Hlavní navigace

Recenze: OCZ Synapse - SSD disk jako rychlá cache paměť

29. 10. 2012

Sdílet

 Autor: ocztechnology.com
Otestovali jsme SSD disk OCZ Synapse, který se částečně vymyká standardu. Je určen primárně jako rychlá cache pro odkládání kritických dat, u kterých je požadavek na okamžitou dostupnost.

Stále úplně nevěříte životnosti SSD disků natolik, abyste je využili jako primární úložiště svých dat, ale přitom prahnete po vyšším výkonu? V tom případě má pro vás OCZ řešení v podobě unikátního SSD disku s modelovým označením Synapse. Rozhodli jsme se zjistit, jak tento „disk“ obstojí v redakčním testu.

OCZ Synapse nabízí parametry identické se svými sourozenci z řady Vertex i dalšími disky, které pohání mnohými proklínaný řadič SandForce 2281. To v řeči čísel představuje 550MB/s pro čtení a 490MB/s pro zápis. Na tom by nebylo nic zvláštního a jednalo by se o další disk z dílny OCZ, který by kanibalizoval na dalších produktech. Synapse ovšem není obyčejným SSD diskem, protože nabízí výrazně vyšší životnost a je primárně určen jako doplněk systému v podobě rychlé cache. Pojďme se podívat, jak si vedl na naší testovací sestavě:

  • Základní deska: ASUS M5A99FX PRO R2.0
  • Procesor: AMD FX-8120@3,9Ghz
  • Operační paměť: 2 x 4GB Kingston HyperX 1888Mhz
  • Grafická karta: Sapphire HD 7770 Vapor-X OC
  • Pevný disk: 2 x Seagate Barracuda 7200.12 (RAID 0)
  • Operační systém: Windows 7 SP1 64bit

Představení aneb proč má pouze poloviční kapacitu

Zastavme se ještě na chvíli u balení. V něm naleznete kromě samotného disku standardní vybavení v podobě adaptéru do 3,5‘‘ pozice a šroubky pro montáž. Pokud nechcete mít disk jen tak pohozen ve skříni, není snadná instalace žádným problémem. Jako bonus je přiložena stylová samolepka s nápisem „My SSD is faster than your HDD.“

Na test nám dorazil model s kapacitou 64GB, který jak již to tak bývá, nabízí krapet nižší výkon. Nicméně neběžte jej ihned vrátit do obchodu, když po připojení k počítači zjistíte, že má pouze poloviční kapacitu. Nebojte, nejedná o vadu disku ani systému nýbrž o důkaz toho, že disk používá technologii overprovisioning. Zjednodušeně jde o to, že se využívá pouze polovina buněk a ta druhá se se zapojí do chodu až ve chvíli, kdy ty první odumřou. Tím je zajištěno výrazné prodloužení životnosti, protože při intenzivním využití celé kapacity by došlo k rychlejšímu opotřebení všech buněk. Vzhledem k tomu, že OCZ očekává jeho nasazení jako disk pro rychlou vyrovnávací paměť, je tento krok pochopitelný a vítáme jej.

OCZ Synapse je nabízí jednoduchý způsob pro zvýšení výkonu systému

SSD disk jako cache?

Patrně si říkáte, jakým způsobem může fungovat jako rychlá cache paměť. Řešení je poměrně prosté a zajišťuje jej dodávaná aplikace Dataplex. Ta automaticky zjišťuje, která data používáte nejčastěji, a na základě toho tato kritická data s požadavkem na výkon umístí na připojený SSD disk. Po instalaci aplikace a vybrání disku jako cache oddíl následně zmizí ze systému a tím pádem si na něj sami neuložíte ani bajt. O vše se stará Dataplex podle nastavených algoritmů. Mezi přednosti OCZ Synapse tedy patří skutečnost, že jej stačí připojit k vaší stávající sestavě a zvýšení výkonu se dostaví vzápětí bez nutnosti přeinstalace systému na nový disk.

Zrychlení nelze očekávat ihned po instalaci, nýbrž je nutné nějakou tu dobu vyčkat, než si aplikace ošahá vaše chování a podle toho postupně synchronizuje data z pomalého disku na disk rychlý. Z tohoto důvodu jsme sérii testů několikrát zopakovali, protože reálné výsledky se začínají objevovat nejdříve při třetím průběhu dat. Při testování jsme OCZ Synapse prověřili v oblíbených benchmarkovacích nástrojích zahrnujících ATTO Disk Benchmark a CrystalDiskMark, stejně jako OMeter, AS-SSD, kdy každý prověří disk trochu jinak.

V případě rychlé cache jsou stěžejní hodnoty náhodného čtení souborů uložených v sektorech o velikosti 4k. V této oblasti podal testovaný OCZ Synapse očekávatelné výsledky, které nabídne jakékoli SSD osazené paměťovými moduly vyrobenými 25nm procesem a kontrolerem SandForce 2281.

Závěrečné hodnocení

OCZ Synapse je standardní SSD disk nabízející parametry současné doby, ke kterému je přibalen navíc licenční klíč k softwaru Dataplex. Protože se předpokládá silné využití, je polovina kapacity rezervována pro overprovisioning. To jej odlišuje od ostatních disků, které by při stejném nasazení s velkou pravděpodobností odešly dříve. OCZ Synapse nabízí jednoduché řešení pro každého, kdo chce zvednout výkon systému bez nutnosti trávit čas přenosem a přeinstalováním stávajícího operačního systému.

Nicméně v kombinací se stávajícím diskem nevyužijete jeho plný potenciál, protože stále jde o kopírování dat z pomalého úložiště na rychlé a obráceně. Mnohem lepším řešením je pořízení standardního SSD disku v kapacitě, na kterou se vám vejde systém a kritická data. Sami si totiž budete moci rozhodnout, jaká data na něj umístíte. Vzhledem k tomu, že systémová data se nemění každý den jako v případě cache, výdrž bude také dlouhá. Rozhodnutí je pouze na vás a odvíjí se od vašich zkušeností a potřeb.

 

Hodnocení: 75 %
Cena: od 1 572 Kč (zdroj: Heureka, 27. 10. 2012) / 64GB verze

Technické specifikace

Formát disku: 2,5‘‘

Typ disku: SSD (MLC)

Životnost buněk: 2 000 000 hodin

Konektivita: SATA III/6G

Teoretické rychlosti: 550/490 MB/s (čtení/zápis)

Řadič: SandForce 2281

Přístupová doba: 0,1ms

Spotřeba: 2,7 W

Rozměry: 98 x 69,9 x 9,1 mm

Kapacita: 64GB/128GB

Hmotnost: 79 g
Příslušenství: montážní kit pro 3,5‘‘, sada šroubků, software Dataplex

soutez_casestudy

Záruka: 3 roky


Autor se již od útlého dětství věnuje IT a je autorem mnoha lokalizací softwaru do češtiny. Ve volných chvílích píše Buchtič blog převážně o IT a herním průmyslu.

Byl pro vás článek přínosný?