Hlavní navigace

Recenze: Portrait Professional 18

30. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Anthropics
Pánská část čtenářů nepochybně občas spočine okem na krásných modelkách v novinách, dámská část si přitom povzdychne nad nespravedlností osudu. Většinou si přitom neuvědomujeme, že se jedná o práci profesionálů, od fotografů až po vizážisty a grafiky.

Dost možná, že bez jejich pomoci bychom ráno o dotyčnou dámu neopřeli ani kolo. To je sice možné, ale pokud chceme přítelkyni či manželku potěšit naší amatérskou tvorbou, budeme asi nějakou pomoc potřebovat. Kdo zvládl Photoshop na jedničku a je ochoten se pořádně nadřít, má vystaráno. Bědovat ale nemusí ani ti línější, protože pro ně je zde program Portrait Professional britské firmy Anthropics, který se dočkal již osmnácté verze.

Program je založen na komplexní analýze obrázku a následné aplikaci filtrů a změn, které mění rysy tváře tak, aby nejlépe odpovídaly naším představám o kráse. Na tom nejde nic měnit a proto také z tohoto pohledu je program již řadu let stejný. Co se mění jsou dvě věci – každým rokem je zde více kroků, který software dělá za nás, a potom se stále zvětšuje nabídka úprav, resp. retušovací či pozměňovací kroky se stále rozdrobují na další a další podkroky. Zatímco ve starších verzích jsme mohli změnit barvu očí, teď jen v oblasti úprav oka máme k dispozici 16 různých možností.

Snahou je práci maximálně zjednodušit. Po výběru, jestli je na fotografii muž, žena nebo dítě, udělá program spoustu věcí za nás.

Základní obrysy se ukážou automaticky, a jejich změnou uděláme základní zásahy do tváře. Když zatlačíme na pilu, změníme třeba kulatý obličej na podlouhý, ale riskujeme u toho, že výslednou fotografii nepozná ani vlastní matka fotografované osoby.

Co je v nové verzi opravdu nového? Program používá nový typ umělé inteligence, která si ze změnami poradí lépe než ty předchozí. Výrazně byla posílená práce s vrstvami, takže si portrét můžeme pohodlněji přesadit do jiného pozadí. Samotné editování je vedle zvětšení nabídky jednotlivých kroků ještě vybaveno o možnost z některých oblastí odstranit editované zásahy pomocí aplikace Restore Brush. Výrazně se změnila (k lepšímu) práce s vlasy, kde zásahy jsou dnes mnohem přirozenější nežli dříve. Na přání uživatelů se objevila možnost úprav jen jednoho oka, což se bude hodit v případě, kdy je oko zavřené nebo něčím zakryté.

Verdikt

V každém případě představuje osmnáctka výrazné vylepšení programu, který nebyl žádným ořezávátkem ani v dřívější době. Pokud naše lepší polovička nebude spokojená ani s tím, co s jejím portrétem zvládneme s pomocí tohoto programu, tak nebude spokojená nikdy. A přitom výsledek bude pořád vypadat přirozeně a ne jako ty polorozmazané hrůzy, které nabízí žehlička Instagramu.

 

Pro: Pohodlný, rychlý a výtečně fungující nástroj pro úpravy portrétní fotografie

Proti: Nic

Celkem: 90 procent

Výrobce: Anthropics

soutez_casestudy

Cena: 44,95 eur

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.