěšilo to že centrální okno zmizí nejen ve chvíli, kdy jsme s jeho pomocí nějakou aplikaci spustili (a tedy pokud cheme spustit něco dalšího, musíme znovu od začátku), ale také, pokud si ještě na poslední chvíli chceme třeba odpovědět na email.

V základní nabídce je pět základních funkcí – Manage and Play, Edit and Convert, Rip and Burn, Backup a Rescue and Extras. Pod nimi jsou pak detailnější výběry dalších aplikací. S nějakým grafikým vymazlením se ale firma nenamáhala, takže každá aplikace má své vlastní grafické rozhraní. Jelikož se většinou jedná o staré a osvědčené aplikace, vadit to asi bude jen někomu, kdo si Nero koupil poprvé. V základním oknu se tedy nezměnilo nic. Když vynecháme ty extra, najdeme stejné aplikace, na které jsme si již zvykli a které popsali recenze v minulých letech. Aplikace Backup ve skutečností pravým nástrojem pro kopírování pevného disku není a pouze nás navede na webové stránky, kde si můžeme pravou aplikaci prikoupit.  Rescue ale funguje spolehlivě a s jeho pomocí najdeme a otevřeme jak ztracené, tak i poškozené soubory.

Z novinek asi nejvíce zaujme opět posílená podpora formátu HEVC, nové templáty optimalizované pro 4K a speciální efekty zaměřené opět na 4K. Nová je i podpora přehrávání filmů s titulky, navíc si titulky můžeme doplnit sami.  Zajímavá je funkce Multi-Export, s jejíž pomocí můžeme snadno a hlavně rychle najít a vyříznout  různé scény z dlouhého filmu. Objevila se i možnost enkrypce pomocí technologie SecurDisk 4.0.

Dále posílená aplikace MediaHome nabízí i import a export hudebních a filmových souborů přes Wi-Fi na další externí periférie, přitom nezáleží na tom, pod jakým operačním systémem tyto periférie běží.

Balík Nero, původně založený přehrávání, editování a pálení videa, již dávno zamířil zcela jiným směrem a tyto aplikace zachovává spíše pro doplnění balíku.

Verdikt

Používání je každým rokem o něco jednodušší, program prostě zraje jako dobré víno, nicméně letošní verze příliš důvodů ke koupi nedává, samozřejmě pokud starší verzi máme na počítači.

Cena 129 dolarů je za natolik komplexní program celkem přiměřená.

Pro: Staré známé ovládání

Proti: Minimum novinek

Celkem:  90 procent

soutez_casestudy

Výrobce: Nero AG

Cena: 129 USD (3 340 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.