Hlavní navigace

Recenze: Ricoh R10 - šikovný kapesní ultrazoom

4. 2. 2009

Sdílet

Tento testovaný fotoaparát představuje zajímavou kombinaci sedminásobného optického zoomu a desetimegapixelového snímače. Při fotografování nás potěšila hlavně kvalita širokoúhlého objektivitu a svižnost provozu modelu.

Atraktivitu jinak velmi konzervativního designu digitálního fotoaparátu Ricoh R10 zvyšuje černé provedení. Na zadní straně modelu najdete kromě dominantního velkého třípalcového LCD displeje s vysokým rozlišením již jen několik ovládacích tlačítek.

Praktické ovládání

Velmi praktické je především tlačítko označené jako "Fn", kterým lze snadno přepínat například mezi jednotlivými přednastavenými scénami a nemusíte tak zbytečně dlouho hledat daný program v Menu. Na horním otočném tlačítku se nacházejí také dva režimy "My Settings", kde si můžete nastavit řadu parametrů odpovídající nějaké konkrétní expoziční situaci - například snímání v noci nebo dynamické děje.

Ricoh R10Model má desetimegapixelový snímač, přičemž citlivost snímače lze nastavit od ISO 80 až do ISO 1600. Model poskytuje sedminásobné optické přiblížení (přesně 7,1x). Při rozsahu ohnisek od 28 do 200 milimetrů (v přepočtu na kinofilm), takže s modelem lze pořizovat bez problémů širokoúhlé snímky. V režimu Makro lze snímat objekty již z jednoho centimetru. Relativně slabší je ovšem světelnost objektivu (od F3,3 do F5,2), což se částečně projevilo při snímání v horších světelných podmínkách, kde jsme pořizovali lehce neostré snímky.


Ricoh R10 je expoziční automat, můžete ovšem vykalibrovat manuálně teplotu bílé barvy, což oceníte zejména při fotografování v interiéru při umělém osvětlení. Na automat má tento model několik zajímavých funkcí. Například "Step zoom", kdy je v menu možné rozdělit zoom na několik kroků (28 mm, 35 mm, 50 mm, 85 mm, 135 mm a 200 mm), praktická je ale také AE nebo flash kompenzace. Pozitivně hodnotíme přítomnost stabilizátoru obrazu, který je mechanický a funguje na základě posuvů celým čipem.

Ricoh R10Kvalita fotografií


Model Ricoh R10 podával v průběhu testu kvalitní obrazový výkon. Šum byl ještě při ISO 400 naprosto minimální , jako téměř bezchybnou hodnotíme optickou část. Poduškovitost ani soudkovité zkreslení jsme prakticky nepozorovali, chromatická aberace přitom byla minimální.


Ricoh R10 nabízí kvalitní LCD obrazovku na zadní straně, jež poskytovala ostrý a rychle překreslující obraz, plusem je rovněž velmi rychlý sekvenční režim. Testovaný model se vyznačoval také velmi svižným náběhem po startu (ten přibližně jednu sekundu) a prakticky neměřitelné bylo zpoždění spouště.

 

Klady: širokoúhlý rozsah ohnisek, step zoom, svižný provoz

Zápory: slabší světelnost objektivu

 

soutez_casestudy

Technické parametry:


SNÍMAČ: CCD, 10 MPix
OPTICKÝ ZOOM: 7,1x (28 - 200 mm)
CITLIVOST ISO: 80 – 1600
SEKVENČNÍ SNÍMÁNÍ: 7 obr./s
VIDEO: formát AVI, 640 x 480 Pix / 30 snímků/s
LCD DISPLEJ: 3 palce, rozlišení 460 000 bodů
PAMĚŤ: interní 54 MB a externí SD nebo SDHC
ROZMĚRY/HMOTNOST: 102 x 58,3 x 26,1 mm/ 168 g

Byl pro vás článek přínosný?