Hlavní navigace

Recenze: Philips HMP5000 obohatí váš televizor o síťové funkce

1. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Philips
Přístup k internetu skrz televizi se stává běžnou záležitostí. Pokud jej vaše televize nenabízí, ale chtěli byste podporu síťových funkcí, pořiďte si chytrou krabičku, která z vaší televize udělá daleko chytřejší televizi.

Máte relativně nový kvalitní televizor, nechce se vám jej měnit, ale přesto byste ocenili podporu síťových funkcí? Pokud nepatříte mezi náročné uživatele a nevyžadujete internetový prohlížeč, možnost hraní online her nebo podporu pro videokonferenční hovory a stačí vám připojení televizi do své domácí sítě a přehrávání videa, hudby nebo fotografií ze síťového úložiště prostřednictvím DLNA, určitě není hned nutné běžet do obchodu pro novou televizi.

Tyto potřeby bohatě splní chytré krabičky, ze kterých si dnes představíme a ohodnotíme Philips HMP5000, který je dost možná tou pravou krabičkou pro vás. V technických parametrech se chlubí širokou podporou formátů, stejně tak bohatou konektivitou a s cenou lehce převyšující dva tisíce korun představuje relativně dostupný produkt. Pojďme se podívat, jak si vedl v redakčním testu.

Vzhled

Philips HMP5000 je již od pohledu designově působivé zařízení, které svým vzhledem zaobleného trojhranu jednoduše zaujme. Většina konektorů je umístěna na zadní straně, USB vlevo, takže pokud jej umísíte například před televizi jako ozdobu, nebude jeho vzhled nic rušit. Čelní strana je doplněna o stavovou diodu, akorát jediným mínusem je lesklá povrchová úprava, na které s radostí ulpí prach.

Philips HMP5000 má čelní stranu bohužel v lesklém plastu

Konektivita

Pro připojení HMP5000 ke svému televizoru určitě využijte moderní HDMI, ale pokud máte stále starší televizor, není nutné smutnit, nabízí stejně tak cinche, které jsou součástí balení. Máte-li domácí kino, opět žádný problém a lze jej zapojit napřímo pomocí optického kabelu. Do domácí sítě jej připojíte bud bezdrátově (802.11 b/g/n) nebo s využitím gigabitového ethernetu (RJ-45).

Možnosti vstupů jsou hodně nadstandardní i na poměry chytrých televizí a díky tomu do své televize dostanete obsah z téměř jakéhokoli zařízení. Díky USB 2.0 připojíte například flash disk, čtečku paměťových SD karet pak využijete pro přímé prohlížení fotografií. Přítomno je také rozhraní eSata, ke kterému připojíte externí disk.

Samozřejmostí je podpora DLNA, ale pokud nemáte v domácnosti síťové úložiště nebo nechcete na svém počítači rozjíždět DLNA server, není nutné se obávat. Philips zvládá běžný přístup k síťovým jednotkám, takže stačí mít jen na počítači nastaveno sdílení složek.

Podpora sítě se neomezuje jen na sdílení obsahu. Mezi internetové služby patří počasí a integrace sociální sítě Facebook. Přímo ze své televize tak můžete sledovat novinky vašich přátel a po shlédnutí filmu se okamžitě podělit o své zážitky.

Ovládání

Malý a jednoduchý ovladač, jen škoda, že má také lesklou povrchovou úpravuSamotné ovládání je intuitivní a vzhledem k tomu, že ovladač má minimum tlačítek, zvládnete naučit přístroj ovládat také vaše prarodiče nebo něžnou polovičku. U vybraných jednotek a médií je k dispozici kontextová nabídka, takže skrz HM5000 můžete multimédia vymazat, přejmenovat nebo kopírovat a není nutné si tak pamatovat, co jste chtěli vymazat a následně to hledat v počítači.

Rozhraní je sice jednoduché, ale po grafické stránce vypadá hrozně jako před deseti lety nebo u low-endových výrobců. Od Philipsu bychom zkrátka nic takového nečekali. Na druhou stranu tuzemské zákazníky potěší fakt, že je krabička lokalizována do češtiny. Sice místy lokalizace pokulhává, ale stále je to lepší než nic.

