Hlavní navigace

Recenze: OXX Digital Tube - WiFi rádio s pořádným zvukem

8. 4. 2012

Sdílet

Vadí vám omezená nabídka rozhlasového vysílání závislá na regionu a rádi byste poslouchali libovolné rádio v kvalitní reprodukci? Vzali jsme si na mušku produkt dánského výrobce OXX Digital, který by měl uspokojit i náročné posluchače.

Analogové rozhlasové vysílání je přežitek a na rozšíření jeho nástupce v podobě digitálního vysílání DAB+ si ještě počkáme, přitom digitální televizní vysílání pokrývá již téměř celé území České republiky. Pokud nebydlíte zrovna uprostřed, jistě vám vadí malá nabídka rádií, která chytáte. Dnes je přitom možné přes internet poslouchat libovolná rádia z celého světa, a to vše bez poplatků. Proč se tedy omezovat a nepořídit si rádio přijímač s možností přístupu k internetu a poslouchat tak rozhlasové vysílání online bez nutnosti zapnutého počítače.

Nabídka Wi-Fi rádií na tuzemském trhu není příliš bohatá, ale přesto v ní lze nalézt produkty, které vás zaujmou už jen při pohledu na technické specifikace. Jedním z takových je model Tube od dánského výrobce OXX Digital, který na první pohled zaujme nejen hliníkovým tělem, ale na pohled druhý také náročnější posluchače především 2.1 reproduktory.OXX Digital Tube zaujme designem

Design a ovládání

Tube nabízí decentní skandinávský design, který neurazí ani nenadchne, ale rozhodně se bude vyjímat ve vaší pracovně nebo obýváku. Hliníkové tělo s plastovými částmi je zpracováno kvalitně a nemá tendence rezonovat a jinak se klepat. Displej je dvouřádkový a monochromatický, což někoho může zarazit, ale do celkového konceptu zapadá. Jedinou výtku máme k modrému podsvícení, které způsobuje, že ve dne je nízký kontrast a v noci příliš vysoký jas.

Pro uchování oblíbených stanic máte k dispozici deset předvoleb, k nimž přistupujete pomocí 5 tlačítek a ke zbývajícím pěti se dostanete skrz tlačítko Shift. Součástí balení je také dálkové ovládání, které oceníte ve chvíli, kdy rádio připojíte například k HiFi věži.

Struktura menu je logická, názvy položek jsou jednoznačné a překvapivě se na tak malém displeji rádio ovládá intuitivně. Ostatně na ergonomii jsou Dánové machři a v menu tak najdete jen důležité položky a žádný balast. Chválíme otočné kolečko sloužící pro listování mezi položkami a pohyb v menu.

Internete, dej mi sílu

Do domácí sítě jej připojíte kabelem (RJ-45) nebo bezdrátově (802.11b/g). U kabelu není co řešit, zapojíte a přehráváte. Drobná komplikace nastává v případě bezdrátového připojení, kdy je nutné zadat heslo k Wi-Fi síti, jelikož WPS nepodporuje. Pokud vás trápí otázka, jakým způsobem heslo zadáte, zřejmě budete překvapeni. Na horním řádku dvouřádkového displeje se zobrazí písmena a čísla, mezi nimiž pomocí kolečka listujete a stiskem tlačítka "Select" je potvrdíte. Nemusíte se obávat ani v případě, že v hesle máte speciální znaky, ty jsou na klávesnici také. Co se týče vestavěné bezdrátové karty a antény, nebyl problém ani s příjmem v panelovém domě skrz několik železobetonových zdí. Pro případné nalezení optimálního místa je k dispozici informace o síle signálu.

Po konfiguraci sítě již můžete začít poslouchat rádio. Vybírat lze z více jak 16000 stanic z celého světa, a to buď podle žánru, nebo země. Jen v České republice je k dnešnímu dni v nabídce více jak 180 stanic a jejich počet neustále roste, skutečně tak nejste omezování nedostatkem stanic. OXX Digital Tube nabídne přístup k více jak 16000 stanic z celého světa

Když už jsme tedy v síti, byl by hřích, kdyby funkce končily jen u online streamů. Produkty výrobce OXX Digital včetně modelu Tube umožňují přehrávat hudbu ze sdíleného disku v počítači. Tuto možnost najdete v menu pod položkou Media Player. Nechybí ani podpora DLNA, takže si hudbu můžete streamovat také ze svého síťového úložiště (NAS). Podporovány jsou nejrozšířenější formáty jako MP3, WMA, RM, OGG a AAC, stejně jako M3U playlisty.

Zvuk až na prvním místě

Nebudeme dlouho chodit kolem horké kaše a prozradíme vám, že zvuk je skutečně hlavní devizou modelu Tube. Zvukový projev nás hodně překvapil a popravdě řečeno jsme čekali o třídu horší. Dvojice reproduktorů doplněná o subwoofer musí lahodit snad každému. Subwoofer má v hliníkovém těle o rozměrech 125 x 395 x 130 mm dostatek místa, takže je bass reflex znát i při nižších hlasitostech a není nutné vysokých hlasitostí, abyste si vaši oblíbenou hudbu vychutnali. Tube zvukově poráží na celé čáře konkurenci v plastovém provedení a jeho cena je tedy adekvátní.

