Hlavní navigace

Recenze: Novinky od Xary

Sdílet

 Autor: Xara
Anglická firma Xara, která dnes kope v dresu společnosti Matrix, chrlí své programy rychle a pravidelně. Poslední novinky jsou hned dvě, Photo & Graphic Designer 10 a Designer Pro X10.

Jelikož bývá chválihodným zvykem, že ty dražší programy obsahují většinu (ne-li vše) z programů levnějších, podíváme se na oba programy současně. Pro někoho to může být zmatené, nicméně firmě to vychází, tak proč ne. Jazykových mutací je sedm, čeština mezi nimi není. Komu se kombinace angličtiny, němčiny, holandštiny a polštiny (mimo jiné) zdá být poněkud zvláštní, pochopí ji ve chvíli, kdy se podívá, ve kterých zemích má Matrix pobočky.

První z programů se stal vyzrálým fotoeditorem. Mezi výrazné novinky je nutno zaznamenat zejména novou kontrolu nad stíny a osvětlenými místy, kdy teď můžeme upravovat pouze potřebná místa, aniž bychom současně přepálili zbytek. Program dále získal zajímavý plug-in PhotoLooks 2, který dříve prodávala společnost Red Giant za 199 dolarů. Jedná se o nabídku stovky předem připravených nastavení, takže pokud si vybereme, můžeme fotografii upravit (a to často skutečně výrazně) jedním kliknutím. Pokud nám ale nabídka nepostačí, PhotoLooks nám umožní i sáhnout pod kapotu a upravovat ručně. Funkce Select & Enhance Colors zjednodušuje práci s barvami.

Xara

Výrazně byla posílena tvorba panoramatických fotografií. Program teď zvládne složit osm fotografií, a dokonce si je ani nemusíme řadit zleva doprava. Navíc ještě dojde k opravě chyb daných optikou fotoaparátu. K programu dostaneme ještě premiovou verzi Magix Online Photo Album, byť jen na jeden rok.

Designová část programu získala lepší vkládání symbolů, pohodlnější prohlížeí katalogu grafických symbolů, jednodušší práci s objekty a změnu jejich tvarů a lepší importa a export. S cenou pod 90 dolarů chybu neuděláme.

Xara

Jak je již zvykem, Pro X10 obsahuje všechny nástroje sesterských programů, asi nepřekvapí, že v balíku najdeme doslova všechno, co můžeme pro přípravu webových stránek potřebovat, od ilustrací přes fotoeditaci, webovou grafiku až po flashové animace. Cena 299 dolarů se od minulého roku sympaticky nezměnila.

Web Designer zůstává plnohodnotným WYSIWYG webovým editorem, takže co je na monitoru, to uvidíme i na webu. Když k tomu přidáme schopnost vkládat obsah přímo do webových stránek pomocí drag-and-drop, podporu dynamických stránek, kde můžeme hýbat s obrázkem a text se bude optimálně přesouvat, aniž bychom se o něj museli starat nebo třeba možnost jednoduché změny barvy jedním kliknutím, začneme uvažovat o tom, že se vyplatí sáhnout do peněženky. Jediným problémem zůstává fakt, že stránka je na finále uložena ve firemním formátu, takže s jiným programem budeme mít u případné editace smůlu.

Již minule zrychlený rendering se opět zrychlil, takže i kreslení komplexních obrázků probíhá bez otravného čekaní. Řada nástrojů funguje pouhým přetažením vybraného nástroje přes obrázek, třeba změna gradientu nebo průhlednosti. V minulosti byla právě Xara, která nabídla první vektorový anti-aliasing, takže nepřekvapí, že na této aplikaci se stále pracuje, v desítce jde samozřejmě o změny v reálném čase. Galerie grafických symbolů, ale i fotografií, se dále rozrostla, tentokráte již na víc než 3 000 objektů. A stejně jako u ostatních programů Xary, i tady dostaneme něco zadarmo. Tentokrát je to MAGIX Online World, s jejíž pomocí můžeme pověsit něco na internet přes vlastní doménu. Opětovně pouze na rok, ale měsíční cena 1,99 dolaru, kterou bychom si později museli připlatit, kasičku nerozbije.

Xara

Xara

Verdikt

Změn je dost a všechny k lepšímu, ale cena je přece jenom poněkud vysoká. Xara ale nabízí poměrně širokou paletu slev pro ty, kteří vlastní starší verzi. Jinak ale kombinace robustnosti nástrojů, jednoduché práce a bleskové rychlosti dělá z tohoto programu skutečně podařený balík.

Pro: Bohatá nabídka aplikací, rychlost

Proti: Nic

Celkem: 85 procent

soutez_casestudy

Výrobce: Xara

Cena: 249 liber (asi 7 500,- Kč) za Xara Designer Pro X10; 70 liber (asi 2 100,- Kč) za Xara Photo & Graphic Designer 10

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.