Hlavní navigace

Recenze: Norton 360

7. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Symantec
Bezpečnostní balíky společnosti Symantec, které jsou díky jménu otce zkladatele známé jako Norton Security, jsou již dlouhá léta symbolem kvality. A jinak tomu není ani u letošní verze.

Za jednu věc ale Nortona pochválit nemůžeme. Zatímco konkurenční firmy i nadále dodržují rozlišení verzí podle označení roku, Symantec se rozhodl na něco podobného zapomenout. Na webových stránkách tak nemáme ponětí o tom, jestli kupujeme verzi loňskou (2013) nebo letošní. A nedozvíme se to ani v případě, že si obnovujeme licenci. Navíc v tomto případě se nová verze automaticky nestahuje a mateřskou firmu k tomu musíme donutit kliknutím na Upgrade.

Norton 360

Základní části jsou stejně jako loni Security, Identity, Backup a PC Tuneup. Ty první jsou stejné s Internet Security a obsahují všechny bezpečnostní aplikace. Ono ostatně tech rozdílů od Internet Security je pomálu, v podstatě jen 2 GB zálohování a kolekce nástrojů pro vyladění počítače. Oba programy ale od sebe rozeznáme – zatímco 360 používá bílé pozadí, Internet Security vsadil na šedivou.

Antivirový program opět pracuje v několika vrstvách, od složky SONAR (Symantec Online Network for Advanced Response), která kontroluje chování jednotlivých procesů, až po komunikaci s databází sbírající údaje členů Norton Community, takženám program oznámkuje bezpečnost všech programů, které na počítači máme.

Firewall byla vždy firemním stříbrem, koneckonců Symantec byl první, který nechal rozhodovat aplikaci, celou ochranu zautomatizoval a zbavil tak nezkušené uživatele odpovídat na otázky, o nichž neměli ani ponětí. Díky firemní databázi Norton Insight se můžeme spolehnout na to, že firewall automaticky přidělí bezpečným programům patřičná povolení a odřízne programy nebezpečné. Na počítači těch programů nemám zrovna málo, ale po bleskové instalaci netrvalo ověření stovek programů déle nežli dvě minuty. Firewal navíc úspěšně vzdoruje všem pokusům o její vyřazení, a neprolomíme ji ani úpravou Registry.

Spolehlivě fungují i všechny další aplikace. Antispam je jeden z nejúčinnějších na trhu, automaticky se integruje s Outlookem a posune všechny existující kontakty do Bílého seznamu. To už ale existovalo loni. Letos inzerovaná 97 procentní spolehlivost je úctyhodná. Anti-phishingová ochrana je tradičně vynikající a pravděpodobně namá konkurenci. Ochrana spočívá jak v kontrole vlastní databáze, tak i v prověřování sporné webové stránky.

Norton 360

Rodičovská kontrola stále není plně integrovanou součástí balíku, ale můžeme se propojit s existující instalací aplikace Norton Family. Funguje to spolehlivě, ale přímá integrace by byla jistě jednodušší. Na druhou stranu ale platí, že tuto funkci spousta uživatelů vůbec nepotřebuje. Symantec nicméně podezírám z toho, že tento systém láká zákazníky na investici 49.99 dolarů za nákup silnější verze Premium.

Již několik let platí, že Norton na počítači neruší a při brouzdání po netu či běžné práci s počítačem ani nevíme, že běží sken. A za existenci instalace, po které nemusíme přestartovávat počítač, budiž Norton pochválen. V obou případech tomu bylo již loni, nicméně krok správným směrem zůstal zachován.

Onlinový backup je dnes povinností každého bezpečnostního balíku. Není tomu jinak ani zde. Ovládání je přívětivé, ale 2 GB prostoru je jen takové pošimrání. Ostatní firmy ale na tom nejsou lépe. Stejně tak je pravdou, že v době dnešních velkokapacitních hardisků je plné onlinové zálohování nepraktické. Utilitka nám proto umožní zálohovat na libovolné médium.

Aplikace TuneUp pracuje (do značné míry) automaticky, aniž bychom museli cokoliv spouštět, takže vytuněného počítače se dočkáme, i když na ikonu TuneUp nikdy neklepneme. Jedná se ale o méně razantní kroky jako je třeba defragmentace. Nemusíme se proto bát, že by se utilitka o své vůli pustila třeba do úprav Registry.

Verdikt

top produktPokud to můžeme shrnout, tak Norton 360 nabízí bleskovou instalaci, rychlý a neviditelný chod, jednoduché ovládání a veškeré bezpečnostní aplikace, které můžeme potřebovat. A když připomeneme, že se Norton i nadále objevuje na těch nejvyšších příčkách žebříčku nezávislých testů, můžeme bez obav sáhnout po nové verzi. Top produkt.

Pro: Vyzrálý bezpečnostní balík

Proti: Chybí označení verze

Celkem: 95 procent

CS24

Výrobce: Symantec

Cena: 1 899,- Kč (3 počítače/1 rok)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.