Pokud by vám náhodou hudební výkon nestačil, nebo jste Tube chtěli využít jen jako zdroj hudby, není problém. Můžete si jej připojit k vaší stávající reprosoustavě pomocí dvojice cinchů a poslouchat libovolné světové rádio z pohodlí vašeho gauče. V podstatě se jedná o znamenitý upgrade vaší HiFi věže, které se nechcete zbavit. Při té příležitosti vás potěší integrovaný zesilovač s ekvalizérem.

Podcast na pořadu dne

Poslechem online vysílání a přehráváním hudby z počítače a NAS to rozhodně nekončí. Zakoupený přístroj si můžete zaregistrovat na serveru reciva.com, čímž se vám otevřou další možnosti. Pokud se zaregistrujete také na serveru MP3tunes.com a propojíte oba účty, získáte tak 2 GB cloudového úložiště pro vaši hudbu, k níž můžete přistupovat odkudkoli.

Na serveru reciva.com si můžete zřídit účet a poslchat tak v OXX Digital Tube nejen podcasty

První možnost potěší všechny, které nebaví prohledávání stanic dle země nebo žánru přímo na samotném rádiu. Ve svém profilu si můžete sestavit seznam oblíbených stanic a přistupovat k nim tak snadno a rychle.

V posledních měsících začínají být v České republice oblíbené také podcasty. Pokud jste tedy nestihli vysílání daného pořadu, přidáte si jeho odkaz ve svém profilu mezi podcasty a následně už si jej spustíte z rádia. Jednotlivé položky lze řadit do složek a v rámci okna přesouvat pouhým tažením (drag&drop).

Všechny provedené změny na serveru se automaticky synchronizují s rádiem. Pokud tápete, jak se k těmto prémiovým službám z rozhraní rádia dostanete, vězte, že se menu po registraci rádia rozroste o položku „My Stuff“. Najdete ji pod „Stations“ na stejné hierarchii jako filtrujete rádia dle zemí nebo žánru. Podrobnější informace o této funkcionalitě naleznete v galerii dole pod článkem.

Budíme síťově

Možná vás to překvapí, ale Tube je vybaven také funkcí budíku a můžete se tak nechat budit rádiem nebo skladbou ze síťového úložiště. Jeho konfigurace je prostá, nastavíte pouze čas a o zbytek se již postará Tube sám. V případě, že stihne v časovém horizontu navázat připojení, vzbudí vás poslední přehrávanou skladbou nebo rádiem v závislosti na tom, co jste měli před vypnutím nastaveno. V opačném případě vás vzbudí klasickým pípáním, takže se nemusíte obávat, že byste zaspali.

Verdikt

Pokud uvažujete nad nákupem rádia a nechcete se omezovat na pozemní vysílání v bídné kvalitě, jsou pro vás přístroje s podporou online rádií jasnou volbou. V případě, že si potrpíte na kvalitní hudební reprodukci, rádi vám model Tube doporučíme, protože sami dáváme přednost kvalitnímu zvuku a z celé nabídky dánského výrobce je tento model jako jeden z mála určen právě pro náročnější posluchače. Za celou dobu jsme nezaznamenali sebemenší nestabilitu systému například při pokusu přehrát nepodporovaný formát a nebylo přístroj nutné nijak restartovat nebo jej obnovovat do továrního nastavení. Navíc v současné době pořídíte veškeré produkty OXX Digital na českém trhu stále za zaváděcí ceny.

Počáteční konfigurace a následně ovládání je snadné a zvládnou jej i začátečníci. Jediným záporem může být absence české lokalizace, ovšem těch pár anglických slovíček pro nalezení stanice zná snad stejně každý nebo si je rychle osvojí. Streamování přímo z počítače nebo síťového úložiště skrz DLNA včetně možnosti poslechu podcastů povyšuje Tube na víceúčelové zařízení. Vzhledem k přítomnosti cinchů nemusíte vyhazovat stávající HiFi, kterou máte tak rádi, a jen ji rozšíříte o nové funkce. Na základě výše uvedených vlastností udělujeme Wi-Fi rádiu OXX Digital Tube hodnocení TOP PRODUKT.

 

Hodnocení: 95 %

Cena: od 3 490 Kč (zdroj: Heureka, 8. 4. 2012)

Za zapůjčení děkujeme českému zastoupení OXX Digital.


Technické specifikace

Displej: 2řádkový, monochromatický s modrým podsvícením

Procesor: Chorus 2 133MHz

Paměť: 64 Mbit flash, 32 MB SDRAM

Konektivita: 802.11b/g, RJ45

Výstupy: sluchátka 3,5mm jack, cinch

Reproduktor: 2.1

Podporované formáty: MP3, WMA, Real Audio, OGG, AAC

Podporované služby: podcast, On Demand

Hmotnost: 1,6 kg

Rozměry: 125 x 395 x 130 mm

soutez_casestudy

Napájení: pouze externí


Autor se již od útlého dětství věnuje IT a je autorem mnoha lokalizací softwaru do češtiny. Ve volných chvílích píše Buchtič blog převážně o IT a herním průmyslu.

Byl pro vás článek přínosný?