Hlavní navigace

Recenze: Roxio Creator NXT 4

10. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Roxio
Když má novou verzi konkurenční Nero, je jasné, že Roxio kopající v dresu Corelu na tom nebude jinak.

Dnes už přece jenom pálíme mnohem méně, takže rivalita i zájem kupujících ustoupila do pozadí. Nicméně porovnání dvou tak podobných programů je nasnadě. I verze NXT 4 nabídne masivní množství nástrojů pro multimediální práci. Samozřejmě se přitom nezapomnělo ani na finální krok, tj. vypalování, od ISO až přes CD či DVD.

Roxio

Jako minule, i dnes existuje verze Standard a Pro, za tu dražší si zaplatíme o 50 procent víc. Jak je již u Corelu chvalným zvykem, k základním částem balíku nám vždy něco přisype. Levnější verze dostala fotoeditační program After Shot 2 a Live Screen capture, dražší verze pak Corel PaintSHop Pro X7 a HDR Express 3.

Jako obvykle, po nastartování dostaneme běžné pracovní okno v tradiční modré barvě, nabídka obsahuje všechny staré známé aplikace. Pálení samotné je velice kvalitní a díky možnosti dělat soubory ISO je vhodné i pro zálohování. Nepříjemným nedostatkem je chybějící podpora formátu Blu-ray, pro kterou si stejně jako loni musíme zaplatit dražší verzi.

Velice solidní je práce se zvukovými soubory, zajímavá je možnost vytahovat zvuk z videoklipů, případně z audia, které si pustíme třeba na internetu. Aplikace Easy Audio Capture si zvuk bere přímo ze zvukové karty. Při vypalování si potom software automaticky najde potřebná metadata.

Roxio

Videoeditace je v rukách programu VideoWave, který už něco pamatuje. Opět se dočkal určitých vylepšení a hlavně narůstá zásoba přechodů a efektů. Pokud ovšem nechceme bojovat se solidní editací, můžeme to střihnout od boku. VideoWave ale přes postupná vylepšování stále není nějakým zázrakem.

Podpora sociálních sítí a YouTube tady byla již před lety, proto nic skokově nového očekávat nemůžeme, snad jen podpora sítě Google Plus, která se zdá být na konci s dechem, překvapí. Vedle již zmiňovaného programu After Shot je novinkou i nová aplikace Roxio Burn 3 a MyDVD, která díky pořádné zásobě templátů pomáhá ke kopírování disků, tentokrát i při současném kopírování několika disků zároveň. Novinkou je i výrazná podpora nových formátů, takže si můžeme konvertovat i pro přehrávání na iPadu, PlayStation 4 nebo Xboxu.

Roxio

Možnost zachycení streamovaného videa, takže si můžeme stáhnout třeba klip z YouTube a uložit ho na počítač nebo převést na mobil, již byla v minulé verzi, tentokrát si klip můžeme i editovat. Aplikace Life Screen Capture byla dále vylepšena, takže zachycuje i běžící aplikace Windows.

Nástroje pro zálohování, vypalování disků či ripování MP3 samozřejmě zachovány zůstaly, ale nějaké kruciální změny se nekonají.

Verdikt

Balík Roxio Creator NXT 4, původně založený na nabídce služeb pro přehrávání, editování a pálení videa, v poslední době musel zareagovat na konec pálení a popularitu streamování a konvertoval k totální organizaci a sdílení našeho digitálního života. Vydařené, kvalitní a spolehlivé vypalování je samozřejmostí, koneckonců si na tom Roxio vystavělo pověst. Původní funkce tu stále jsou a popošly zase o kousek dál, ale nějakou revoluci očekávat nemůžeme. Na druhé straně do nového balíku vklouzneme jako do dobře vyšlapaných bot. Jestli koupit nebo nekoupit záleží na řadě věcí, především na tom, k čemu chceme program používat. Pokud čistě k přepalování, bude nám stará verze stačit. Pokud ale chceme víc, balík je letos zajímavě doplněn.

 

Pro: Kvalitní balík pro veškeré digitální potřeby

Proti: Pro Blu-ray si musíme koupit dražší verzi

Celkem: 85 procent

CS24

Výrobce: Roxio

Cena: 99,99 USD (asi 2,5 tisíce korun)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.