Největší bombou pro komfortnější ovládání je možnost připojení USB klávesnice včetně těch bezdrátových a pohybovat se v nabídkách pomocí šipek, Enteru a dalších kláves. Tuto možnost oceníte zejména ve chvíli, kdy máte vyťukávat heslo k Wi-Fi nebo čistě jen při vyhledávání souborů. Soubory ať již na připojeném zařízení nebo v sítí lze vyhledávat podle názvu a nemusíte se k nim proklikávat, což se hodí zejména tehdy, když nevíte, v jaké složce se soubor nachází.

Test multimédií

Rychlost přístupu k síťovým jednotkám přes Wi-Fi je žalostně pomalá a než si ze sítě spustíte film, tak dřív zařízení vrátíte do obchodu. Bohužel nejednalo se ani o chybu softwaru, jelikož stejným jevem trpěla i nejnovější verze firmwaru. Proto doporučujeme pro síťové připojení využít kabelové připojení pomocí RJ45. Ostatně streamovat Full HD filmy po Wi-Fi není možné. Při přehrávání obsahu z připojených zařízení nebyl problém, stejně tak ani v ostatních oblastech výkonu – rychlosti spuštění ani přepínání se v nabídkách nelze nic vytknout.

K připojeným zařízením drobná poznámka. Pokud budete USB flashku, eSata disk nebo paměťovou kartu odebírat za chodu, doporučujeme dlouze podržet tlačítko STOP. V opačném případě nedochází ke korektnímu odebrání zařízení a navíc budete obdařeni varovnou hláškou. Jedná se o podobný princip jako při odebírání USB zařízení ve Windows.

Podpora multimediálních formátů je skutečně bohatá a specifikace nelhaly. HMP5000 si poradí s běžnými obrázkovými, video i zvukovými formáty. Nemá problém ani s přehráváním MKV videa ve Full HD rozlišení s DTS zvukem a vysokým datovým tokem. Zároveň rozlišení zvládá bezproblémově resamplovat na celou obrazovku, takže jsou videa sledovatelná i na velkých úhlopříčkách.

Po spuštění přehrávání obsahu lze podobně jako na počítači přepínat jazykové stopy a samozřejmě titulky. Co se titulků týče, je dále možné měnit jejich velikost, barvu a pozici, což považujeme za více než vítané. Ovšem horší už je to, že se tato nabídka krčí v horním pravém rohu a na velkých úhlopříčkách je její písmo malé. Někomu tak přepínání jazyků/titulků může dělat problém.

Verdikt

Pokud si nechcete pořizovat novou televizi, ale zároveň byste ocenili možnost streamování obsahu (audio, foto, video) skrz DLNA z počítače nebo vašeho síťového úložiště, je pro vás Philips HMP5000 zajímavou možností v případě, že nepožadujete pokročilé funkce Smart TV jako vestavěný prohlížeč a přístup do videoték televizí. Přehraje všechny nejrozšířenější formáty včetně MKV a DTS, a pokud nebudete využívat Wi-Fi připojení, budete spokojeni také s odezvou.

K snadnému ovládání dopomáhá jednoduché, ačkoli ne zrovna dvakrát pohledné rozhraní a dálkový ovladač, bohužel také v lesklém provedení, s minimem tlačítek, díky čemuž jej zvládnou ovládat i méně zruční uživatelé. V této souvislosti potěší rovněž česká lokalizace. Škoda jen miniaturního písma při OSD nabídce. V případě, že již vlastníte televizi od Philipsu, je možné HMP5000 ovládat stejným dálkovým ovladačem při zapojení skrz HDMI za pomoci technologie EasyLink.

 

Hodnocení: 80 %
Cena: od 2 200 Kč (zdroj: Heureka.cz, 1.8. 2012)

CS24

Technické specifikace

Rozměry: 91 × 54 × 160 mm
Konektivita: 802.11 b/g/n, RJ-45
Vstupy: USB 2.0, čtečka SD karet, eSata
Výstupy: HDMI, A/V, optika
Podporované video formáty: MPEG1, MPEG2, DivX 3.11, DivX 4.x, DivX 5.x, DivX 6.0, DivX Plus™ HD, H.264, MKV, VC-1, WMV, XviD
Podporované audio formáty: PCM, MP3, Dolby Digital, DTS, WMA
Podporované obrazové formáty: BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF
Spotřeba: < 10W při běhu, <1W při neaktivitě
Příslušenství: dálkový ovladač, A/V kabel


Autor se již od útlého dětství věnuje IT a je autorem mnoha lokalizací softwaru do češtiny. Ve volných chvílích píše Buchtič blog převážně o IT a herním průmyslu.

Byl pro vás článek přínosný?