Hlavní navigace

Recenze: Portrait+

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Tento program je dalším koněm ve stáji společnosti ArcSoft. A opět se jedná o jednoúčelovou utilitku, tentokráte zaměřenou na úpravy portrétní fotografie.

Portrait+ je zaměřen jak na amatéry, tak i na profíky, byť svojí poměrně vysokou cenou 179 dolarů amatéry rozhodně nepotěší. Samotná práce není nijak mimořádně složitá, nicméně bude chvilku trvat, než přijdeme principům programu na kloub. Potom už to jde celkem svižně – software rozezná tváře a pomocí barevných teček (a není jich málo, celkově existuje 25 bodů) označujících obrysy úst nebo nosu si můžeme pozměnit řadu parametrů, takže třeba z dívky s nosem řezníka můžeme udělat slečnu s jemným nosíkem.

V následujícím kroku přejdeme na aplikaci Select Style, kde si z dobrých 20 dalších efektů můžeme vybrat, co a jak chceme dále upravovat. Ne vždy je jasné, co bude výsledkem. U některých aplikací není o čem mluvit, např. odstraňování drobných kožních vad. U jiných je to ale složitější, aplikace nazvaná Vyjasnění očí ve skutečnosti vytvoří oči větší. Posledním krokem je potom nanesení „makepu“, což je sice skryto pod pochopitelným názvem Makeup, ale jednotlivé možnosti jsou poněkud záhadnější, neboť přijít na to, jak nám se slečnou zacvičí možnosti jako Honey nebo Paris, je přece jenom poněkud náročnější a alespoň zpočátku se bez systému pokus/omyl asi neobejdeme.

Pro profíky program nabízí hromadné úpravy. Pod tímto názvem si ale firemní programátoři představují asi něco jiného nežli já. Zatímco rozlišení tváře je automatické, spustí se pouze ve chvíli, kdy je dotyčný obrázek otevřený. Možnost protáhnout sérii fotografií jedním nastaveným efektem je prostě nemožná, nad čímž zapláčí zejména profesionální portrétní fotografové, kterým by se hodily hromadné úpravy stejného modelu nafoceného za stejných světelných podmínek. Pod pojmem „hromadný“ se zde chápe možnost nastavení celé série fotografií a následný hromadný export.

Verdikt

Program Portrait+ pracuje na podobném principu jako konkurenční Portrait Profesional. Změny jsou rychlé, nezapomnělo se na možnosti zpětných kroků, pokud se nám výsledek nelíbí. Pokud to s portrétní fotografií myslíme vážně nebo pokud jenom potřebujeme vylepšit manželku či ošklivou sestřenici, chybu neuděláme a za výsledek se dočkáme pochvaly. Jen ta cena kdyby byla lidovější.

 

Pro: Kvalitní úpravy

Proti: Vysoká cena

Celkem: 75 procent

soutez_casestudy

Cena: 179 dolarů (asi 3 600,- Kč)

Výrobce: ArcSoft

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.