Hlavní navigace

Recenze: Nero BackItUp&Burn 2009

16. 9. 2009

Sdílet

BackItUp&Burn 2009 míří směrem k zálohování dat, jak jinak než metodou jejich vypalování na optická média.

Nero BackItUp&Burn 2009

 

Německý softwarový gigant Nero AG je v počítačové komunitě proslulý hlavně svým multimediálním balíkem, ze kterého se však postupem času stal spíše nepřehledný moloch o velikosti mnoha stovek megabajtů. Instalační balíček si lze ve zkušební verzi stáhnout ze stránek výrobce a až později jej dodatečně legalizovat. Spolu s aplikací pro zálohování v něm najdete i Nero BurnRights (nastavení uživatelského přístupu k aplikacím Nero), Nero Express (odlehčenou variantu pro vypalování dat) a Nero Rescue Agent (slouží k obnově smazaných souborů z disku i optických mechanik).

BackItUp&Burn 2009

Nero BIUB je vlastně logickým počinem společnosti zabývající se primárně vývojem vypalovacího softwaru. Základem je tak schopnost ukládání dat na nejrůznější média doplněná vlastnostmi pokročilého záložního programu. Po spuštění otevřete centrální mozek celé aplikace rozdělený do několika částí. Vlevo najdete přehled připravených úloh pro zálohování, stav zálohování a formou kalendáře zobrazený aktuální měsíc s naplánovanými úlohami. Vpravo následuje menu s vlastním výběrem typu zálohování. Automatické zálohování stačí pouze zapnout a určit cíl pro uložení kopií. Program poté provede kopírování složek na zvolené úložiště a každé dvě hodiny jej zaktualizuje. Taková záloha se udržuje po dobu jednoho dne, poslední (z aktuálního dne) potom po celých 7 dnů atd. Rozsah zálohovaných dat i výše uvedený časový rozvrh lze upravit dle svého. BIUB navíc nabídne uživateli zálohování na online úložiště, které získáte po registraci.

Druhou možností je klasické zálohování souborů, které vyberete v alternativním průzkumníkovi BIUB. Poté stačí zvolit takřka libovolný cíl. Do výběru jsou kromě všech v tu chvíli připojených zařízení zahrnuty i síťové složky dostupné přes klasické sdílení, podporované je také FTP. Třetím krokem je podrobné nastavení typu zálohy (úplná, přírůstková a rozdílová), časový plán a možnost nastavení tří stupňů komprese. Zálohu lze i zabezpečit, a to buď klasickým algoritmem, nebo bezpečnějším AES. Pokud se řadíte mezi odborníky, využijte nabídku pokročilých funkcí, jako třeba nastavení priority procesu či možnosti spouštění skriptů před i po ukončení samotného zálohování.

Posledním typem zálohy je poté kopie obrazu celé diskové jednotky. Tuto zálohu lze opět komprimovat a zabezpečit heslem. Samozřejmá je přítomnost funkce pro obnovení. V nabídce najdete všechny dostupné zálohy, nebo nadefinujete FTP server, kde je po autorizaci program nalezne taktéž. Obnovit lze jednotlivé soubory, nebo celé jednotky.

 

BackItUp&Burn 2009

Mezi nadstandardní funkce lze jistě řadit synchronizační možnosti BIUB. V programu definujete takzvané úlohy synchronizace. Na počátku vždy stojí výběr složek, které chcete synchronizovat, poté následuje definice způsobu. Na výběr je zrcadlení, kopírování, aktualizace (asi nejčastější použití), vylepšení a přidání. Samotný proces lze opět naplánovat a to i opakovaně. Nechybí ani automatická synchronizace při současném připojení obou složek (potažmo zařízení, na kterých složky leží).  Aplikace nabízí i několik variant řešení případných konfliktů.

Bonusem jsou pro uživatele nástroje pro vytvoření spouštěcího (havarijního disku) a automatického synchronizačního média. V obou případech nastavíte požadované parametry a příslušný upravený obraz se poté vypálí na CD nebo DVD.

Verdikt:

Nero BackItUp&Burn je překvapivě silný zálohovací nástroj, kterému chybí jen možnost kontinuálního (online na pozadí) zálohování, jež je však zpravidla dostupné jen u jeho podstatně dražších konkurentů. Tuto nevýhodu ale účinně kompenzuje funkcí automatického zálohování s dvouhodinovým krokem. Uživateli tak poskytne kompletní zabezpečení dat s variantou ukládání na Internet pomocí protokolu FTP, propracovanými možnostmi synchronizace složek a přidanou hodnotou ve formě dalších, v úvodu zmíněných aplikací balíku.

soutez_casestudy

Cena: cca 1000 Kč včetně DPH

Hodnocení: 80%

Byl pro vás článek přínosný?