Hlavní navigace

Recenze: Samsung i9000 Galaxy S - smartphone jak má být

26. 9. 2011

Sdílet

 Autor:
Smartphony jihokorejského výrobce Samsung jsou celosvětově mezi uživateli čím dál tím populárnější. Pojďme se podívat, čím si své zákazníky získal Samsung Galaxy S.

Smarptohne Galaxy S se na českém trhu objevil v březnu 2010 a svého času představoval vlajkovou loď společnosti Samsung a současně jeden z nejvýkonnějších smartphonů na trhu. Za poměrně krátkou dobu si získal značnou uživatelskou popularitu především díky vysokému výkonu a vynikajícímu Super AMOLED displeji. Smartphone běžící na rychle se rozvíjející platformě Android představuje užitečného elektronického společníka i zdroj zábavy, avšak jako každé zařízení má také své mouchy. Podívejte se, čím nás smartphone zaujal a čím naopak zklamal.

Perfektní displej

Samsung Galaxy S se může pochlubit kvalitním displejem a zobrazením, jež strčí do kapsy i novější a dražší zařízení. Výrobce totiž zvolil využití technologie Super AMOLED, díky níž displej dosahuje vysokého kontrastu a jasu, přičemž se můžete spolehnout na široký pozorovací úhel, tedy zachování barevného podání, jasu a čitelnosti i při pohledu na displej z téměř 90 stupňů. 4palcovému displeji by pravděpodobně papírově slušelo vyšší rozlišení než použité WVGA (480 x 800 pixelů), avšak v praxi obraz působil velice čistým a ostrým dojmem, což v kombinaci s podporou zobrazení 16 milionů barev z displeje činí jeden z nejsilnějších článků výbavy celého smartphonu. Displej musíme nakonec pochválit rovněž za výkon na přímém slunečním svitu, kdy je díky vysokému jasu a kontrastu veškerý obsah stále dobře čitelný.

galaxy s displej

Od Eclair po Gingerbread

V době zahájení prodeje byl smartphone vybaven operačním systém Android ve verzi 2.1 Eclair, později společnost Google vydala upgrade na verzi 2.2 Froyo a od srpna letošního roku mohou uživatelé dokonce povýšit až na nejnovější verzi 2.3 Gingerbread. Co se týká GUI, Samsung již tradičně používá svou grafickou nadstavbu TouchWIZ podobně jako výrobce HTC, jenž je pro změnu znám svým rozhraním HTC Sense. Prostředí TouchWIZ vám ve výchozím nastavení nabídne sedm domovských obrazovek, jež můžete zaplnit ikonami aplikací, adresáři či widgety. Přepínat mezi nimi lze horizontálním tažením prstu. Od výrobce budete mít k dispozici několik předinstalovaných widgetů včetně různých variant hodin, poznámek, novinek, počasí nebo odkazů na sociální sítě. TouchWIZ jde nicméně ještě dále a mění například také vzhled ikon standardního uživatelského rozhraní OS Android a celkově dle našeho názoru nepůsobí natolik uhlazeným dojmem ve srovnání s konkurenčním GUI HTC Sense. Po výkonnostní stránce však nelze prostředí TouchWIZ nic vytknout, pohyb v jednotlivých menu i v launcheru je svižný a ovládání je celkově příjemné.

eclairgingerbread

Velký ale lehký

Smartphone je poměrně velký kvůli rozměrnému displeji, nicméně dosahuje tloušťky pouhých 9,9 mm a díky plastovému šasi dosahuje telefon přijatelné hmotnosti 118 g. Umělohmotné materiály však mohou některé uživatele spíše odradit, neboť telefon nepůsobí příliš robustním dojmem a obzvláště zadní kryt baterie zřejmě vyžaduje šetrnější zacházení. Zaměříme-li se na celkový vzhled, nemůžeme se vyhnout všeobecnému klišé v podobě srovnání s populárním smartphonem Apple iPhone 3GS, jemuž se Samsung Galaxy S až nápadně podobá jak svými rozměry, tak černým lesklým provedením.

