Hlavní navigace

Recenze: PostureMinder

6. 5. 2008

Sdílet

Špatné držení těla je hlavním rizikem, které ohrožuje zdraví člověka při práci s počítačem. Výsledné bolesti zad, krční páteře či ramen mohou pobyt u PC velmi znepříjemnit.

CS24

Špatné držení těla je hlavním rizikem, které ohrožuje zdraví člověka při práci s počítačem. Výsledné bolesti zad, krční páteře či ramen mohou pobyt u PC velmi znepříjemnit a mohou tak snížit i vaši efektivitu práce, neboť fyzická strast odvádí pozornost od úloh řešených na obrazovce a přispívá k vyšší podrážděnosti a dalším negativním psychickým projevům. Jak si ale s tímto problémem poradit?


Zajímavou alternativu přináší software s názvem PostureMinder, který pomocí vhodně umístěné webové kamery sleduje v průběhu práce s počítačem pozici vašich zad a v případě, že se výrazným způsobem odchýlíte od optima, upozorní vás pop-up okénkem. Připomínáním formou „otravného okénka“ je řešeno také upozorňování na pravidelné pauzy na protažení se a cvičení (což lze realizovat v průběhu tří minut), přičemž tyto aktivity zdraví vašich zad také výrazně prospějí.



Po provedení instalace se program dotáže na vaše pracovní návyky, zda máte záda zdravá či bolavá, kolik času denně strávíte s počítačem. Na základě těchto informací pro vás nastaví vhodný režim „dohledu“, který můžete později samozřejmě upravit v sekci věnované nastavení. Následuje výzva k připojení webové kamery a její kalibraci, aby byla schopná hodnověrně vyhodnotit, do jaké míry jsou vaše záda v daném okamžiku zatěžována. Tuto variantu lze ale také odmítnout, přičemž v tomto případě se funkčnost programu omezí pouze na pravidelné výzvy cvičení. K dispozici je rovněž knihovna rad pro správné sedací návyky a popis vhodných cviků doplněných názornými animacemi.

Verdikt: PostureMinder je dobře zpracovaným a uživatelsky příjemným softwarem, který si své zákazníky najde především mezi pracovníky v kancelářích.

- - Čestmír Žák

Byl pro vás článek přínosný?