Hlavní navigace

Recenze: PaintShop Pro X9

3. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Corel
Blíží se konec roku a tak nepřekvapuje, že kanadský Corel přichází s další variantou svého fotoeditačního programu PaintShop. Tak jak si stojí zrovna tato verze?

Stejně jako minule, i nyní přichází PaintShop Pro v několika příchutích, jednak je k dispozici verze 32bitová i verze 64bitová, jednak máme standardní variantu a verzi Ultimate. Dražší verze samozřejmě nabízí víc, především je doplněna o prémiové aplikace AftrShot 3, Corel Live Screen Capture a Perfectly Clear 2 SE.  Za levnější verzi zaplatíme 80 dolarů, za dražší si přidáme další dvacku.

PaintShop Pro X9

Stejně jako tomu bylo u starších verzí, i nová X9 je přichystán po ty zájemce, kteří chtějí v jednom programu nástroje pro archivaci i pro fotoeditaci. Když k tomu přidáme jednoduché užívání a dostupnou cenu, je o solidní kombinaci postaráno.

Program se drží osvědčeného designu, takže opět najdeme trojici základních nástrojů – Manage, Adjust a Edit. Manage je aplikace více méně stejná jako u konkurenčního programu Lightroom. Pokud od něj přecházíme ke Corelu, máme jednodušší život a nic moc nového se učit nebudeme. S archivací si budeme moci pohrát dle libosti, pokud využije rozdělení portrétů podle jednotlivých postav do různých adresářů, můžeme při příští fotografii nechat program vyskenovat tvář a pomocí rozlišení obličejí ji automaticky zařadit do patřičného chlívečku.

PaintShop Pro X9

Část Adjust je jakýsi mezičlánky, který do značné míry duplikuje následující editor. Podle mého názoru zbytečnost, která se ale zuby nehty drží ve všech podobných programech, takže uživatelé po tom zřejmě touží. Editace je základní a jednoduchá, takže kdo se obává spustít poslední část programu a vystačí si s málem, bude spokojen.

Editor je vlastně to, proč si většina lidé kupuje fotoeditační softwary. Rozvržení nástrojů na ploše monitoru je tradiční, takže ani nepřekvapí, ale ani nedopálí nějakým nepříjemným trikem.

PaintShop Pro X9

Základní novinky programu je možnost vytvářet projekty přímo z šablon, zachycovat to, co máme právě na monitoru a rovnou to odesílat emailem, nástroj Gradient Fill, předem připravené kousky textu, možnost exportovat historii editace a hromadná práce s automatizovaným nástrojem Smart Photo Fix. O maličkostech jako přidání dalších formátů RAW snad ani nemluvím.

Výrazně byly posíleny nástroje jako je práce s textem, podpora tabletů s tužkou kompatibilní s RTS, podpora Serveru Windows 2016, editování v reálném čase a skripty. Vedle toho došlo i dalšímu zvýšení rychlosti. Zázrak to stále není, ale rozdíl od ostatních programů se s každou verzí znatelně zmenšuje.

PaintShop Pro X9

Verdikt

Rozdílů je v nové verzi dost. Nabízené nástroje potěší svojí jednoduchostí jak amatéry, tak svoji robustností i pokročilé. Pokud sáhneme do prasátka, tak dostaneme do ruky plnohodnotný ekvivalent mnohem dražšího softwaru Lightroom a solidní (byť stále ne plně porovnatelnou) alternativu Photoshopu. A navíc nám programu zůstává, takže nemusíme platit do nekonečna.

Pro: Bohatá nabídka aplikací

Proti: Nic

Celkem:  85 procent

Výrobce: Corel

soutez_casestudy

Cena: od 80 USD (1 950 Kč)

PaintShop Pro X9

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.