 

Příjemné ovládání

Komunikace s telefonem je pochopitelně realizována především pomocí dotykového displeje. Zařízení podporuje multidotykovou technologii, již využijete především pro zoomování v internetovém prohlížeči, mapách a dalších aplikacích. Musíme podotknout, že smartphone na dotyková gesta reaguje velice citlivě a svižně. Ovládání tak celkově hodnotíme jako pohodlné. Pod displejem navíc naleznete domovské fyzické tlačítko a dvojici dotykových tlačítek zprostředkujících vyvolání kontextového menu a navigaci zpět. Podlouhlá tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou umístěna na levé hraně, zatímco tlačítko napájení sloužící rovněž jako zámek kláves naleznete na straně pravé.

galaxy s

Dostatečnou vnitřní paměť lze rozšířit o paměťovou kartu

Telefon je vybaven vnitřní pamětí o kapacitě 8 GB, přičemž jsou 2 GB vyhrazeny pro instalované aplikace. Pakliže by vám ani tato paměť nestačila, můžete zařízení doplnit o paměťovou kartu Micro SDHC o velikosti až 32 GB. Co se týká operační paměti, uvítali bychom vyšší hodnotu než 512 MB, nicméně v praxi jsme nezaznamenali žádný moment, kdy by nás telefon nechal na některý úkon až nepříjemně dlouho čekat.

 

Rychlopsaní se Swypem

Velice pozitivně hodnotíme specifický systém psaní textu známý pod názvem Swype. Díky této technologii můžete zadávat slova pouhým tažením prstu mezi jednotlivými znaky, což je oproti vyťukávání podstatně rychlejší nehledě na zadávání slov s diakritikou. Pakliže systém některé slovo nezná, okamžitě ho ukládá do své databáze tak, aby jej uměl nabídnout hned při příštím použití. Musíme uznat, že je Swype velmi přesný, predikce slov funguje inteligentně a v praxi tato technologie psaní opravdu zpříjemní.

swype

Nepřesvědčivý fotoaparát

Galaxy S je vybaven 5Mpx zadní kamerkou s automatickým ostřením, avšak blesk budete hledat marně, což je jedním z hlavních zklamání. Spoušť je pak realizována pouze prostřednictvím softwarového tlačítka na dotykovém displeji. Na druhou stranu smartphone překvapí podporou nahrávání videa v HD rozlišení 720p s frekvencí 30 snímků za sekundu. Kamera pak nabídne několik módů jako sekvenční focení, detekce obličeje, tvorba panoramat a dalších efektů. Upravovat nakonec můžete expozici, jas, citlivost ISO a další parametry.

Pozitivně hodnotíme rychlost autofocusu a funkci ostření podle dotyku na displeji. Pakliže pořizujete fotografie v dobře osvětlených prostorech, dosáhnete velmi kvalitních snímků, avšak v temnějším prostředí rapidně vzrůstá digitální šum a snímky jsou téměř nepoužitelné. Ve zkratce hodnotíme fotoaparát jako průměrnou komponentu, která rozhodně nenahradí ani kompaktní digitální fotoaparát.

Při pořizování videí již kameře trvá o něco déle, než správně zaostří na snímaný objekt, avšak výslednou kvalitu videa při nahrávání v dobře osvětlených prostorech hodnotíme velmi kladně. Dle očekávání kvalita videoklipů rapidně klesá se snižujícím se okolním osvětlením. Ve srovnání s konkurenčními zařízeními však Samsung Galaxy S nabídne vyšší snímkovací frekvenci 30 fps podepisující se na plynulejších záběrech. Zaznamenaný zvuk zněl při reprodukci nepřirozeně hlasitě, což připisujeme na vrub příliš citlivému mikrofonu.

galaxy s front

Podpora multimédií potěší

Co se týká multimédií, nemáme smartphonu příliš co vytknout. Předinstalovaný video přehrávač si kromě klasických formátů MP4 či H.264 poradí také s MKV, DivX i Xvid a musíme podotknout, že 4palcový Super AMOLED displej zajistí opravdovou podívanou. I videa v HD rozlišení 720p běžela plynule bez nepříjemného trhání.

