Hlavní navigace

Recenze: Samsung NC10

26. 11. 2008

Sdílet

Jak jsme si již zvykli u netbooků vybavených procesory Atom, jejich celkový výkon je o něco nižší než u plnohodnotných notebooků. Je tu tedy opravdu něco nového a převratného..

CS24

MSI Wind U100 je s největší pravděpodobností jedním z nejinspirativnějších netbooků současnosti, jak je ostatně vidno na jeho „kopiích“, prodávaných pod značkami Advent či Medion. Pro inspiraci k MSI, hlavně co se týče designu, šla i firma Samsung se svým novým netbookem s označením NC10.

Mnoho výrobců dnes sleduje jakýsi „standardní plán“ tvorby netbooků, jehož součástí je desítipalcový displej, procesor Intel Atom 1.6GHz a operační systém Windows XP Home. Ale Samsung NC10 s konkurenčním modelem MSI Wind spojuje ještě mnohem více – od bílé, plně široké klávesnice a téměř totožného trackpadu až k identickému uspořádání portů.

Bližší zkoumání nám ukáže, že Samsung NC10 je nepatrně větší, asi o 150 gramů těžší, a má, na rozdíl od MSI, okraje zakončené chromem. Jeho hranatější rohy, které spíše připomínají počítač Asus Eee, jsou také výborným rozlišovacím znamením.


Samsung NC10 se, opět stejně jako Wind, honosí diskem o kapacitě 160GB a pamětí 1GB RAM, ale na rozdíl od MSI postrádá schopnost bezdrátového přenosu dle standardu 802.11n, je totiž kompatibilní pouze se starší variantou b/g. Z dalších doplňků zmiňme VGA výstup, Bluetooth, 1,3megapixelovou webkameru či čtečku paměťových karet.

Tři klíčové oblasti „uživatelského prostředí“ Samsungu NC10, tedy obrazovka, trackpad a klávesnice jsou slušně zpracovány a působí kvalitním dojmem, konkrétně poslední jmenovaná komponenta na nás udělala větší dojem než ta od MSI. Méně nadšeni jsme již byli z přehnaného používání nálepek se symboly označujícími porty, které působí na jinak čistém designovém zpracování poněkud rušivě.


Jak jsme si již zvykli u netbooků vybavených procesory Atom, jejich celkový výkon je o něco nižší než u plnohodnotných notebooků. Je tu tedy opravdu něco nového a převratného, co nám může Samsung NC10 nabídnout?

Odpověď zní ano. Samsung přináší šestičlánkovou baterii, která už se sice objevila i na MSI Wind (a která sama o sobě slibuje dlouhou životnost), ale u Samsungu NC10 jsme tak dlouhou výdrž bez napájení ze sítě prostě nečekali.


Se zapnutou wi-fi vydržel, samozřejmě nezapojený v elektrické síti, Samsung NC10 v provozu neuvěřitelných 464 minut – tedy téměž 8 hodin! Jedná se tedy o nejdéle „žijící“ laptop, který jsme kdy testovali. Pro mini notebook je tento výkon klíčový – díky němu se model může „cítit“ užitečným ve skutečném světě.

Vlastnosti

procesor Intel Atom N270 1.6GHz, OS Windows XP Home, HDD 160GB SATA, operační paměť 1GB DDR2 RAM; 10.2palcový LCD displej o rozlišení 1024x600 pixelů, 3 x USB 2.0, VGA výstup, wi-fi 802.11b/g, Bluetooth, ethernet; čtečka paměťových karet, 1.3Mpix webkamera, rozměry: 261x186x30 mm, hmotnost: 1,33 kg.

Verdikt

To, co poskytuje netbook od Samsungu, v podstatě kopíruje nabídku MSI Wind, ale slušná cena a neuvěřitelná výdrž baterie z něj dělají favorita pro svou cílovou skupinu zákazníků, i když je o něco těžší, rozměrnější a chybí mu podpora 802.11n.

- - Pavel Kreuziger, Andrew Harrison

Byl pro vás článek přínosný?