Hlavní navigace

Recenze: SafeErase

15. 8. 2009

Sdílet

V podstatě jednoúčelová utilitka německé firmy O&O, která se dlouhé roky nestarala o nic jiného nežli je bezpečné mazání souborů z disku.

SafeErase


Pokud nepočítáme možnost nastavení kolikrát chceme dotyčnou část disku přemazat, dlouho jsme si mohli vybrat pouze mezi částí disku a celým diskem. Něco podobného se samozřejmě hodilo zejména ve chvíli, kdy jsme disk nebo celý počítač prodávali nebo předávali někomu jinému.

SafeErase


Čtvrtá verze konečně posouvá program o významný kus dál. Předchozí nabídka samozřejmě zůstala, jen se zase o něco zvětšil výběr možností, kolikery cykly chceme soubory přemazat, od obyčejného nahrazení textu nulami až po 35 cyklů. Vybrat si můžeme hned ze šesti možností. Software využívá řadu technologií, od Gutmannovy až po technologie používané jak americkým Ministerstvem obrany, tak německou bepečnostní službou.

SafeErase

soutez_casestudy


Mezi další novinky patří možnost vymazat celou partition. Největší změnou je však internetová bezpečnost. SafeErase zvládne jak Internet Exlorer, tak Firefox, Operu a Google Chrome. Stačí nastavit který browser používáme a co chceme mazat, od cookies až po dočasné soubory, ze kterých Windows s takovou ochotou dělají soubory trvalé. Dočasné soubory navíc můžeme mazat jak pro browsery, tak pro samotný operační systém.


Zapomenout nemůžeme ani na vylepšené uživatelské rozhraní, které je dnes mnohem více nastavitelné.  Jednotlivé kroky jsou navíc mnohem lépe vysvětlené nežli v předchozích verzích. Avšak design ale nenadchne ani tentokrát. Souhrnem lze než konstatovat, že SafeErase představuje spolehlivě fungující utilitku, která se může proklatě hodit.


Klady: Jednoduché ovládání

Zápory: Nic

Hodnocení: 80%

Cena:
29.95 dolarů (550 Kč)

www.oo-software.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.