Z hudebních formátů můžete počítat s MP3, WMA, AAC a FLAC. Audio přehrávač disponuje některými vylepšeními, jako je podpora virtuálního prostorového zvuku nebo procházení hudebních alb podle obrazových náhledů jejich CD přebalů. V telefonu je předinstalovaná rovněž aplikace pro příjem FM rádia.

Mezi standardním inventářem nakonec naleznete akcelerometr, digitální kompas a GPS modul. Majitelé televizorů výrobce Samsung pak jistě ocení aplikaci proměňující telefon v dálkové ovládání.

 

Baterie neurazí ani nenadchne

Výdrž baterie je ve srovnání s konkurenčními zařízeními spíše průměrná, při povolených datových přenosech a lokačních službách počítejte s potřebou každodenního nabíjení.

 

Prohlížení webu skoro jako na desktopu

Výchozí internetový prohlížeč sice nenabídne množství doplňků či nastavení jako některé jiné prohlížeče vývojářů třetích stran, avšak zajistí svižné a pohodlné procházení webu včetně podpory přehrávače flashového obsahu. Prohlížeč umí webové stránky zobrazit plnohodnotně jako na počítači či v mobilní verzi přizpůsobené rozlišení displeje. Zoomování v rámci načtených stránek pak dosáhnete pomocí multidotykového gesta, kdy se text automaticky přeformátuje přesně na šířku displeje.

 

Funkce a předinstalované aplikace

Zaměříme-li se na prvky samotného operačního systému Android, telefon je samozřejmě vybaven aplikací Android Market umožňující výběr z tisíců placených i bezplatných aplikací třetích stran, horním notifikačním panelem a funkcí automatické synchronizace služeb společnosti Google. Pakliže povolíte automatickou synchronizaci a data na pozadí, bude telefon samostatně zálohovat údaje z Google kalendáře, emaily a kontakty, kdykoliv bude mít dostupné internetové připojení. Za zmínku jistě stojí také předinstalovaná aplikace ThinkFree, díky níž si budete moci prohlížet i editovat dokumenty vytvořené v programech Word, Excel a PowerPoint kancelářského balíku Microsoft Office.

galaxy s

Verdikt

Opět musíme zopakovat, že zřejmě nejsilnější stránku smartphonu Samsung Galaxy S představuje velký a kvalitní Super AMOLED displej, jenž se vyznačuje vysokým jasem a kontrastem a dobrým výkonem i na přímém slunci. Výrobce telefon obohatil o grafickou nadstavbu TouchWIZ, která sice v porovnání s konkurenčním HTC Sense není natolik uhlazená, avšak práce s telefonem je díky výkonnému hardwaru velmi příjemná a rychlá. Smartphone nakonec nabídne množství užitečných funkcí, jako je „našlapaný“ videopřehrávač nebo kancelářský balík. Potěší také schopností natáčet video v rozlišení 720p a vzhledem k zajímavé pořizovací ceně představuje na přesyceném trhu se smartphony velmi zajímavou alternativu.

 

Hodnocení: 85 %

soutez_casestudy

Cena: od 6 725 Kč (Zdroj: Heureka.cz, 20.9.2011)

Specifikace:

Displej: 4", dotykový kapacitní, Super AMOLED, 480x800
Operační systém a GUI: Android, TouchWIZ
Procesor: jednojádrový 1 GHz
Paměť: interní úložiště 8 GB
Operační paměť: 512 MB
Paměťová karta: micro SD/SDHC
Konektivita: Wi-Fi 802.11, Bluetooth 3.0, aGPS
Rozhraní: micro-USB, 3,5 mm stereo audio jack
Kamera: 5 MPx, autofocus
Snímače: akcelerometr, digitální kompas
Rozměry: 122 × 64 × 10 mm
Hmotnost: 118 g
Napájení: akumulátor 1500 mAh

Byl pro vás článek přínosný?