Hlavní navigace

Recenze: Nikon D3000

12. 2. 2010

Sdílet

S digitální zrcadlovkou Nikon D3000 se již nějaký čas setkáváme na pultech obchodů. Na následujících řádcích se dozvíte, pro koho je určena, jaké má technické parametry a jak se s ní pracuje.

Recenze: Nikon D3000


Nikon D3000 je typický zástupce kategorie entry-level zrcadlovek. Předurčuje jí k tomu především dostupná cena, snadné ovládání a kvalita obrazového výstupu. Vzhledem k ceně jsou největšími konkurenty zejména Canon 1000D a Sony Alpha A230.

Nikon D3000

Na první poled nás Nikon D3000 upoutá povedeným vzhledem. Tělo je vyrobeno z plastu, nicméně ten je zpracován jako napodobenina slitiny hořčíku, na kterou jsme zvyklí ze zrcadlovek vyšší cenové kategorie.  Rozměry fotoaparátu činí 126 × 97 × 64 mm a jeho hmotnost dosahuje hodnoty cca 500 g. Na mužskou ruku je fotoaparát poměrně malý, nicméně u této kategorie jsou podobné rozměry standardní.

Nikon D3000Na zadní straně zrcadlovky je standardně umístěn přehledný 3 palcový TFT LCD displej. Dále tady nalezneme tlačítka pro přístup do menu, prohlížení a mazání fotografií. V neposlední řadě se zde nachází kroužek pro nastavování času a clony a ovládání ostření. Dvířka pro slot paměťových karet SDHC jsou umístěna na pravé straně fotoaparátu. Fotoaparát disponuje sáňkami pro i-TTL blesky.

Pojďme se nyní podívat poněkud obsáhleji na ovládání, které by mělo být dle společnosti Nikon jednou z hlavních předností této zrcadlovky. Ten to model je totiž zaměřen na absolutní začátečníky a proto má ovládání formu průvodce, který se vás nejdřív dotáže, jakou fotografii chcete vyfotografovat a pak nastaví hodnoty tak, aby bylo dosaženo výsledku, který jste požadovali. Pro začátečníky jde bezesporu o praktickou funkci, nicméně pokročilý fotograf již má většinu z těchto zásad zautomatizovanou. Kromě tohoto módu lze také využít velmi rozsáhlou nápovědu, jež nováčkům vysvětlí význam jednotlivý parametrů a veličin, které se při fotografování s digitální zrcadlovkou používají. Opět je třeba zdůraznit, že pro začínající uživatele je tato funkce velmi vhodná a dobře použitelná. Dobrý dojem z nápovědy a průvodce bohužel kazí fakt, že Nikon své přístroje nelokalizuje do českého jazyka a pomocné funkce tak využijí hlavně ti, kteří hovoří nějakým jiným jazykem než češtinou.

Pokud odhlédneme od těchto pomocníků, je třeba říct, že bychom ocenili více tlačítek pro přímý přístup k nastavení jednotlivých veličin. Přestože je menu celkem logicky zpracované, nastavování hodnot vás při práci celkem zdržuje. To samozřejmě neplatí pro nastavení clony a rychlosti závěrky, které probíhá pomocí kolečka na zadní straně fotoaparátu. Také nás potěšilo tlačítko pro nastavení blesku a jedno programovatelné tlačítko na boku fotoaparátu.

Srdcem každého fotoaparátu je bezesporu obrazový snímač. V zrcadlovce Nikon D3000 nalezneme CCD snímač s rozměry 23,6 x 15,8 mm a efektivním rozlišením 10,2 MPix. Snímač je vybaven i systémem pro odstraňování nečistot. Jako výstupní formát můžeme zvolit surový formát NEF(RAW) a JPEG s volitelnou kvalitou. Maximální rozměr fotografií činí 3872 x 2592 pixelů.

Systém zaostřování pracuje s jedenácti zaostřovacími body. Zvolit můžeme některý z klasických zaostřovacích módu jako je automatika, kontinuální ostření, jednosnímkové ostření nebo prediktivní ostření. Čas rychlosti závěrky lze nastavit v rozsahu 1/4000 s až 30 s. K dispozici je také mód bulb, kdy je závěrka otevřená, dokud držíme spoušť. Hodnoty citlivosti ISO můžeme standardně nastavit v rozmezí 100 – 3200. Jak je vidět z přiložených fotografií, šum začíná být problém zhruba od hodnoty ISO 800.

 

Nikon D3000

Nikon D3000 je vybaven také řadou SW funkcí. V žádném moderním fotoaparátu dnes nesmí chybět funkce pro zvýraznění dynamického rozsahu a nejinak je tomu i u modelu D3000. K dispozici máme i nástroje pro úpravy a retušování fotografií.

Praktická práce s fotoaparátem je standardní. V šeru využijeme přisvětlovací lampu pro autofokus. Nastavení hodnot je trochu pracnější než u dražších přístrojů, nicméně v této kategorii nijak nevybočuje z normy. Obrazová kvalita na nás zapůsobila velmi dobrým dojmem. Pro co nejlepší výsledky doporučujeme fotit do surového formátu NEF a následný převod do TIFFu nebo JPEG provádět až na PC pomocí přiloženého software ViewNX. JPEG výstup z fotoaparátu zdaleka není tak kvalitní. Sekvenční snímání 3sn/s je dostačující pro většinu běžných činností.  

Verdikt

Digitální zrcadlovka Nikon D3000 je hodnotný produkt určený především začátečníkům  - zkušenému fotografovi bychom ji opravdu nedoporučovali. Pokud vás zajímá svět zrcadlovek a ovládáte alespoň jeden světový jazyk, je Nikon D3000 zrcadlovka určená právě pro vás. Oceníte její příznivou cenu, snadné ovládání i velmi dobrou kvalitu výstupu.

Hodnocení: 70%

Cena: cca 10 000 Kč s DPH (tělo)


Klady:

+ Kvalita výstupu
+ Jednoduché ovládání
+ Nápověda


Zápory:

- Menu a texty nejsou přeloženy do českého jazyka

 

Na závěr přikládáme testovací fotografie pořízené na různých hodnotách ISO:


ISO 200

ISO 400

ISO 800

CS24

ISO 1600

ISO 3200

Byl pro vás článek přínosný?