Hlavní navigace

Recenze: Norton Internet Security 2013 - bezpečnost především

Sdílet

 Autor: Symantec
Norton Security již dlouhá léta patří mezi ty nejlepší bezpečnostní balíky, a ani v letošním roce tomu není jinak.

O tom, že nové programy musí fungovat s operačním systémem Windows 8 celkem nikdo nepochybuje. Norton udělal ještě krok navíc a posuny velkých knoflíků, na které klikneme, připomínají posun ikon na tabletech. Pro ty z nás, kterým Windows 8 pijí krev, to samozřejmě krok správným směrem není. Nicméně jedná se spíše o změnu kosmetickou, která sebou přinesla také zánik žlutočerné kombinace. Daleko více potěší fakt, že software automaticky odstraňuje starou verzi.

Základní ovládání je jasné, komu nebude stačit, může spustit Advanced a dostane se k pokročilejším funkcím, které ovšem uvidíme i tak na levé straně pracovní plochy.

Základní okno

Důležitější jsou samozřejmě aplikace, a i dnes je srdcem bezpečnostního balíku aplikace antivirová. Ta opětovně pracuje v několika vrstvách, od Symantec Online Network for Advanced Response kontrolující chování všech procesů probíhajících v dané chvíli na počítači až po vyhledávání potenciálních problémů v databázích sbírajících údaje členů Norton Community pomocí aplikace Insight Network. Zatímco loni jsme toto členství mohli odmítnout, dnes se stává automatickou volbou.

Spolehnout se můžeme i na další aplikace. Antispam je jeden z nejúčinnějších na trhu, automaticky se integruje s Outlookem a posune všechny kontakty do Bílého seznamu. Kdo nepoužívá Outlook, má smůlu. Aplikace Identity Safe pak hlídá informace o heslech, anti-phishingová ochrana je tradičně kvalitní a opětovně kontroluje nejen vlastní databáze, ale také sporné URL.

Po instalaci budeme dlouho stahovat aktuální verzi

Vedle pulzní automatické aktualizace databáze dochází i k automatické aktualizaci celého programu či jeho jednotlivých funkcí. Aplikace Bandwidth Management 2.0 sama upravuje aktualizace, které vyžadují datové připojení k 3G síti, aby nedošlo k vyčerpání datového paušálu, nebo abyste neplatili za jeho překročení. Dnešní facebooková generace ocení aplikaci Norton Safe Web pro Facebook, která prověřuje novinky na Facebooku a chrání před nebezpečnými odkazy, infikovanými soubory a škodlivými webovými stránkami. V podstatě se jedná o aplikaci, která hlídá naši přítomnost na Facebooku.

Stejně jako v minulé verzi není Rodičovská kontrola plně integrovanou součástí balíku. Aplikace funguje spolehlivě, ale celý systém je zbytečně složitý a přímá integrace by byla jistě jednodušší. Bezdětným ale odpadne zbytečná aplikace a zůstane jim pouze nikam nevedoucí link. Obdobně slepý je i link na Norton Mobile Security – tato aplikace je zdarma, ale musíme udělat krok navíc. V případě onlinového zálohování dostaneme pouze testovací měsíční verzi, pro plnou verzi musíme sáhnout do prasátka a opět stahovat.

Verdikt

Bezpečností balíky Symantecu jsou již řadu let kombinací softwarů,  k nimž se konkurenční programy porovnávají. Letošní verze sice nepřináší žádné mimořádné změny, ale i tak představuje velice solidní aplikaci, která v žádném případě nezklame a v oblasti bezpečnosti se posunula o další kousek správným směrem. Jedinou chybkou na kráse je pro nás přítomnost pouze základních verzí služeb Norton Family a Online Backup (s úložným prostorem 2 GB). Za pokročilejší verze Norton Family Premier a Norton Online Backup 25 GB si už náročnější uživatelé budou muset připlatit, těm běžným však nic chybět nebude a získají ucelený balík, který jim s cejchem PC World TOP PRODUKT zaručí jednoznačnou bezpečnost na internetu.

    

Celkem: 95 %

Pro: Vyzrálý bezpečnostní balík

Proti: Zbytečně zaměřené na Outlook

 

CS24

Výrobce: Symantec

Cena: 1 589,- Kč (licence pro 1 uživatele na 1 rok)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.